Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
У СВОЇ СТО РОКІВ ВИХОВУЄ ОДНОРІЧНОГО СИНА
Довгожитель з ОАЕ Салім бін Саїд бін Алі Аль-Абдувалі своїм прикладом доводить, що вік — не перешкода для батьківства. Чоловік, котрий переступив столітній рубіж, має чотирьох дружин і виховує кілька десятків синів, найменшому з яких виповнився рік.

Загалом в еміратського довгожителя 32 сини (найстарший помер шість років тому на 70-му році життя) і 120 онуків. За все життя Салім одружувався 18 разів, причому, згідно з мусульманським законом, брав у дружини водночас не більш як четверо жінок. Пристрасть до жіночої статі у нього сформувалася до 20 років, причому вже тоді він для себе з’ясував, що хоче мати більш ніж одну дружину. Подібне бажання залишилося у чоловіка досі. У виборі супутниць життя Салім був неперебірливий: він шукав удів, розлучених і дівчат, котрі хотіли заміж. У 60 років чоловік їздив за дружинами також до Індії, а у 70 — до Єгипту. Для кожної зі своїх дружин він будував скромне житло.

Через терни
Усе життя Саліма минуло у невеликому містечку Тейіба, де він майже 20 років пропрацював муедзином в одній з місцевих мечетей. Містечко славиться своїми фініковими гаями у руслах висохлих гірських річок (ваді) й джерелами прісної води, в яких більшість днів протягом року була вода,— справжнє багатство у посушливих Еміратах. Через це регіон здавна є невід’ємною частиною караванних маршрутів бедуїнів.
Салім згадує, що його молодість пройшла у важкі часи. Основою небагатого раціону у сім’ї були фініки, дикий мед і страва з борошна («бур»). Проте багато хто не мав і цього. Бувало й таке, що затягували паски, коли не вдавалося знайти фініків. Увесь час доводилося піклуватися про запаси прісної води, і нерідко бувало, що сім’я залишалася без краплі дорогоцінної вологи.
Через відсутність доріг і транспорту до сусідніх населених пунктів добиралися своїм ходом. Наприклад, піша дорога до найближчих містечок Масафі й Дібба в еміраті Фуджейра займала три-чотири години, а у сусідні емірати Шарджа або Дубай ішли тиждень, розповідає Салім. Проте, незважаючи на труднощі, залишати свою землю люди не думали, живучи на ній у мирі між собою і допомагаючи одне одному.
Із президентом і шейхом
Дідусь згадує, як двічі зустрічався з президентом ОАЕ і засновником нації покійним шейхом Заєдом бін Султаном Аль Нагаяном. Меджліс (приміщення, де приймають гостей або відвідувачів і обговорюють різні теми) у палаці президента завжди був відкритий для будь-якого громадянина країни, що прийшов до глави держави з проханням або запитанням, зазначає довгожитель.
У нелегкій боротьбі з часом Салім досягає успіху. Попри більш ніж поважний вік, глава сімейства досі у доброму здоров’ї, активний і виглядає років на 20 молодше. Єдине, що непокоїть дідуся,— слабкий зір. Проте молодецький дух не згаснув. Гостей Салім традиційно зустрічає у кращих традиціях еміратської гостинності, на порозі свого помешкання, з незмінним вітанням «Аглян уа саглян!» («Ласкаво просимо!»). Пригощає народною східною стравою «фуль» з варених бобів. «Не будь несправедливим,— навчає старий свого найменшого синочка.— У тисячу разів краще бути тим, кому доводиться терпіти несправедливість, ніж тим, хто її творить».

Еліксир — фініки
Ще один довгожитель, 110-річний Султан Мохаммед бін Буті Аль-Неяді, живе у місті Аль-Айн (емірат Абу-Дабі). Поважний старий за своє довге життя жодного разу не звертався до лікарів, а довголіттям Султан, як він сам стверджує, зобов’язаний фінікам, жменя яких досі є обов’язковою складовою його щоденного раціону. Султан і його сім’я здавна вирощують фінікові пальми і щороку збирають близько 600 т плодів. Дідусь дає поради своїм онукам про те, як правильно обробляти родинні пальмові плантації. Дари фінікової пальми є корисним продуктом, що забезпечує організм мінеральними солями і вітамінами, має протиракові властивості, стверджують учені.

Марина ФЕДЯНІНА, Абу-Дабі, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЖЕЖНИКИ, КРИЗОВІ МЕНЕДЖЕРИ, ТАКСИСТИ...
  • ЗА ЩО БОРОЛИСЯ?
  • ПОГОВОРИ ЗІ МНОЮ, МАМО!..
  • ПОШТА «ДЯДЕЧКА АДОЛЬФА»
  • МОЖУТЬ НЕ ХОДИТИ НА РОБОТУ...
  • СОЛОДКЕ ЗАВАЖАЄ ДУМАТИ
  • ОДКРОВЕННЯ ПОМІЧНИКА ЛІКАРЯ МАЙКЛА ДЖЕКСОНА
  • ЧОЛОВІК ІЗ ПЕРЕСАДЖЕНИМ ОБЛИЧЧЯМ УПІЗНАВ СЕБЕ
  • НАЙКРАЩІ У СВІТІ ПЛЯЖІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».