Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
І ТЕОРЕТИКИ, І ПРАКТИКИ
ІНСТИТУТУ ОТОЛАРИНГОЛОГІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ МЕДИЧНИХ НАУК — 50 РОКІВ
З цього приводу наш кореспондент зустрівся з головним лікарем, заслуженим лікарем України Олександром Чемеркіним.

— Олександре Сергійовичу, ваш інститут вважається однією з провідних науково-практичних установ цього профілю на теренах СНД. У вас лікуються практично всі — від киянина до мешканця найвіддаленішого куточка нашої держави. Хотілося б докладніше знати про шлях і творчі здобутки колективу.
— Якщо заболіло вухо, горло чи ніс, то можна звернутися до фахівців нашого інституту. Тут завжди приймуть, до речі, без будь-якого направлення, нададуть кваліфіковану допомогу.
Київський науково-дослідний інститут отоларингології (з 2001 р.— Держустанова «Інститут отоларингології ім. професора О. С. Коломійченка»), організований на виконання постанови Ради Міністрів УРСР 1960-го з метою розробки наукових проблем із запобігання та зниження захворюваності населення на недуги вуха, горла та носа, надання практичної допомоги отоларингологічним закладам і підготовки кадрів кваліфікованих лікарів-отоларингологів. Засновником інституту та його першим директором був доктор медичних наук, професор, член-кореспондент АН УРСР О. Коломійченко — вчений зі світовим іменем.
Олексій Сидорович зробив вагомий внесок у розробку тонзилярної проблеми, діагностику та лікування запальних процесів у середньому вусі, внутрішньочерепних ускладнень, в консервативну терапію пацієнтів при захворюваннях вуха, горла й носа, у лікування осіб із травматичними ушкодженнями, склеромою верхніх дихальних шляхів, професійною патологією, в діагностиці й лікуванні приглухуватості різного генезу. Особливо великі заслуги О. Коломійченка в галузі розробки нових операцій при отосклерозі, що поліпшують слух. 1964 року вченому присуджено Ленінську премію за розробку й впровадження в практику слуховідновних операцій при отосклерозі.
— Свого часу мені доводилося зустрічатися з Олексієм Цигановим, який певний час працював директором вашого закладу.
— Це була непересічна, талановита людина — доктор медичних наук, професор. Він був директором інституту з 1974-го до 1985 рр. Основні напрями його науково-практичної діяльності — це розробка методів ранньої діагностики, консервативного та оперативного лікування хворих із пухлинами ЛОР-органів. За впровадження кріохірургії в клінічну практику в 1977 р. О. Циганову було присуджено Державну премію УРСР.
— Тривалий час Інститут отоларингології очолює Дмитро Заболотний, талановитий науковець, організатор, член-кореспондент АМН України.
— Наукова діяльність Дмитра Ілліча пов'язана з проблемами отоларингології, імунології, алергології, онкології.
Д. Заболотний зробив чималий внесок у вивчення стану місцевого та системного імунітету у хворих із запальними й алергічними недугами верхніх дихальних шляхів і вуха. Ним розроблено принципи місцевого застосування натуральних і синтетичних імуномодуляторів для профілактики та лікування хворих на алергічні й неспецифічні запальні захворювання верхніх дихальних шляхів і вуха. Д. Заболотний — ініціатор, координатор і один із провідних авторів розробки та впровадження в Україні найпередовішої у світі технології імплантації для реабілітації хворих з глухотою, нових методів ендоскопічної хірургії на ЛОР-органах.
— Які наукові напрями, де Інститут отоларингології виконує функції головної установи?
— Це удосконалення методів діагностики та лікування захворювань і пошкоджень верхніх дихальних шляхів; вивчення глухоти, приглухуватості й вестибулярних порушень, удосконалення методів їх профілактики, діагностики, лікування та реабілітації; удосконалення методів ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень ЛОР-органів, їх рецидивів і метастазів; науково-методичне керівництво отоларингологічною службою в Україні.
Ми працюємо, зокрема, з Каролінським університетом (Швеція), Університетською клінікою м. Фрайбурга (Німеччина).
Держустанова «Інститут отоларингології ім. професора О. С. Коломійченка» — координаційний центр наукових досліджень в Україні й разом із проблемною комісією «Отоларингологія»' НАМН і МОЗ впливає на процес координації планування наукової тематики кафедр отоларингології вищих медичних навчальних закладів і закладів післядипломної освіти, підготовки кадрів вищої кваліфікації, здійснює експертизу планування кандидатських і докторських дисертацій.
При інституті є докторантура, аспірантура з відривом і без відриву від виробництва, клінічна ординатура, а також функціонує Спеціалізована вчена рада із захисту докторських та кандидатських дисертацій за спеціальністю «Отоларингологія».
Співробітниками інституту випущено понад 80 монографій, підручників, посібників, атласів із різних питань оториноларингології та суміжних спеціальностей; отримано більш ніж 400 патентів на винаходи.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • НЕБЕЗПЕКИ СПЕКОТНОГО ДНЯ
  • ЧИМ ВТАМУВАТИ СПРАГУ?
  • ЯК ЗАХИСТИТИСЯ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».