Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЧЕРГОВИЙ ЕТАП БОРОТЬБИ З ПІРАТАМИ?
Початок сезону штормів в Індійському океані, здається, вносить свої корективи у діяльність сомалійських піратів.

Вони на певний час активізувалися, намагаючись накопичити достатній ресурс для організації нових атак улітку. Однак підвищення активності морських розбійників стало приводом для активізації зусиль міжнародного співтовариства. Організація Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію про додаткові заходи проти них. Зокрема, було запропоновано організувати на Сейшельських островах спеціальний суд, де виноситимуть вироки захопленим піратам. Проте в правовому сенсі ситуація залишається незрозумілою через позицію Європейського Союзу. З одного боку, ЄС на своїй території корсарів судити не хоче, з іншого — виступає проти передання розбійників до «третіх» країн, де їм може загрожувати страта.
Виходячи з цих міркувань, командування операцією Євросоюзу «Аталанта» декілька разів критикувало методи роботи військово-морських сил Китаю в небезпечному районі. Китайці певний час показово знищували піратів у процесі звільнення від них своїх комерційних кораблів. Але у Пекіні на цю критику відповіли тим, що військовий контингент не підпорядковується ЄС та діє, виходячи з конкретної ситуації.
У свою чергу, Сполучені Штати вважають, що китайці організували сомалійських ісламістів, які днями захопили основний порт місцевих піратів містечко Харедер. Однак радикально вирішити проблему не вдалося. Хоча днями, чи не вперше за два роки, російські військові моряки силою звільнили захоплений сомалійськими піратами в Аравійському морі російський танкер «Московський університет».
Україна також розглядає можливість участі своїх спеціальних підрозділів у операції Євросоюзу, адже чимало моряків, яких захоплюють на різних кораблях, є українськими громадянами. Триває обговорення умов, на яких буде можливо залучити українських військовослужбовців. Адже від цих умов залежить рішення Верховної Ради України щодо участі (або неучасті) в операції «Аталанта». Аргументи можна наводити на користь обох рішень. З одного боку, залучення до операції під командуванням ЄС буде важливим досвідом військово-політичної співпраці з Євросоюзом, сприятиме відточенню навичок спецназу в бойових умовах, що робить прийнятними фінансові витрати. З іншого — мандат сил «Аталанта» залишається розпливчастим. У свою чергу, ООН не поспішає конкретизувати можливості військових у протидії піратам.
Наприклад, відкритим залишається питання, де засуджені розбійники мають відбувати термін покарання. Але набагато складнішою є проблема викорінення діяльності корсарів, яка є складовою частиною краху сомалійської державності. Тому її можна вирішити тільки на суші, а це потребує більших фінансових витрат та ризиків для військових. Тому нинішній етап боротьби з піратством навряд чи принципово відрізнятиметься від попередніх, адже пропонує лише тактичні засоби «лікування» хвороби, а не викорінення її причин.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ХИТКИЙ БАЛАНС
  • КИТАЙ БОЇТЬСЯ «ПОГАНИХ» БОРГІВ
  • АФРИКА НЕ БУДЕ АУТСАЙДЕРОМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».