Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ІСПАНСЬКИЙ ТРІУМФ У АФРИЦІ
Ось і закінчився чемпіонат світу у Південній Африці. Іспанія завоювала чемпіонське звання, однак ця церемонія нагородження, радість, коло пошани з Кубком світу — абсолютно не схожі на ті, що відбувалися два роки тому, коли «Червоній Фурії» підкорилася європейська вершина. Тоді у силі і перевазі піренейців над суперниками не було сумнівів, а тепер з’явилася одна збірна, яка абсолютно нічим не поступалася тріумфаторам.

Після фінального свистка арбітра було водночас радісно за Іспанію і шкода «помаранчевих». Просто голландці не змогли реалізувати свої моменти, а іспанцям удалося забити. Не прикрасило фінальний матч і вилучення Джона Хейтінги, але, слід визнати, воно було справедливим. Однак перемога підопічних Вісенте Дель Боске не підлягає сумніву. Якби перемогли голландці, всі ці слова можна було б сказати і на їхню адресу. Але за день до фіналу відбувся матч за бронзові нагороди. З нього і розпочнемо нашу розповідь.

Матч за третє місце
Уругвай — Німеччина — 2:3
Голи: 0:1 — Мюллер (19), 1:1 — Кавані (28), 2:1 — Форлан (51), 2:2 — Янсен (56), 2:3 — Хедіра (82)
П’ять голів на дві команди, відкрита гра на зустрічних курсах, м’ячі лідерів, останнє протистояння Європи і Південної Америки, поперечина на останній секунді матчу — що може бути краще за таку боротьбу на чемпіонаті світу? Німеччина й Уругвай зробили величезний подарунок усім вболівальникам, адже в таких іграх поразок не буває. Розповідати про перебіг подій на полі у матчі, друга половина якого видала на-гора величезну кількість небезпечних моментів,— справа невдячна. Однак згадати найважливіші з них ми просто зобов’язані.
Уругвай розпочав із небезпечного удару Форлана зі штрафного на сьомій хвилині, а німці за 180 секунд «струснули» поперечину воріт після удару Фрідріха. Далі був перший гол у матчі, який став наслідком помилки голкіпера південноамериканців Муслери (а скільки ще цих помилок чекало нас у другій 45-хвилинці). Після гарматного пострілу Швайнштайгера воротар відбив м’яч перед собою, але першим біля нього опинився Мюллер і переправив у ворота. Після цього німці не відійшли до власних воріт, а продовжували атакувати. Уругвай на якусь мить скинув оберти, відхекався і забив. Кавані вирішив довести, що дарма головний тренер збірної Оскар Табарес мордував його на лаві запасних. Рахунок став нічийним 1:1.
Обов’язково вартий уваги вихід Суареса «на побачення» з Буттом після передачі Форлана. Дієго якимось дивом пробив повз ворота, а Уругвай утратив можливість піти на перерву у ролі переможців. На третій хвилині другого тайму момент повторився — і знову після пасу Форлана не змогли переграти голкіпера Німеччини Суарес та Кавані. Однак вже наступна атака завершилася шедевром у виконанні лідера Уругваю. Цього разу диспетчером виступив Аревало Ріос. Форлан першим дотиком відправив м’яч у сітку воріт Бутта. Минуло лише п’ять хвилин, і німці відновили рівновагу — чергова помилка Муслери на виході, і Янсен відновлює статус-кво. Цікаво, що четвертий гол після гострої контратаки не змінив малюнку гри — Уругвай у ці хвилини більше контролював м’яч, а Німеччина сподівалася на швидкі випади.
Варто пригадати ще один сейв Бутта після прориву Форлана на 65-й хвилині, віддану гру Муслери після удару Кісслінга. А вирішальний м’яч було забито після подачі кутового. Відзначився Хедіра. До цієї хвилини німці вже міцно володіли ініціативою. І після голу можливостей забивати у європейців тільки додалося. Змінити долю зустрічі мав шанс Дієго Форлан. На останніх секундах доданого часу Суарес зумів заробити штрафний, проте лідер «Селесте» влучив у поперечину.

Фінал
Нідерланди — Іспанія — 0:1 (0:0, 0:0, 0:0, 0:1)
Гол: 0:1 — Іньєста (115)
У кожному фінальному матчі є переможці, на адресу яких звучать фанфари та овації, і є переможені, прихильники яких знайдуть масу причин поразки: дії арбітра, провокації суперників, прогнози восьминога тощо. Фінальна зустріч мала стати дуеллю двох тренерів — Ван Марвейка і дель Боске. Атмосфера навколо матчу була занадто напруженою, хоча як може бути інакше? Ціна помилки була надзвичайно високою. Тож перші 90 хвилин матчу залишать у спогадах глядачів лише два нулі на табло. І все ж збірна Іспанії перемогла. Іспанія забила той єдиний гол, якого їй вистачило для виграшу у чотирьох іграх на чемпіонаті в ПАР. Автором переможного м’яча став Іньєста. Капітан команди Ікер Касільяс навіть не стримав сліз після того, як його хлопці повели в рахунку. Саме він двічі рятував збірну Іспанії після того, як Пуйоль з Піке помилялся, і швидконогий Роббен зі Снейдером намагалися подарувати перемогу «помаранчевим». Касільяс заслужив звання найкращого голкіпера чемпіонату так само, як і титул чемпіона світу. Мартен Стекеленбург, 27-річний воротар «Аяксу», зробив усе можливе, аби зберегти свої ворота недоторканними. Його вболівальникам нідерландців немає в чому звинувачувати — Іньєсту «проспали» захисники. Хоча навіть у цей момент він намагався виручити команду. А звання найкращого гравця фіналу цей гравець цілком заслужив — футболіст, який назавжди залишиться в історії Іспанії як той, хто подарував країні свято і перетворив мрію на реальність. Іспанія — чемпіон!
І на завершення кілька слів про статистику. Іспанія перемогла на світовій першості з рекордно малою кількістю забитих м’ячів на турнірі — лише вісім. Європа обійшла Південну Америку за кількістю чемпіонських титулів: десять проти дев’яти у південноамериканців. Іспанці зупинили переможну ходу Нідерландів: команда ван Марвейка виграла чотирнадцять матчів кваліфікації та шість — чемпіонату світу. Своє досягнення має і головний арбітр: англієць Говард Верб. За 13 хвилин у першому таймі Вебб показав п’ять жовтих карток. Усього ж за матч їх було 13 — це рекорд фінальних матчів чемпіонатів світу.
Так само захоплююча боротьба точилася і за «Золотий м’яч» — приз найкращому гравцеві турніру. Зазвичай цей приз вручають комусь із гравців фінального матчу, але цього разу нагороду несподівано отримав уругвайський нападник Дієго Форлану, який зі своєї командою посів лише четверте місце. Оскільки Уеслі Снейдер і Давид Вілья не відзначилися в фінальному матчі, «Золота бутса» буде вручена німцю Томасу Мюллеру, на рахунку якого також п’ять забитих м’ячів. Однак до того він зробив ще й три результативні передачі. Йому ж належить і приз найкращого молодого гравця турніру, в чому у керівництва чемпіонату світу не було жодних сумнівів, як і в тому, що Ікер Касільяс — найкращий голкіпер чемпіонату.
Тож чемпіонат світу у Південно-Африканській Республіці передає естафету Бразилії, де у 2014-му відбудеться наступна світова першість, на якій з’являться нові герої та антигерої, свої зірки та рекорди. Однак це вже зовсім інша історія.
також у паперовій версії читайте:
  • «ТУР ДЕ ФРАНС»: ЯК ГЕНЕРАЛ ЛЕЙТЕНАНТОМ СТАВ
  • СЕНСАЦІЙНЕ ДЕРБІ— СТОЛИЧНИЙ «АПЕРИТИВ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».