Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ФУТБОЛ ЗІ ЗВУКОМ «З-З-З-З»
На чемпіонаті світу з футболу, який триває у Південній Африці, ще не перетнув екватор навіть груповий турнір, а багатьох шанувальників спорту номер один уже переповнюють емоції.

Скептики нарікають на занадто «прісний» і раціональний футбол у багатьох матчах; оптимісти сподіваються на яскравішу гру тоді, коли командам потрібно буде ризикувати, а ці моменти саме в другому і особливо третьому турах настануть.
Мало кому зі звичних до європейського стилю вболівання прихильників футболу сподобався 130-децибельний психоделічний звук місцевих дудок-вувузел. Нестримне дзижчання, за допомогою якого африканці раніше відганяли агресивних мавп, здатне роздратувати навіть найспокійнішого вболівальника. Цей звуковий супровід залишається незмінним, що б не відбувалося на полі: «наші» атакують — «з-з-з-з-з», захищаються — все одно «з-з-з-з-з», забивають чи пропускають гол — те саме «з-з-з-з-з». На захист господарів виступив хіба що президент ФІФА Зепп Блаттер. «Я завжди говорив, що в Африки інший ритм, інший звук. Я не вважаю за доречне забороняти музичні традиції фанів у їхній країні»,— сказав швейцарець.
Ще одна яскрава відмінність африканського чемпіонату світу від футбольного свята, яке чотири роки тому відбувалося в Німеччині,— велика кількість вільних місць на більшості матчів. Південноафриканська республіка — країна з відчутним суспільним розшаруванням, тому багатьом потенційним уболівальникам просто немає за що купити квиток на футбол. Ба більше — чемпіонат відбувається за безпрецедентних заходів безпеки, які все одно іноді не спрацьовують. У деяких районах міст-господарів мундіалю гостям країни перебувати небезпечно, на деяких вулицях цілком офіційно автомобілям дозволено не зупинятися на червоне світло, щоб візитери не стали жертвами місцевих жителів.
Та все ж головним впродовж місяця залишатиметься його величність Футбол. Далі — докладніше про матчі головного турніру чотириріччя.

Група А
ПАР — Мексика — 1:1 (0:0)
Голи: 1:0 — Тшабалала (55), 1:1 — Маркес (79)
Матч відкриття чемпіонату світу в ПАР виправдав прогноз стосовно традиційної невидовищності лише в першому таймі. Фаворит цієї зустрічі — Мексика,— у першій половині матчу виглядала швидше і небезпечніше свого суперника в атаці. Підопічні бразильця Альберто Паррейри надійно грали в захисті й чекали свого шансу. Несподівана швидка атака африканців на 55-й хвилині і довгий пас на Тшабалала, який увійшов у штрафну і пробив у верхній кут воріт Переса, змінила малюнок гри. Футболісти з ПАР більше атакували і мали кілька нагод забити, хоча одного разу м’яч і влучив у штангу, а ще в одному моменті форвард поцілив у воротаря Мексики з кількох метрів. Коли вже ПАР утратила швидкість, відбувся не зовсім логічний гол у їхні ворота. Після помилки при створенні штучного офсайду гравець «Барселони» Рафаель Маркес опинився перед голкіпером і пробив у кут воріт — 1:1.
Уругвай — Франція — 0:0
Фаворит групи А збірна Франції не зуміла розпочати чемпіонат світу з перемоги. Не дав себе обіграти у першому турі Уругвай. Велика заслуга в цьому голкіпера Муслера.
Південна Африка — Уругвай — 0:3
Уругвайці безпомилково зіграли у захисті, а в атаці використали свої шанси на повну. Уругвай з перших хвилин захопив ініціативу. Особливо був помітний лідер Форлан. Спочатку його удар зі штрафного прийняла на себе стінка. А на 24-й хвилині потужний удар Дієго від голови Мокоени та поперечини залетів у сітку воріт над головою воротаря. Коли на 76-й хвилині Бузакка вилучив воротаря господарів, підсумковий результат став очевидний. Форлан пенальті реалізував чітко. Потім на останній компенсованій хвилині з подачі Суареса Альваро Перейра втретє змусив суперників капітулювати.

Група В
Південна Корея — Греція — 2:0
Голи: 1:0 — Лі Чун Су (8), 2:0 — Пак Чжи Сун (52)
Збірна Греції, яка не пустила на чемпіонат світу до ПАР українців, свій похід на мундіалі розпочала з поразки команди Південної Кореї. У підопічних 71-річного Отто Рехагеля не було жодного шансу на позитивний результат у цій зустрічі. Лише на початку поєдинку Торосідіс ледь не забив після подачі кутового. Надалі корейці були швидші й кращі й зуміли двічі забити у ворота своїх суперників.
Аргентина — Нігерія
Гол: 1:0 — Хайнце (6)
Підопічні Дієго Марадонни змусили похвилюватися уболівальників. Для Марадонни збірна Нігерії має символічне значення. 16 років тому саме проти нігерійців Марадонна зіграв останній матч на чемпіонаті світу як футболіст. Сьогодні він дебютував на мундіалі як тренер. Забивши швидкий гол на 6-й хвилині матчу, решту часу «альбіселесте» демонстрували індивідуальні вміння своїх футболістів, а ось до командної взаємодії, яка б допомогла подвоїти чи потроїти результат, справа не дійшла. Верон навісив із правого флангу, а Хайнце головою забив м’яч у сітку воріт. Більше «Джабулані» у воротах Ромеро та Еньєма не бачили.

Група С
Англія — США — 1:1
Голи: 1:0 — Джеррард (4), 1:1 — Демпсі (41)
Перша серйозна атака англійців завершилася взяттям воріт американців. Хескі й Джеррара вирішили продемонструвати колишній колонії, що значить справді швидка атака в один дотик! Після цього Англія одразу сіла на власну половину поля і віддала ініціативу США. На 20-й хвилині рахунок міг стати рівним — банальний, але вивірений навіс із флангу від Донована і цього разу дотик головою Алтідора не зумів спрямувати м’яч у сітку воріт. Це був не «дзвіночок», а гудок пароплава для Фабіо. Наприкінці тайму партнери Джеррарда і Террі зуміли налагодити контроль м’яча й більше атакувати. Всі плани команди зіпсувала неймовірна за банальністю помилка Гріна — після удару Демпсі воротар англійців бачив м’яч у своїх руках, але той «лизнув» рукавиці й повільно закотився у ворота. У другому таймі більше моментів було в англійців, але забити бодай один м’яч у ворота суперників вони не змогли.
Алжир — Словенія — 0:1
Гол: 0:1 — Корен (79)
Як не дивно, але збірна Словенії стала першою європейською збірною, котра здобула перемогу на ЧС. Словенці у нудному і не надто багатому на гольові моменти матчі здолали команду Алжиру. Єдиний гол уже під завершення поєдинку, не без допомоги воротаря, провів Корен. Словенці в цій грі вирішила свої завдання — вони не пропустили, забили гол і тепер мають непогані шанси на вихід до 1/8 фіналу.

Група D
Сербія — Гана — 0:1
Гол: 0:1 — Гьян (84, пен.)
Тренерові Гани Міловану Райєвацу довелося у першому своєму матчі чемпіонату світу грати проти рідної країни: він за національністю серб. Із перших хвилин команди почали обмінюватися атаками, жодна з яких небезпеки не мала. Після першого тайму нульовий рахунок був логічним і справедливим. У другому таймі перший небезпечний момент створив нападник ганців Гьян, який перестрибав Відіча. Відкрити рахунок не дозволила штанга. Завдання ганцям спростив Луковіч. Сфоливши на тому ж Гьяні, серб побачив перед собою другу жовту картку і пішов з поля дивитися матч у роздягальню. Якби збірній Гани не вдалося забити за таких обставин, серби мали б дякувати вищим силам. Після вилучення серби ненадовго активізувалися, але їхнє намагання забити у меншості перекреслив Кузмановіч, який багато махав руками у власному штрафному майданчику. Гьян реалізував пенальті й Гана перемогла.
Німеччина — Австралія — 4:0
Голи: 1:0 — Подольскі (8), 2:0 — Клозе (26), 3:0 — Мюллер (67), 4:0 — Какау (70)
Цей матч активніше розпочали австралійці. Перша небезпека біля воріт Нойєра виникла на третій хвилині. Вілкшир подав із кутового, Кейхілл пробив головою, воротар парирував, а Гарсія на добиванні з лінії воротарського влучив у Лама. Це, власне, був перший і останній момент біля воріт німців. Далі почалася вистава від німців. На 8-й хвилині Озіл віддав м’яч у штрафний на Мюллера, той відкотив його по діагоналі назад на Подольскі, який увігнав м’яч під перекладину. Воротар до м’яча торкнувся, але врятувати команду не зміг. Удруге німці відзначилися на 26-й хвилині. Лам подав із позиції правого на півсереднього, Клозе виграв гору і ударом головою відправив м’яч у дев’ятку. На 67-й хвилині Подольскі віддав на Мюллера, той обіграв захисника і без перешкод пробив у правий від голкіпера кут — 3:0. Минуло лише три хвилини і вже забив Какау. 4:0 — перемога німців і перший розгром на турнірі.

Група E
Голландія — Данія — 2:0
Голи: 1:0 — Поульсен (46-аг.), 2:0 — Кайт (85)
Більшість фахівців у цьому матчі очікувала побачити якісний футбол. Сподівання не виправдалися. Помаранчеві виграли, але якість гри команди ван Марйвейка далека від статусу фаворита. Данія у першому таймі організовано оборонялася і зрідка контратакувала. Атакуючі потуги голландців були більш масовані, але ван Персі, ван дер Варту та Снейдеру не вистачало влучності та й Соренсен не давав приводу сумніватися у своїй майстерності. 0:0 після першого тайму цілком відповідало подіям на полі.
Початок другого тайму відзначився курйозним голом у ворота Данії. Після прострілу з лівого флангу ван Персі м’яч влучив у Поульсена і залетів у ворота Соренсена. Здається, цей гол похитнув упевненість Данії у своїх захисних силах і згодом голландці провели ще одну результативну атаку.
Японія — Камерун — 1:0
Гол: 1:0 — Хонда (39)
Після низки помилок і відверто посередніх матчів чемпіонат світу «розродився» ще одним «шедевром». Японія і Камерун показали, як не треба грати у футбол. Річ навіть не в тім, що матч пройшов без моментів, а в тім, як грали команди. Все, що можна назвати футболом, умістилося в одну атаку на 39-й хвилині. Мацуі зробив навіс до штрафного майданчика суперника. Захисники загубили на куті воротарського Хонду, який встиг обробити м’яч і спокійно відправити його у ворота. 1:0 — перемога Японії.

Група F
Італія — Парагвай — 1:1
Голи: 0:1 — Алькарас, 39, 1:1 — Де Россі, 63
Цей результат у шостому квартеті мундіалю цілком можна назвати очікуваною несподіванкою. Чемпіони світу розпочали захист свого титулу з нічиєї з середнячком південноамериканського футболу. Наприкінці першого тайму Ауреліано Торрес навісив із штрафного, а Антолін Алькарас випередив на другому поверсі Фабіо Каннаваро і Даніеле Де Россі. Відповіли італійці в другому таймі теж після стандарту — Сімоне Пепе навісив з кутового, воротар парагвайців Вільяр помилився на виході, тож Даніеле Де Россі залишалося тільки підставити ногу. Непереконливий старт є вже візитною карткою італійців, мало хто має сумніви, що в наступних зустрічах підопічні Марчелло Ліппі виглядатимуть краще.
Нова Зеландія — Словаччина — 1:1
Голи: 0:1 — Віттек, 50, 1:1 — Рід, 90+3
Вища за класом збірна Словаччини не використала багато слушних нагод подвоїти і навіть потроїти перевагу над екзотичною для світової першості командою. Розплата прийшла на останніх секундах матчу, коли Рід класно зіграв головою після навісу.

Група G
Бразилія — КНДР — 2:1
Голи: 1:0 — Майкон, 55, 2:0 — Елано, 72, 2:1 — Чи Юн-Нам, 89
П'ятиразові чемпіони світу ощадливо перемогли збірну дисципліновану команду Північної Кореї. Поціновувачі футбольної естетики довго пам'ятатимуть гол Майкона з дуже гострого кута — після гри захисник переконував, що не прострілював, а бив по воротах.
Кот д'Івуар — Португалія — 0:0
У грі двох класних команд захист виявився міцнішим за напад. Сумнівів у цій групі не викликає поки що лише лідерство бразильців.

Група H
Гондурас — Чилі — 0:1
Гол: 0:1 — Босежур, 34
У зустрічі американських команд вищим виявився клас чилійців. У матчах з європейцями їм обом буде непросто.
Іспанія — Швейцарія — 0:1
Гол: 0:1 — Фернандеш, 52
Це поки що найгучніша сенсація мундіалю. Швейцарці дисципліновано відіграли в захисті, іспанцям фатально не щастило в атаці. Пізніше голкіпер чемпіонів Європи Ікер Касильяс назвав причиною поразки самовпевненість. Швейцарці забили переможний гол, завдавши другого удару по воротах! Ідеальна ілюстрація тези про те, що порядок команди Оттмара Хітцфельда побив клас підопічних Вісенте Дель Боске.
також у паперовій версії читайте:
  • ІНТРИГА В «ЦИРКУ НА КОЛЕСАХ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».