Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПОЛІТИКА
«АРІЯ» МОСКОВСЬКОГО ГОСТЯ
ЧОГО ЧЕКАТИ ВІД ЧЕРГОВОГО ВІЗИТУ ДМИТРА МЕДВЕДЄВА В УКРАЇНУ?
Після недавнього заварювання «флотської каші» більшість новин, пов’язаних із Російською Федерацією, українці сприймають з певною настороженістю. А оскільки вище керівництво нашої держави нині переважно контактує з російськими колегами, то й стан настороження перетворився на перманентний.

Наразі темою номер один в українсько-російських відносинах є майбутній візит до нашої держави Дмитра Медведєва, запланований на 17-18 травня. Перелік питань, що нібито планують порушити під час цього візиту, дуже широкий. Усе це спонукало представників опозиції навіть домогтися заслуховування інформації з приводу підготовки до згаданого візиту на парламентській сесії.
Позавчора таке заслуховування відбулося, хоча сенсаційним його назвати навряд чи можливо. Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв заявив, що українська та російська сторони готують до підписання лише п’ять документів.
Найзнаковішим можна вважати документ про демаркацію сухопутних кордонів між двома державами. Це питання, нагадаємо, перебуває у «підвішеному» стані багато років. Як справедливо зауважують спостерігачі, навіть у післявоєнний період демаркаційні тонкощі зазвичай вирішують у двосторонніх відносинах швидше.
Водночас слід зауважити, що саме прикордонні питання можуть стати потенційним каменем спотикання. Бо в опозиції є інформація про те, що під час візиту Д. Медведєва в Україну порушуватимуть ще й проблему морських кордонів, а саме проведення чіткого кордону в Керченській протоці. Зрозуміло, представники опозиції (та й не лише вони) небезпідставно побоюються, щоб чинна влада не ухвалила тут рішення, подібного до того, яке було з Чорноморським флотом РФ.
Нині урядовці в особі А. Клюєва заперечують таку можливість. «Після підписання угоди про демаркацію державного кордону між РФ і Україною буде створено робочу групу стосовно морського кордону,— переконує перший віце-прем’єр.— У рамках цієї групи буде відпрацьовуватися питання, в тому числі й по Косі Тузла».
Власне, не надто зрозуміло, що тут ще потрібно відпрацьовувати. Тузла — український острів і ще у 2003 році питання щодо цього було вирішене. Хоча як знати. Адже тоді, в час будівництва росіянами дамби в бік нашого узбережжя, Віктор Янукович, як і тепер, перебував при владі у статусі прем’єр-міністра. Нині ж як Президент він має значно більше можливостей.
Утім, повернімося до названих А. Клюєвим потенційних двосторонніх документів. За словами урядовця, президенти мають намір підписати також угоду про співпрацю в галузі використання супутникової системи «ГЛОНАСС». А ще угоду про співробітництво між «Укрексімбанком» і російською фінансовою установою ВТБ; угоду про науково-освітню співпрацю між міністерствами освіти та угоду про співробітництво між міністерствами культури терміном на найближчі чотири роки.
Ураховуючи неоднозначну реакцію в суспільстві на діяння гуманітарного блоку чинного Кабінету Міністрів, неважко усвідомити, що й дві останні потенційні угоди викликали певний резонанс. Скажімо, чи не означатиме це «вихолощення» історії? Певна річ, поки що (до підписання документів) урядовці заспокоюють як своїх опонентів, так і громадськість.
Ще один показовий момент полягає в тому, що опозиція підозрює: саме в ході найближчого візиту в Україну Д. Медведєва можна очікувати кардинальних змін на енергетичному ринку. Загалом урядовці не відкидають можливості такої корекції. Проте, за словами пана Клюєва, до підписання такі питання зараз не планують. «Угоди між Україною та РФ в галузі енергетики поки лише відпрацьовують»,— твердить перший віце-прем’єр.
Власне, його пояснення так і не заспокоїли представників опозиції (ще б пак, адже «флотські» угоди також не прогнозували напередодні 21 квітня). Наприклад, лідер групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко наполягав на ухваленні парламентської постанови про передчасність укладання угод, запланованих до підписання під час візиту Д. Медведєва. Мовляв, наразі вони не надто конкретні. Але спікер Володимир Литвин відповідний проект на голосування так і не поставив. Тим самим залишив нам широке поле для роздумів: чим же насправді завершиться київський вояж російського гостя? Чи стане він ще знаковішим за попередній, харківський?

Руслан ІВАНІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ІНТРИГИ ПРИ ОПОЗИЦІЙНОМУ «ДВОРІ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».