Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ЧЕРЕПАХА ЗНЯЛА ВЛАСНЕ ВІДЕО
Морська черепаха випадково зняла відео, що стало одним із лідерів за кількістю переглядів на популярному сервісі YouTube, повідомляє utro.ua. Рептилія надибала загублений в Карибському морі невеликий червоний фотоапарат Nikon, упакований у водонепроникний пластиковий футляр, і, прийнявши його за їжу, якимось чином увімкнула пристрій. У результаті камера відобразила частину черепашачої підводної подорожі. Нині це відео переглянули понад 850 тисяч разів.

У травні фотоапарат, що майже не постраждав, знайшов Пол Шульц, співробітник берегової охорони міста Маямі. Він проглянув її вміст, зокрема відео і фотографії двох чоловіків, які готувалися до підводного плавання, а також знімки сім'ї, що розташувалася на дивані. Пол вирішив розшукати власників фотоапарата й розмістив зображення на сайті товариства дайверів Scubaboard.com. За кілька днів користувачі визначили, що на знімках зображено голландський острів Аруба, розташований поряд із Венесуелою. Ще на одній фотографії було видно хвіст літака і частину бортового номера. Пошуки в Інтернеті допомогли з'ясувати, що цей літак прилетів на Арубу за день до дати зйомки.
Після цього Шульц розмістив знімки з проханням упізнати зображених на них людей на сайтах Cruisecritic і Aruba.com. За два дні з ним зв'язалася мешканка острова, котра впізнала на одній з фотографій однокласників свого сина.
Власником камери виявився сержант військово-морського флоту Нідерландів Дік де Бруїн. Він утратив камеру торік у листопаді, коли пірнав. Знімки черепахи датовані січнем 2010 року, тобто за два місяці по тому. Шульц припускає, що відео знято біля узбережжя Гондурасу.
Власникові фотоапарата здається неймовірним, що він повернув його через стільки часу. За підрахунками, камера здолала від Аруби до Маямі приблизно 1800 км.
Додамо: самка орангутанга з австрійського зоопарку сама фотографує повсякденне життя мешканців мавп'ятника, де живуть чотири особини. Всі фотографії автоматично завантажуються на особисту сторінку тварини в Інтернеті.

ПРОКОВТНУВ П'ЯТЬ КОТІВ
В Англії однорічний собака породи тер'єр захворів і перестав їсти. Господарі відвезли його до ветеринара. Однак спеціальна дієта, медичне обстеження і навіть антибіотики нічим не допомогли тварині. Лише рентген показав, що вона стала жертвою своїх найлютіших ворогів — котів, повідомляє tsn.ua. Виявилося, що собака проковтнув п'ять керамічних статуеток котів. Висота найбільшої з них — п'ять сантиметрів, ширина — два сантиметри.
Власниця собаки Саманта Рід каже: «Я була приголомшена, коли зателефонували ветеринари і сказали, що собака проковтнув кілька котів. Спочатку я вирішила, що йдеться про справжніх».
Нині тварина здорова, керамічні статуетки також цілі.

ІМЕНИННИКИ В ЛИПНІ
2 — Іван, Зосим.
3 — Гліб, Гурій, Інна, Панас, Мефодій, Рима.
4 — Терентій, Юліан, Юлій.
5 — Галактіон, Овсій, Уляна.
6 — Артем, Герман, Горпина, Святослав.
7 — Іван, Яків.
8 — Давид, Петро, Хівря.
9 — Давид, Денис, Іван, Тихін.
10 — Іванна, Юрій.
11 — Герман, Іван, Павло, Сергій.
12 — Петро, Павло.
13 — Андрій, Іван, Матвій, Симон, Софрон, Пилип, Петро, Хома, Яків.
14 — Ангеліна, Дем'ян, Кузьма, Петро, Никодим.
15 — Фотій.
16 — Анатолій, Василь, Іван, Костянтин, Марко, Никодим, Олександр, Пилип.
17 — Андрій, Арсен, Богдан, Василь, Марфа, Никін, Федір.
18 — Варвара, Ганна, Єлизавета, Панас, Сергій.
19 — Антон, Валентин, Василь, Інокентій, Лукія, Лук'ян, Марина, Марфа, Уляна.
20 — Герман, Пріська, Хома, Явдоха.
21 — Прокіп.
22 — Кирило, Олександр, Панкрат, Федір.
23 — Антон, Данило, Леонтій, Олександр.
24 — Олена, Ольга, Химка.
25 — Арсен, Іван, Гаврило, Марія, Михайло, Прокл, Федір.
26 — Гаврило, Степан, Юліан.
27 — Степан, Онисим.
28 — Василь, Володимир.
29 — Алевтина, Афіноген, Валентина, Павло, Юлія.
30 — Лазар, Леонід, Маргарита, Марина.
31 — Омелян, Іван.

КОСЕНЬ, ЖНИВАР, СІНОЗАРНИК
Так у народі колись приязно називали другий місяць літа. Адже до закінчення Петрівки (12 липня) господарі мали впоратися з сінокосом і зжати бодай один сніп нового врожаю. А вже з 21 липня по всій Україні офіційно розпочинаються жнива. Достигає також садовина й городина.
Зазвичай місяць ясний, спекотний і грозовий. Проте ніч наприкінці липня «уриває» собі цілу годину. Тому і вважають його зламом літа, як січень — зими. Саме в цю пору переходу, через півроку по Різдву Христовому, відзначають чарівне і мальовниче свято Різдва Іоанна Хрестителя, у народі — Івана Купала.
3 — Мефодія. Якщо йде дощ, то йтиме з короткими перервами сорок днів.
6 — Горпини. Трави, зібрані ввечері чи в ніч на Івана Купала, мають велику цілющу силу.
7 — Іоанна Хрестителя, Івана Купала. Іванового дня сонце грає. Велика роса — на врожай огірків. Ніч зоряна — на грибне літо. «До Івана просіть, дітки, дощу в Бога, а після Івана — я і сам випрошу» — починаються часті дощі.
8 — Февронії. Спека буде сорок спекотних днів.
10 — Самсона. Дощ передвіщує тривалу негоду: «Якщо на Самсона дощ — до бабиного літа буде мокро (14 вересня)». Дощ сіно гноїть, але корисний для проса, а суха погода, окрім того, що дає можливість зібрати сіно, корисна для гречки: «На Самсона сіно зелене — каша чорна (гречана), сіно чорне — каша біла (пшоняна)».
12 — Петра і Павла. Літо у розпалі. На Петрів день спека, на Різдво — мороз. Якщо зозуля куватиме після Петрівки, то літо буде довге і погоже. Закінчують сіножать, готуються до жнив. «Петро і Павло спеку прибавили, а годину убавили».
14 — Кузьми і Дем'яна. «Кузьма і Дем'ян загубили жупан» — вершина літньої спеки.
15 — Фотія. На березі з'явилося жовте листя — до ранньої осені.
16 — Мокія. Часті грози. Глухий грім — на тихий дощ, лункий — до зливи, безперервний — буде град.
17 — Андрія. Який Андрій, такий і Калиник (11 серпня).
18 — Опанаса. Свято Місяця. Місяць грає (змінює колір, перебігає з місця на місце, ховається за хмари) — на щедрий урожай.
20 — Явдохи. Грім — на добру риболовлю. Дощі цієї пори знижують якість врожаю і затягуються надовго.
21 — Прокопа. Початок жнив: «Добрий Прокіп приніс у хату новий хліб». Достигли чорниці — достигло жито. Дощить — хліб у валках може прорости, а якщо спекотно, то година буде й на жнива.
24 — Ольги. Багато мошок — багато грибів.
25 — Прокла. Найрясніші роси.
26 — Гаврила. Сильна злива, гроза — на дощову осінь.
27 — Акили. Дощові дні — грибні. Пливуть вдень по небу розрізнені хмари, а під вечір зникають — буде суха і ясна погода.
29 — Афіногена. Сонячно і тепло — добре для жнив. Літо переходить спекотний екватор. Холоднішають ночі. Замовкають птахи. Дощ — хліб у валках проросте.
30 — Марини. Зеленкувате забарвлення місяця — на тривалу посуху.
31 — Івана. День сухий та жаркий — на суху й теплу осінь; дощовий, похмурий — восени дощитиме. Чумацький шлях каламутний — невдовзі занегодить або погода не поліпшиться.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?.
  • РЕКОРДИ
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».