Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
АНГЕЛИ НАД СОФІЙСЬКОЮ ПЛОЩЕЮ
Незвично розпочалася «Французька весна в Україні-2010», яка вже сьомий рік поспіль проходить у Києві за ініціативи Французького культурного центру. Цього разу жителі столиці та її гості спостерігали у вечірній час вуличну виставу «Площа Янголів» у виконанні акробатів циркових студій Марселя.

Ареною стала старовинна Софійська площа, де зібралося багато охочих побачити незвичне видовище. Циркові артисти, зодягнуті у білосніжне вбрання з крилами, спочатку з'явилися на верхній площині знаменитої дзвіниці з позолоченим куполом, а потім поодинці починали рухатися на різних швидкостях по металевих тросах, прикріплених до дахів будинків, які оточують площу.
Вітер із Дніпра ефектно роздмухував їхнє вбрання, прожектори підсвічували акробатів, кожний з яких ще й розвіював над площею білосніжне пір'я, а вдало використана музика, створена Юг де Курсоном, надавала екзотичному видовищу враження, що його важко з чимось порівняти.
Цікаво, що один із акробатів імітував їзду на велосипеді, пересуваючись ногами догори, а його колега жінка-акробат стрімко рухалася, зодягнута в спідницю (теж білого кольору), котра імітувала розкішні криноліни середини ХІХ ст.
Наприкінці незвичного шоу чотири акробати плавно спускалися вниз, описуючи коло над центром площі, а потім спалахнули прожектори, розташовані на бруківці, що підсвічували пір'я, яке стрімко викидали вгору спеціальні установки.
Присутні на шоу ловили білі пір'їни, і немов малі діти раділи побаченому. Запам'яталася ще одна деталь: перед початком вистави дзвіниця собору була підсвічена протягом кількох хвилин рожевим кольором і присутні побачили на другому ярусі відтворену постать Архістратига Михаїла — покровителя Києва.
За легендою, три крилаті постаті Архістратига Михаїла тримають небо і благодать над Києвом. Нині вже відтворено дві з них, а у відновленні третьої вирішив допомогти голова опікунської ради Міжнародного благодійного фонду «Українська родина» Олександр Глусь. У вересні на свято «Михайлове чудо» флюгер у вигляді позолоченої крилатої постаті буде встановлено на шпилі південної вежі Софійського собору.
Як розповіли учасники вуличного дійства «Площа Янголів», вони за тиждень до вистави приїхали до Києва і розпочали підготовку. Разом із обладнанням привезли ще тонну очищеного білого качиного пір'я з Франції. Постановку цього незвичного шоу здійснили П'єрро Бідон і Стефан Жирар, і виконавці присвятили її пам'яті П'єрро — талановитого автора цієї вистави, що рано полишив світ.
Цирковим артистам із Марселя сподобався весняний Київ та теплий прийом глядачів, їхня щира реакція на побачене.

УКРАЇНСЬКА ПРЕМ'ЄРА «КОРОНАЦІЙНОЇ МЕСИ» ФЕРЕНЦА ЛІСТА
Наші шанувальники класичної музики одержали унікальну можливість вперше почути один із кращих та невідомих для нас творів геніального угорського композитора-романтика Ференца Ліста — «Коронаційну месу».
Його творчість у більшості слухачів асоціюється з рапсодіями, симфонічними поемами, трансцедентальними етюдами та двома концертами для фортепіано з оркестром, знаменитою «Фаустівською» сонатою сі мінор. Але про те, що цьому композиторові належать духовні твори, у нас досі мало хто знав.
Створена з нагоди коронації австрійського імператора Франца-Йозефа та королеви Єлизавети «Коронаційна меса» для солістів, хору, оркестру і органа вперше була виконана 8 червня 1867 року в місті Буда у церкві Матіасіса. Оскільки це був династичний шлюб, а королева Єлизавета народилася в Угорщині, ця меса отримала другу назву — «Угорська».
Твір складається з восьми частин, написаних на канонічний латинський текст.
Ідея виконання шедевра належить художньому керівникові ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського, народній артистці України Валентині Іконник-Захарченко. Їй пощастило розшукати партитуру й оркестрові партії «Коронаційної меси». Цей твір у Національному будинку органної та камерної музики виконав ансамбль імені Бориса Лятошинського, яким диригувала Валентина Іконник-Захарченко. Вокальні сольні партії відтворили Діана Масленнікова (сопрано), Світлана Копачевська (мецо-сопрано), Петро Криволапов (тенор), Олег Чорнощоков (бас). Соло в оркестрі — В'ячеслав Заєць (скрипка), Ірина Дзядевич (віолончель), партія органа — Ірина Харечко.
Майстерність хору, солістів, диригента та музикантів у поєднанні з натхненною манерою виконання, що притаманні колективу, сприяли успіхові української прем'єри «Коронаційної меси» Ф. Ліста.

Сергій ПИРОГОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЕТЮДИ З РІДНОГО КРАЮ
  • ГІМН КОХАННЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».