Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СІМ’Я
РЕСУРСНО-ГЕНДЕРНИЙ ЦЕНТР
При Сумському держуніверситеті створено ресурсно-гендерний центр, який дав змогу об’єднати зусилля науковців, громадських організацій і всіх зацікавлених навколо актуальних питань забезпечення гендерної рівності.

15 ТРАВНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СІМ’Ї
— Гендерні особливості знаходять прояв у багатьох галузях суспільного життя і діяльності,— говорить проректор університету з науково-педагогічної роботи Ніна Світайло, котра на громадських засадах очолює новий підрозділ.
Від програми розвитку ООН в Україні отримали оргтехніку. Силами навчального закладу обладнали приміщення.
Центр співпрацює з громадськими організаціями, державними структурами, зокрема управлінням сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, гендерною лабораторією Сумського державного педагогічного університету імені А. Макаренка. Планується проведення семінарів і тренінгів з цієї тематики із залученням студентів.
Робота розпочиналася з аналітичного дослідження, результатом якого було створення «Гендерного портрета Сумської області». Під кожен проект формується робоча група, до складу якої входять викладачі, студенти і співробітники, причому не тільки з СумДУ. «Портрет» містить аналіз основних сфер життя області з точки зору того, як у кожній з них забезпечуються можливості жінок і чоловіків, як гендерний дисбаланс впливає на гостроту проблем чи допомагає їх вирішити. Збірка вийшла з друку, частину тиражу роздано на проведеній на базі центру всеукраїнській нараді з питань гендерної політики.
Підготовлено проект на отримання гранту від ООН для вивчення особливостей поведінки чоловіків і жінок у воєнних конфліктах. Планується його реалізувати спільно з грузинськими вченими, для яких означена проблематика є актуальною. Для виконання цього завдання об’єднуються психологи, соціологи, політологи, військові.
Центр також ставить за мету повсякденно інформувати громадян з питань гендерної рівності. Чому жінки мають загалом вищий рівень освіти, а серед керівників області й районів їх одиниці? Чому жінкам важче влаштуватися на роботу і їхня заробітна плата на чверть нижча від зарплати чоловіків? Чому чоловіки так і не встигають отримати зароблену пенсію, чому вони так рано помирають?
— Хотілося, щоб суспільство краще бачило ці проблеми і теж намагалося шукати відповіді,— зауважує Ніна Світайло.
Змінити думку суспільства складно. А зусиль центру для цього не вистачить. Тож ентузіасти вважають за потрібне говорити громадськості про те, що є проблема, і вона важлива.

Віктор ТАРАСЕНКО, Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • ТРОЯНДИ ДЛЯ КОХАНОГО
  • ПРАГНІТЬ НЕ БУТИ ЗАНУДОЮ...
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».