Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РЕФЕРІ БЛАГАЮТЬ ПРО ВІДЕО
Три чверті учасників футбольного свята у Південній Африці вже спостерігають за матчами мундіалю вдома — на перемогу у світовій першості нині претендують лише вісім команд, половина з яких представляє Південну Америку (за винятком чилійців, яких легко здолали бразильці).

Після сенсаційного провалу італійців честь Європи покликані захистити голландці, німці та іспанці. Африку представляє Гана.
Головна прикрість чемпіонату світу — аж ніяк не провал кількох європейських фаворитів, а очевидні суддівські помилки. Дві божевільні ситуації, пов'язані з фіксацією взяття воріт, примусили замислитися про можливість запровадження відеоповторів навіть такого консерватора, як президент ФІФА Зепп Блаттер.
Раніше він говорив, що футбол — це життя, тому суддям треба залишити право на помилку, мовляв, усі люди помиляються. Аргументація здається дивною, зважаючи на те, що теніс чи хокей, де сучасні технології застосовуються вже давно, від цього менше схожими на життя не стали...
Далі — власне про матчі, з суддівськими помилками і без них.

Група Е
Камерун — Голландія — 1:2
Голи: 0:1 — ван Персі (36), 1:1 — Ето'О (65 пен.), 1:2 — Хунтелар (83)
Голландцям в останньому матчі потрібно було не програти, щоб посісти перше місце в групі. Це завдання європейці виконали. На 36-й хвилині ван Персі зіграв у стінку з ван дер Вартом і пробив поміж ніг голкіперові — 1:0. Камерун розпочав активніше і другу половину зустрічі. Та все ж африканцям удалося зрівняти рахунок. Нжитап виконував штрафний удар і влучив у руку ван дер Варту. Арбітр Пабло Антоніо Посо Кінтерос вказав на 11-метрову позначку. Ето'О не промахнувся — 1:1. Проте голландцям пощастило вирвати перемогу. За сім хвилин до завершення основного часу Роббен улучив у стійку, а першим на добиванні був Хунтелар. Він і переправив м'яч у ворота.
Данія — Японія — 1:3
Голи: 0:1 — Хонда (17), 0:2 — Ендо (30), 1:2 — Томассон (81), 1:3 — Окадзакі (86)
Данія не змогла знайти жодних аргументів проти дисциплінованої збірної Японії. За перший тайм данці не змогли провести жодної цікавої комбінації. Натомість Японія зуміла двічі відзначитись і обидва рази вони це зробили зі штрафних ударів.
На 17-й хвилині відзначився Хонда, а на 30-й Ендо продемонстрував, що свої Бекхеми є і на японських островах. Європейцям пощастило скоротити рахунок на 78-й хвилині, коли азіати порушили правила проти Аггера і Томассон реалізував пенальті. Проте все стало на свої місця через п'ять хвилин, коли Окадзакі забив третій м'яч у ворота данців.

Група F
Словаччина — Італія — 3:2
Голи: 1:0 — Віттек (25), 2:0 — Віттек (73), 2:1 — Ді Натале (81), 3:1 — Копунек (89), 3:2 — Квальярелла (90+2)
Епоха чемпіонської команди Марчело Ліппі зразка 2006 року закінчилася швидко і безславно. На чемпіонаті світу в ПАР італійці з двома очками посіли останнє місце в групі F. Катом Італії була Словаччина. Героєм зустрічі став Роберт Віттек, який зумів оформити «дубль» у ворота Скуадри Адзурри. Гол Ді Натале на 81-й хвилині матчу струсонув італійців, але не більше. Італії варто було забити хоча б ще м'яч, аби увійти до 1/8 фіналу з трьома очками, але замість цього вона пропустила третій. Гол забив Копунек, який легко перекинув м'яч через Маркетрі. Але це ще було не все. На 92-й хвилині був красивий удар із 19 метрів Квальярелла під поперечку воріт — і вже 3:2.
Словаки час, який залишався до закінчення матчу, вистояли і заслужено вийшли до плей-оф.
Парагвай — Нова Зеландія — 0:0
Гра відверто розчарувала. Від Нової Зеландії ніхто не чекав гольової феєрії, але Парагвай мав би підтвердити статус.

Група G
Північна Корея — Кот д'Івуар — 0:3
Голи: 0:1 — Яя Туре (14), 0:2 — Ромарік (20), 0:3 — Калу (82)
Матч між аутсайдерами групи G — командами Північної Кореї та Кот д'Івуара — несподіванок не приніс. Івуарійці перемогли з рахунком 3:0 і з трьома очками посіли третє місце.
Португалія — Бразилія — 0:0
Сталося те, що мало статися. Нехай Дунга після цього хоч сто разів говорить, як йому була важлива перемога над Португалією. Ця нічия дозволила як одній, так й іншій команді вийти до 1/8 фіналу.

Група H
Швейцарія — Гондурас — 0:0
Помилок у цьому матчі вистачило б на всі матчі наступного чемпіонату світу, однак у підсумку матч закінчився внічию і збірна Швейцарії вибула з подальшої боротьби.
Чилі — Іспанія — 1:2
Голи: 0:1 — Вілья (24), 0:2 — Іньєста (37), 1:2 — Мільяр (47)
В останньому матчі чинним чемпіонам Європи потрібно було перемагати. І вони це зробили. Тож до 1/8 фіналу з цієї групи вийшли збірні Іспанії та Чилі.
1/8 фіналу
Уругвай — Південна Корея — 2:1
Голи: 1:0 — Суарес (8), 1:1 — Лі Чун Юн (68), 2:1 — Суарес (81)
Уругвайці швидко відкрили рахунок на восьмій хвилині. Вболівальникам Кореї подарували надію після голу Лі Чун Юна. Однак усе вирішив м'яч Суареса на 81-й хвилині. Після цього корейський штурм, чудові моменти, але рахунок залишився незмінний. Уругвай — перший чвертьфіналіст світової першості.
США — Гана — 1:2 (0:1, 1:0, 0:1, 0:0)
Голи: 0:1 — К. Боатенг (6), 1:1 — Донован (62, пен.), 1:2 — Гьян (93)
Початок гри був традиційний: збірна США пропустила. Боатенг утік від чотирьох американських захисників, змусив Тіма Ховарда припуститися елементарної помилки (не закрив ближній кут воріт) і відправив м'яч у сітку. Американці відігралися у другому таймі.
Захисник африканців Менса збив Демпсі й арбітр указав на одинадцятиметрову позначку. Донован забив. Наступні півгодини хоча й були насичені атаками обох команд, але результату не принесли. Тож довелося грати два додаткові тайми і тут знову не пощастило американцям. Асамоа Гьян вивів свою команду вперед на 103-й хвилині. У час, що залишився, ганці помилок не припускалися і довели матч до перемоги.
Німеччина — Англія — 4:1
Голи: 1:0 — Клозе (19), 2:0 — Подольскі (31), 2:1 — Апсон (36), 3:1 — Мюллер (67), 4:1 — Мюллер (71)
Дві суддівські помилки вирішили результат цього матчу. Таким чином уругвайська бригада арбітрів віддала борг англійцям за 1966 рік. Тоді, нагадаємо, у фіналі чемпіонату світу Тофік Бахрамов зарахував узяття воріт англійцями, хоча м'яч і близько не перетнув лінію воріт. Уперше арбітри підіграли Німеччині на 19-й хвилині. Клозе був у положенні поза грою, коли відкривав рахунок. Удруге — на 37-й. Лемпард пробив здалеку, і м'яч від поперечини залетів за лінію. Бічний арбітр проґавив момент і не помітив чистого забитого м'яча. Якби ці два епізоди трактували інакше, то підсумок гри міг бути інший. Проте факт є фактом, Німеччина — у чвертьфіналі.
Аргентина — Мексика — 3:1
Голи: 1:0 — Тевес (25), 2:0 — Ігуаін (33), 3:0 — Тевес (52), 3:1 — Ернандес (71)
У другому матчі дня знову на перший план вийшла робота арбітра зустрічі. Італієць Розетті зарахував гол, забитий з явного офсайду. Точніше, помилився бічний, який не помітив очевидне. Якби не цей перший м'яч, то невідомо, як би закінчився матч.
Другий м'яч аргентинці забили завдяки грубій помилці Осоріо. Захисник віддавав поперечну передачу, але зробив це так слабо, що м'яч перехопив Ігуаін. Далі треба було пробити повз воротаря.
У другому таймі мексиканці були нокаутувані Тевесом, який потужним і красивим ударом оформив дубль. Мексиці вдалося відквитати один м'яч за двадцять хвилин до завершення матчу. Проте на більше їх не вистачило.
Голландія — Словаччина — 2:1
Голи: 1:0 — Роббен (18), 2:0 — Снейдер (84), 2:1 — Віттек (90+4 пен.)
Голландці швидко повели в рахунку. Снейдер довгим пасом вивів Роббена до штрафної. Арьєн у своїй манері, зміщенням у центр, обіграв двох захисників і пробив з-під них. Удар був не сильний, але точний, у кут воріт — 1:0. У ці хвилини арбітр почав більше свистіти на користь Нідерландів. Це словакам аж ніяк не могло подобатися. Першим занервував тренер, потім Шкртел. Саме під час того, як захисник почав кричати на арбітра, «помаранчеві» швидко розіграли штрафний і після помилки на виході Мухи Кайт підхопив м'яч і віддав під удар Снайдеру (2:0). А на останній хвилині компенсованого часу суддя поставив пенальті у ворота Нідерландів.
Бразилія — Чилі — 3:0
Голи: 1:0 — Жуан (35), 2—0 — Л. Фабіано (38), 3:0 — Робіньо (59)
Перший гол у ворота Браво став наслідком шаленої переваги Бразилії на другому поверсі. Майкон подав із кутового, а Жуан з 10 метрів головою відправив м'яч під поперечину. Чилійці кинулися забивати м'яч у відповідь і відразу отримали контратаку. Робіньо пройшов лівим флангом, віддав у центр на Кака, він вивів Луїса Фабіано по центру штрафного сам на сам, той обіграв воротаря і закотив м'яч у порожні ворота. Підбив підсумок матчу на 59-й хвилині Робіньо, який з лінії штрафного обвідним ударом забив третій гол.
Парагвай — Японія — 0:0. Пенальті — 5:3
Матч, який хотілося б забути. Саме так можна охарактеризувати гру суперників протягом понад двох годин знущання над собою і над глядачами. Більш ніж 120 хвилин відверто нудної гри з безліччю порушень, навісів і за мінімуму гольових моментів — це все, на що спромоглися команди. Перші п'ять ударів з 11 метрів досягли мети. Розв'язка настала за рахунку 3:2 на користь Парагваю, коли до м'яча підійшов Комана. Японець влучив у поперечину. Надалі все було в руках Парагваю. Вальдес і Кардосо без жодних проблем забивають свої пенальті й виводять команду до чвертьфіналу.
Іспанія — Португалія — 1:0
Гол: 1:0 — Вілья (63)
Матч піренейського дербі міг би стати прикрасою не тільки однієї восьмої, а й фінального протистояння чемпіонату. Боротьба, в якій обов'язково мав бути переможець і переможений. Вирішальний м'яч було забито на 63-й хвилині. Хаві п'яткою скинув м'яч на неприкритого Вілью і той з другої спроби пробив Едуарду. На доречний у таких випадках штурм партнери Роналду (який випав із гри у другому таймі) спромоглися лише у доданий арбітром час, однак рахунок на табло не змінився.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗОРЕПАД НА ВІМБЛДОНІ
  • «ФОРМУЛА-1»: ТАНДЕМ ІДЕ У ВІДРИВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».