Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПОЧАЛАСЯ ВИПЛАТА ОДНОРАЗОВОЇ ВИНАГОРОДИ МАТЕРЯМ-ГЕРОЇНЯМ
Як відомо, в Україні встановлено одноразову винагороду матерям-героїням. Торік виплачено 35 млн грн такої допомоги жінкам, котрі одержали це звання в 2004–2008 роках. Цього разу винагороду мали виплати 39 тис. жінок, які одержали почесне звання в 2009-2010 роках. У зв’язку з виборами й пізнім ухваленням бюджету на 2010-й виплати затрималися. Тепер їх виплачують.
Розмір такої виплати становить десять прожиткових мінімумів для працездатних осіб (мається на увазі той, що діяв на момент присвоєння звання). Загалом на винагороду матерям-героїням у Державному бюджеті-2010 передбачено 306 млн 766 тис. гривень.

За словами міністра у справах сім’ї, молоді та спорту України Равіля Сафіулліна, цього року виплати будуть здійснені в повному обсязі.
До речі, сума одноразової виплати минулоріч становила 6 тисяч 690 грн. У 2010-му вона змінюватиметься через зміну прожиткового мінімуму, який становить: з 1 січня — 869 грн, з 1 квітня — 884 грн, з 1 липня — 888 грн, з 1 жовтня — 907 грн, з 1 грудня — 922 грн.
Залишається додати таке. Почесне звання «Мати-героїня» присвоюють жінкам, які народили і виховали до восьмирічного віку п’ять і більше дітей (при цьому враховуються й усиновлені діти).
Однак нині в Україні багатодітність, як мовиться, не в моді. Із 13,5 млн сімей тільки 396 тис. виховують трьох і більше дітей. Багато сімей мають лише по одній дитині. Навіть в селах, де народжуваність традиційно була вища, дві третини сімей теж мають по одній дитині. Тим часом для відновлення людського потенціалу, на думку фахівців, суспільству треба від сім’ї троє дітей (свого часу в Болгарії діяв закон, згідно з яким допомога при народженні дитини зростала з народженням кожної наступної (до третьої) дитини. При народженні четвертої дитини допомога дорівнювала сумі виплати при народженні першої дитини. Так держава хотіла заохотити сім’ї мати по троє дітей).
Демографічна криза в Україні, однодітність (при цьому чимало сімей взагалі не мають дітей) викликані багатьма чинниками. Не останнє місце серед них належить соціальним факторам, а за великим рахунком — низьким рівнем якості життя. Тому держава прагне активно підтримувати сім’ї з дітьми в фінансовому плані (тут і допомога при народженні дитини, і матеріальна турбота про жінок, які доглядають дітей до трирічного віку, і присвоєння жінкам почесного звання «Мати-героїня» з виплатою суттєвої одноразової винагороди, і підтримка малозабезпечених сімей з дітьми).
Судячи з Програми економічних реформ в Україні на 2010–2014 роки, зокрема її розділу «Реформи соціальної сфери і підвищення якості життя», держава й надалі дбатиме про зростання соціальних стандартів для всіх і сімей з дітьми зокрема.

Лідія РУТА
також у паперовій версії читайте:
  • ВАСИЛЬ НАДРАГА: «НЕСПОДІВАНОК НЕ БУДЕ»
  • ЯНУКОВИЧ СТУРБОВАНИЙ БОРГАМИ ІЗ ЗАРПЛАТИ
  • ЯКЩО ТРУДИВСЯ В ІНШІЙ ДЕРЖАВІ
  • СИСТЕМУ ДЕРЖАВНОЇ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ ЗМІНЯТЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».