Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НА «ЯДЕРНОМУ ФРОНТІ» БЕЗ ЗМІН
У Нью-Йорку завершилася оглядова конференція держав-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Ці форуми передбачено названим договором як інструмент контролю за виконанням його положень. Вони відбуваються раз на п’ять років і мають окреслити завдання щодо запобігання ядерній загрозі. Цього року конференція відбувалася після недавнього вашингтонського «ядерного саміту», присвяченого виробленню заходів боротьби проти загрози міжнародного ядерного тероризму. Україна також узяла участь в оглядовій конференції стосовно Договору про нерозповсюдження ядерної зброї не лише як держава, котра першою відмовилася від третього у світі ядерного арсеналу, а й погодилася передати запаси високозбагаченого урану, придатного для вироблення ядерної зброї. Однак український приклад, на жаль, не став зразком поведінки для інших держав.
Натомість на конференції відбулася «дуель» між іранським президентом Махмудом Ахмадінежадом і державним секретарем США Гілларі Клінтон. Іранський лідер звинуватив Сполучені Штати у «змові» проти його країни та закликав до проведення міжнародних інспекцій в американській ядерній промисловості. Особливо запеклою була дискусія на тему іранської ядерної програми. Ахмадінежад укотре підтвердив, що не має наміру відмовлятися від самостійного збагачення урану. Водночас він закликав США посприяти ядерному роззброєнню Ізраїлю.
У відповідь державний секретар США Гілларі Клінтон запевнила, що Сполучені Штати готові до практичних кроків з метою створення на Близькому Сході без’ядерної зони. Якими ці кроки будуть, не уточнювали. Водночас Іран підтвердив намір залишитися учасником Міжнародного агентства з атомної енергії та запропонував Бразилії обмін ядерним паливом. На форумі фактично було легалізовано ядерний статус Індії й Пакистану, набутий ними у травні 1998 року. Загалом конференція довела, що лише правових засобів запобігання розповсюдженню ядерної зброї замало, а можливе використання силових заходів може пришвидшити процес глобальної дестабілізації безпеки. Адже ядерна зброя з виняткового інструменту впливу «великих держав», яким вона була у роки «холодної війни», перетворилася на засіб можливого з’ясування відносин у регіональних війнах. Тому навіть недавнє підписання російсько-американського договору про скорочення стратегічних ядерних арсеналів не стало прикладом для відмови від ядерної зброї з боку держав, які її вже мають, або інтенсивно працюють над цим питанням.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄС І ГРЕЦІЯ РЯТУЮТЬ ЄВРО
  • ЗМІНИ В УГОРЩИНІ
  • РУМУНІЯ ВИБУДОВУЄ СХІДНУ СТРАТЕГІЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».