Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ГУМАННЕ ЗЦІЛЕННЯ УРОЛОГІЧНИХ ХВОРИХ
Стрімкий розвиток медичної науки збагачує арсенал найновітніших методів і засобів лікування. На жаль, українська практична охорона здоров’я може дозволити собі далеко не всі з них. Серед державних лікувальних установ, що намагаються йти в ногу з часом,— урологічне відділення Київської обласної клінічної лікарні.

20 ЧЕРВНЯ — ДЕНЬ МЕДИЧНОГО ПРАЦІВНИКА
— Наше відділення ІІІ–ІV рівнів акредитації на 50 ліжок надає спеціалізовану урологічну допомогу населенню Київської області. Воно є клінічною базою відділів Інституту урології АМН України,— розповідає головний позаштатний уролог Головного управління охорони здоров’я Київської обласної держадміністрації, завідувач урологічного відділення Київської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України Михайло Олехнік. Він понад 20 років працює у відділенні, а останні десять років очолює його.— Тут працюють фахівці, які постійно підвищують свій професійний рівень. У нашому відділенні роблять пластичні й реконструктивні операції на органах сечостатевої системи, видаляють камені з сечовидільних шляхів оперативними та неоперативними методами, проводять ендоскопічні оперативні втручання з використанням трансуретрального резектоскопа у разі захворювань уретри, передміхурової залози і сечового міхура тощо.
Так, нещодавно в урологічному відділенні Київської обласної клінічної лікарні запрацював унікальний апарат, яких практично одиниці в Україні,— імпульсний гольмієвий лазер. Ним роблять контактну літотрипсію, малоінвазивні операції на сечовому міхурі, передміхуровій залозі, ліквідовують доброякісну гіперплазію передміхурової залози, передракові утворення, поліпи тощо.
— Коли кілька років тому під час стажування в європейській клініці я ознайомився з апаратурою, за допомогою якої виконують лазерну літотрипсію в нирках і сечовивідних шляхах, то був вражений ефективністю цієї технології,— розповідає Михайло Олехнік.— Водночас було дуже шкода, що таких апаратів майже немає в Україні. І ось завдяки головному лікарю докторові медичних наук М. Анкіну та обласній держадміністрації у нас з’явився найсучасніший імпульсний гольмієвий лазер.
За поширеністю сечокам’яна хвороба посідає друге місце серед усіх захворювань нирок і сечовивідних шляхів, третє — у структурі причин смерті та четверте — з-поміж причин інвалідності внаслідок урологічної патології. На сечокам’яну недугу хворіють 200–245 осіб із кожних 100 тис. населення.
— Якщо раніше пацієнти на сечокам’яну хворобу болісно переносили ниркову кольку, їм виконували складні оперативні втручання,— розповідає керівник відділення,— то тепер пропонують лазерну літотрипсію. За допомогою нового апарата таку високоспеціалізовану допомогу з вражаючим результатом надано 130 хворим.
Гольмієвий лазер дає змогу виконувати літотрипсію ендоскопічно, без розрізів. Світловодне волокно вводять у сечові шляхи, а лазерний промінь дробить наявні в них конкременти на пісок. Лікар і пацієнт (звичайно, за спинномозкової анестезії) можуть спостерігати за ходом втручання на телеекрані. Якщо раніше складні травматичні операції виконували одному-двом хворим на день, то нині допомагаємо шістьом-сімом пацієнтам.
Лазер полегшує не лише роботу медичного персоналу, а й процес лікування хворих, оскільки літотрипсію проводять практично амбулаторно. Через одну-дві доби після втручання пацієнта виписують додому, а у разі дроблення каменів у сечоводах — того ж дня.
— Залежно від виду каменя та його місцезнаходження літотрипсія триває від п’яти до 15 хвилин,— уточнює Михайло Олехнік,— до того ж без ушкодження прилеглих тканин. Пісок, що утворився із конкрементів, виходить з організму самостійно через сечовивідні шляхи. Літотрипсію виконують під загальним наркозом. Якщо конкременти «засіли» нижче місця розташування нирки, вдаємося до спинномозкової анестезії.
Нова технологія дає можливість уникнути ускладнень, які раніше могли трапитися у разі відкритих операцій: запальних процесів із переходом на уросепсис, гострої та хронічної ниркової недостатності, нефросклерозу.
Водночас Михайло Олехнік називає і проблеми, які турбують його як керівника підрозділу та лікаря:
— Недостатнє бюджетне фінансування змушує віднаходити кошти на підтримку обладнання, придбання витратних матеріалів, медикаментозного забезпечення хворих. Низька заробітна плата медичного персоналу не дозволяє залучати до роботи у відділенні найкращих фахівців, особливо середнього та молодшого персоналу. Для діагностики і вдосконалення ендоскопічних втручань не вистачає апарата УЗД із ректальним датчиком та доплером і електронного оптичного перетворювача.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • «СВЯТИЙ ЛІКАР»
  • НЕРВОВІ КЛІТИНИ ВІДНОВЛЮЮТЬСЯ!
  • НИРКИ ЗАХИЩАЄ ЛИМОНАД

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».