Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ДУМАЙМО І ПРО НАСТУПНІ ПОКОЛІННЯ
У суспільстві щоразу перед ухваленням бюджету дебатується питання про підвищення пенсійного віку. Недавно йшлося насамперед про жінок (згодом візьмемося за чоловіків, щоб вік виходу на пенсію був однаковий, мовляв, повинна і тут бути гендерна рівність).

До редакції почали надходити листи, телефонні дзвінки як від жінок, так і від чоловіків, які обурювалися й запитували: невже таке зроблять? Хоча кілька останніх заяв високопосадовців свідчать про те, що цього року пенсійної «революції» не буде, люди не дуже вірять. Воно й зрозуміло: з одного боку, люди в нас грамотні, читають газети і знають, що дефіцит бюджету Пенсійного фонду становить 30 млрд грн, а з іншого — і МВФ умовою допомоги Україні ставить питання підвищення пенсійного віку, і Світовий банк, і Банк реконструкції та розвитку. Ця теза прозвучала в доповіді з плану дій у рамках європейської політики сусідства. Єврокомісія зазначила, що Україні доведеться підвищувати пенсійний вік, щоб було чим платити пенсії. Як відомо, пенсійні витрати становлять 17 відсотків ВВП. Та зрештою й ООН порушувала це питання.
Нині воно знято з порядку денного. Поки фахівці кажуть, що підвищувати пенсійний вік у нас можна лише в межах пенсійної реформи. Це має бути концепція чи законопроект. А підготувати відповідні документи — не така вже швидка й проста річ і потребує часу.
Підвищувати треба, кажуть експерти, але не зараз. Вони переконані: від підвищення пенсійного віку жінок ми нікуди не дінемося — не сьогодні, так завтра доведеться вдатися до цього непопулярного кроку. Чому? Які в ньому плюси і мінуси?
Насамперед, якщо це і буде зроблено, то у зв’язку з необхідністю поліпшення пенсійного забезпечення з огляду на складну демографічну ситуацію в Україні й вдосконалення солідарної пенсійної системи, подолання дефіциту бюджету Пенсійного фонду.
Чому першими підпадають під підвищення пенсійного віку жінки? Фахівці вважають: робити це треба через те, що пенсійний вік у жінок низький. До речі, він установлений у 30-х роках минулого століття й відтоді його не переглядали, а тепер, крім України, такий вік діє в Росії й Білорусі (у Європі — 62–65 років, причому однаковий для жінок і чоловіків). Та й тривалість життя у наших чоловіків менша, ніж у жінок — лише 62 роки.
У наших жінок пенсійний вік менший, ніж у чоловіків, на п’ять років, отже, менші й пенсії. Якщо взяти до уваги, що в них менші зарплати, то що говорити про рівень пенсії? Це призводить до бідності пенсіонерів, найперше жінок, які становлять дві третини всіх пенсіонерів. Виходить, підвищення пенсійного віку жінок має вести й до подолання бідності серед них.
Аргументом на користь підвищення пенсійного віку є й те, що на виплату пенсій, скажімо торік, пішло понад 18 відсотків ВВП. До того ж 40 відсотків надходжень Пенсійного фонду становили бюджетні кошти. Звичайно, враховуючи те, що у нас щороку на пенсію йде 250–300 тисяч жінок, великої економії це не принесе відразу, але поступово справи в ПФ поліпшаться.
Варіантів, як підвищити пенсійний вік, є кілька. Іноземні експерти радять підвищувати його на шість місяців за рік протягом десяти років, щоб люди не так болісно це сприймали. Але в більшості європейських країн це роблять інакше. У них пенсійний вік підвищують одразу, але для молодого покоління. Наприклад, для людей, яким на той момент 30–35 років чи навіть 25. А ті, що народилися до певного року, виходять на пенсію по-старому. За таких умов люди заздалегідь налаштовуються, коли їм виходити на пенсію.
Звичайно, у зв’язку з підвищенням пенсійного віку не може не виникнути запитання: як же нам рівнятися на ситу Європу, коли у нас менша тривалість життя та й рівень його якості бажає бути набагато кращим? Прибічники підвищення пенсійного віку на те відповідають, мовляв, дивлячись із чим порівнювати. Скажімо, в країнах Африки пенсійна межа теж 55 років, а от тривалість життя взагалі менш ніж 50 років. А в Україні жінки живуть на 12 років довше, ніж чоловіки. Очікувана тривалість життя після досягнення пенсійного віку — 23 роки. А коли орієнтуватися на показник тривалості життя, то пенсійний вік у чоловіків має бути нижчий. Отже, тривалість життя — не той показник, яким треба тут користуватися. І взагалі для того аби наші люди жили довше, слід реконструювати підприємства, щоб робітники працювали в нормальних умовах. Інакше кажучи, слід поліпшити умови праці, її оплату, тож рівень і якість життя.
Дехто ставить при цьому запитання: чи не спричинить довший трудовий вік зменшення тривалості життя і жінок? Фахівці відповідають на це запитання негативно, посилаючись на розвинуті європейські країни, на Японію, де, до речі, найбільша у світі тривалість життя за найвищого пенсійного віку (70 років). Це за рахунок іншого, ніж у нас, характеру зайнятості та більш здорового способу життя.
В Європі він найвищий у Норвегії, Данії, Ісландії — по 67 років. У Німеччині теж збираються його підняти до цього показника, в Ізраїлі — 66 років, у багатьох країнах Південної Америки — 65. Та й взагалі кажуть, що чим довше людина залишається соціально активною, тим довше вона живе.
Звичайно, підвищувати пенсійний вік — це завжди болісно, а пенсійний вік слабкої статі називають ще й аморальним кроком, мовляв, жінка має, крім усього, народжувати і виховувати дітей. Може, через це в нас не поспішають вдаватися до цього непопулярного кроку. Але, на думку експертів, у тому числі іноземних, це зробити примушує життя. Якщо в Україні не підвищать пенсійний вік, то до 2025 року десятеро працюючих змушені будуть годувати 14 пенсіонерів. Самі розумієте, що пенсії при цьому не підвищуватимуть, а навпаки, вони будуть низькими, тому ще більшою, ніж тепер, буде бідність з-поміж пенсіонерів. Цього ніяк не можна допустити.
Таким чином, доводиться думати не тільки про нинішніх, а й про наступні покоління пенсіонерів.
також у паперовій версії читайте:
  • СОЦІАЛЬНА СКЛАДОВА БЮДЖЕТУ
  • ДИСПРОПОРЦІЮ ЛІКВІДОВАНО
  • ВАКАНСІЇ ТА ЄВРО-2012

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».