Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ВЧАСНО Й У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ
Уже тривалий час кожний місяць Пенсійний фонд змушений роз'яснювати, як буде з виплатою пенсій. Раніше це було зумовлено нескінченними «страшилками» про те, що в ПФУ немає грошей. Тепер же, коли підвищилися соціальні стандарти (мінімальні пенсії протягом року зростатимуть п'ять разів), у людей виникли інші запитання: чи виплатять різницю за попередні місяці? Коли? Чому науковцям не підвищили пенсії?

Нині йдеться винятково про зростання мінімальних пенсій (а не вищих за мінімум, не державних, не наукових). У травні пенсії перераховано 12,2 млн пенсіонерам. Доплати майже всі виплачено (у тому числі різниця між новим і цьогорічним прожитковим мінімумом за січень-лютий).
Відразу зазначимо, щоб уникнути зайвих запитань: доплату до пенсій за березень-квітень провадять в червні за додатковими відомостями і виплачують їх за графіком разом із пенсіями.
Для тих, хто має достатній трудовий стаж (жінки — 20 років, чоловіки — 25) мінімальна пенсія зросла з 630,4 до 706 грн). Припустимо, пенсія була 636 грн, а прожитковий мінімум з 1 квітня — 706 грн. Тож доплата дорівнюватиме 70 грн (706–636).
Якщо у пенсіонера великий трудовий стаж (40 і більше років). До ухвалення бюджету-2010 прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, був 573 грн, а з 1 січня 2010 р. — 675 і з 1 квітня — 706 грн, то зі зміною прожиткового мінімуму робитимуть перерахунки ще деяких пенсій. Водночас із перерахунком мінімальних пенсій перераховуватимуть пенсії за особливі заслуги, особам, на яких поширюється чинність законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», реабілітованим, доплати за понаднормований стаж тощо.
За чинним законодавством (ст. 42 п. 4 базового пенсійного Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування») кожні два роки перераховують трудові пенсії пенсіонерам, які працюють. Але от біда: з 2009 року показник середньої заробітної плати беруть не за 2008 р. (1573,99 грн), а за 2007-й (1197,91). Виходить, пенсії зменшуються штучно?
У ПФУ пояснюють:
— Конституційний Суд визнав неконституційним унесення поправок до бюджету-2008. Було ухвалено рішення, що до законодавчого врегулювання цього питання застосовуватиметься середня заробітна плата в країні, яка діяла на момент ухвалення рішення КС, тобто середня зарплата за 2007 рік. Нещодавно у Верховній Раді розглядали законопроект із унесенням змін до ст. 42 п. 4, але його було повернуто на доопрацювання і підготовку до повторного читання. Тільки-но він буде ухвалений, Пенсійний фонд почне перераховувати пенсії за новими параметрами.
До речі, такі пенсії перераховують не автоматично, а тільки на підставі заяви пенсіонера з поданням відповідних документів.
Не другорядне питання для людей, особливо тих, хто доробляє останні роки перед пенсією: чи зберігається норма дострокового виходу на пенсію (за півтора року до настання права на пенсію)? Зберігається. На підставі законів «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» та «Про зайнятість населення». Для призначення пенсії потрібно подати до ПФ довідку зі служби зайнятості про те, що вивільненого працівника немає змоги працевлаштувати (йдеться, так би мовити, про своєрідне клопотання служби зайнятості про достроковий вихід на пенсію) і йому призначають пенсію.
Як і раніше, в суспільстві дебатується питання про підвищення пенсійного віку для жінок, хоча... поки що все залишається так, як було. Принаймні, очевидно, цього року, як сказав міністр праці та соціальної політики Василь Недрага, пенсійний вік при призначенні пенсії не переглядатимуть, трудовий стаж у бік збільшення — теж, також ні пенсії, ні зарплати пенсіонерам, які працюють, не урізатимуть.
Ми спробували роз'яснити читачам основні питання перерахунку і виплати пенсій та доплат, інші моменти пенсійного забезпечення, які хвилюють пенсіонерів.
Отже, шановні друзі, якщо у вас виникнуть інші запитання, звертайтеся до редакції. У міру можливостей даватимемо відповіді через газету.
також у паперовій версії читайте:
  • БОРОТЬБА З БОРЖНИКАМИ
  • ЧИ ВІДБУДЕТЬСЯ ПЕНСІЙНА... «РЕВОЛЮЦІЯ»?
  • ДЛЯ ТИХ, ХТО ПРАЦЮЄ ВДОМА
  • АВТОМОБІЛІ— ПОЗАЧЕРГОВО Й БЕЗОПЛАТНО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».