Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ЗАКЛЮЧНИЙ ВЕСНЯНИЙ АКОРД
Закінчився Міжнародний музичний фестиваль «Київська весна». П’ять днів на сцені Колонного залу імені Миколи Лисенка НФУ звучали твори різних часів, жанрів і стилів, що викликало інтерес у слухачів.
Фестиваль проводиться за підтримки Фонду сприяння розвитку мистецтв.

Перший концерт представив симфонічну музику. На сцені Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України, головний диригент — Микола Дядюра. Звучить життєствердна увертюра до опери «Чарівна флейта» видатного австрійського композитора Вольфганга Амадея Моцарта, яка підготувала слухачів до зустрічі з молодими австрійськими скрипалями — братом і сестрою Ларою та Лукою Кустрічами. Лука виконав Концерт № 1 Карла Гольдмарка. Виконавці — лауреати численних конкурсів, виступали із сольними концертами, симфонічними оркестрами в Австрії, Японії, Румунії, Німеччині, Україні. 16-річна Лара зіграла Концерт для скрипки фінського композитора Яна Сібеліуса. Оркестр під орудою Миколи Дядюри акомпанував молодим музикантам, підтримуючи їх бажання виявити свою індивідуальність.
Наступний концерт — «Український авангард». Це проект Романа Кофмана. Прозвучали твори Л. Сидоренка «Октагон», Б. Кривопуст представив Камерну симфонію, В. Польова — Кlage для сопрано і камерного оркестру на слова Р. М. Рільке. О. Безбородько — автор Соncerto grosso для скрипки, фагота і струнних, а С. Зажитько репрезентував Речитатив та арію тіні батька Миколи Нечипорука з опери «Легенди Нанало-Ямайського округу», виконавець Ростислав Ткаченко.
Київський камерний оркестр виконав твори О. Войтенка — «Номос І», М. Шалигіна «Колискову», З. Алмаші представив Концерт для кларнета і струнних, О. Щетинський — «Пісню сходження» для мецо-сопрано і камерного оркестру на текст 130-го псалма, а С. Пілютиков — твір «Фенікс».
Авангардизм — це напрям у мистецтві, де митці шукають нові форми, виражальні засоби. Сучасники іноді не сприймають їхні композиції, але згодом починають захоплюватися творчістю. Розуміючи важливість цього напрямку мистецтва, Роман Кофман і започаткував серію концертів «Український авангард».
Ще один концерт фестивалю відзначався оригінальною програмою і чудовими виконавцями. Звучали твори української композиторки Вікторії Польової: «Кредо» і «Ода до Радості» на текст Ф. Шіллера для солістів, мішаного хору та великого симфонічного оркестру. В другому відділенні — Симфонія № 19 ре мінор, твір 125 Людвіґа ван Бетховена. Виконавці — Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України, художній керівник і головний диригент Володимир Сіренко, Національна заслужена академічна капела України «Думка», художній керівник і головний диригент Євген Савчук. Солісти: Лілія Гревцова (сопрано), Наталія Кисла (мецо-сопрано), Сурен Максутов (тенор), Дмитро Агеєв (бас).
Окремий концерт було присвячено творчості видатного аргентинського композитора і виконавця на бандонеоні Астора П’яццолли, якого на батьківщині називають «Великий Астор». Композитор ХХ ст. перетворив побутовий танець танго «для ніг» на новий стиль nevo tango, який передавав усю гаму почуттів і переживань людини.
Заключний акт «Київської весни» — «Симфонічна музика» — виступ Академічного симфонічного оркестру НФУ. Звучала музика Л. Бетховена: Увертюра до опери «Фіделіо» і Концерт № 3 для фортепіано з оркестром до мінор, твір 37.
Микола Дядюра з нагоди 170-річчя від дня народження П. Чайковського разом із оркестром натхненно виконали Симфонію № 5 мі мінор, твір 64. Це глибокий філософський твір, передає конфлікт особистості з фатумом, долею. Проте в фіналі звучить гімн людині, котра перемогла всі незгоди. Це був чудовий заключний акорд фестивалю «Київська весна».

Раїса ВАХРАМЄЄВА
також у паперовій версії читайте:
  • КОД ЛЮБИ МІНЕНКО
  • 65 РОКІВ — ЗА РОЯЛЕМ
  • «ЗАПРЯГАЙ ФЕСТ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».