Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
ФАЛЬСИФІКАТ ЗА ЦІНОЮ ОРИГІНАЛУ

Тільки дві марки згущеного молока з дванадцяти, протестованих фахівцями Центру експертиз «ТЕСТ», отримали оцінку «відмінно». Це торгові марки «Заріччя» і «Первомайський МКК». Загальна оцінка «погано» — у згущеного молока «Варіатор», «Ічня» та «Омка», «Бахмачконсервмолоко», «Весела ферма». Серед вареного згущеного молока «погано» отримали торгові марки «Весела ферма», «Ічня» й «Полтавська ласунка». У них рівень немолочного жиру перевищив 88 відсотків.

За словами президента центру Валентина Безрукого, результати тестування сиру також не порадували, бо показали, що фальсифікація рослинними жирами добралася і до цього продукту. З шести марок, які пройшли перевірку, у двох було виявлено немолочний жир. Зокрема, це стосується сиру «Яготинський» і «Щодня», де, крім немолочного жиру, виявлено кишкову паличку. Знайшли її в сирові «Добряна». Лише дві марки сиру отримали оцінку «відмінно» — «Галактон», «Слов'яночка».
Більш утішна картина на ринку полуничних йогуртів. У всіх вітчизняних продуктах використовується винятково харчовий натуральний барвник (кармін Е120). За результатами тесту, негативні оцінки отримали йогурти марок «Щодня» і «Злагода». У «Щодня» знайшли консерванти, а ось полуниці в ньому і «Злагоді» не виявлено. Загальна оцінка «добре» у полуничних йогуртів «Активія», «Для всієї сім'ї», «Лактонія» і «Простоквашино». «Відмінно» отримали «БіоБаланс», «Галичина», «Добряна» і «Фанні».
За словами Валентина Безрукого, останніми роками в Україні набула поширення фальсифікація молочних продуктів шляхом заміни дорогого молочного жиру дешевшим рослинним. «Раніше виробники «хімічили» по-скромному, підміняючи лише 20–40% жиру. Зараз його вміст сягає 90–100%. При цьому не всі виробники вказують на таку підміну. Фальсифікат не завжди відрізняється від якісної продукції в ціні»,— зазначив він.
Нагадаємо: Президент України підписав закон про безпеку молока і молочних продуктів, а також про те, що виробникам надаватимуть дотацію. Але останнє належить до ґатунку молока «екстра» і вищого ґатунку, яке відповідає європейським нормам. Надбавка становить: до ґатунку «екстра» 25%, а до вищого — 20 відсотків.
Реакція на цей закон була неоднозначна. Наприклад, асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» публічно подякувала народним депутатам за ухвалення загалом урядового проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників». На думку експертів, таке рішення дасть змогу, з одного боку, зберегти позитивну рентабельність більшості галузей тваринництва, а з іншого,— уникнути подорожчання продукції для споживачів.
Жителі сільських регіонів, які є основними постачальниками молока, навпаки, категорично виступають проти такої схеми, мотивуючи тим, що вона не стимулює аграріїв нарощувати виробництво молока. Адже навіть далека від села людина розуміє, що і в сусідів корови дають не однакове за якістю молоко. Причин кілька: корми, догляд, порода.
Звідси хронічна проблема якості молочної сировини, і «активність» хімпрому, який за рахунок сурогатних компонентів намагається зробити можливим молочне виробництво на первісно поганій сировині, вважає президент Центру експертиз.
На думку Валентина Безрукого, не лише законодавчий рівень у цьому питанні відіграє вирішальну роль. За його словами, лабораторії не зможуть виявити, приміром, антибіотики, навіть коли продукцію буде ними нашпиговано. «Державне завдання — зробити так, щоб органи контролю не відставали від науки, і «науки фальсифікації» у тому числі»,— наголосив експерт.

Валерій БАРСЬКИЙ, Андрій ШУЛЬГА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • КОРДОН НЕ ЗНАЄ СПОКОЮ...
  • КОЛИ ЗАРОБІТЧАНСТВО ВИГІДНІШЕ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».