Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
НАВІЩО КУПУВАТИ, КОЛИ МОЖЕМО ВИРОБЛЯТИ?
На стендах і за лаштунками «Інтербуд-2010»
В Україні за роки незалежності побудовано немало, але ми ще не спостерігали того, що в світі назвали «польським будівельним вибухом». У часи розпаду соціалістичного табору в селах і містечках Польщі панували маленькі чепурні хатинки-мазанки, навіть без електричного освітлення. Вже через три роки на їхньому місці почали будівництво котеджів, причому споруджували сучасне житло для простих людей. Його будували за західні кредити. Країна оновилася.

У нас також виросли котеджі, але для обраних. У віддалених селах залишилися все ті ж старі хати, часто покинуті хазяями, що поїхали шукати кращої долі в інших місцях і державах. А боргів на шиї українців навішали стільки, що стає страшно за долю дітей та онуків. Свої надії на поліпшення життя українці в черговий раз покладають на нову владу. Невідомо, як може проявитися розчарування, якщо надії не почнуть справджуватися.

Інформаційне забезпечення
Слід віддати належне колегам-журналістам. Вони випускають багато спеціалізованих інформаційних матеріалів. Усе це роблять на високому рівні. Часто статті для журналів написані продавцями-консультантами, які добре опанували свою справу та розуміються в сучасних матеріалах і технологіях, що прийшли в Україну.
Організатори виставок добре опанували свою справу, все зроблено не гірше, ніж, приміром, в Австрії чи Німеччині. Фірми пропонують гарно оформлені рекламні буклети, листівки. Більшість з них українською мовою. Багатьох відвідувачів не відлякують проспекти англійською чи німецькою, бо міжнародна співпраця зробила іноземні мови конче потрібними для успішного ведення бізнесу та в повсякденному житті.
Помітна активізація роботи українських архітекторів. Отримати консультацію в архітектора завжди корисно. Вас можуть просто поінформувати чи запропонувати зробити за вас все — від вибору проекту до ландшафтного дизайну. Саме завдяки проектам наших архітекторів будівлі стають не чужими, а нашими, українськими.

«Важка артилерія» будіндустрії
На відкритому майданчику виставки «Інтербуд-2010» машини і обладнання для висотного будівництва. Це, так би мовити, скелет індустрії. Українці переймають найсучасніші зарубіжні методи будівництва, активно співпрацюють з державами Західної Європи й Північної Америки.
Тут ще чимало резервів. Наприклад, польська фірма Scanclimber виготовляє вантажно-пасажирські підйомники, які використовують при зведенні висотних будинків. А риштування для них можна придбати в Італії. Мабуть, це треба робити за умови, що в Україну буде продано ліцензію, бо наші підприємства могли б виготовляти такі вироби не гірше від іноземних, а потреба в них велика.
Демонстрували вельми потрібне будівельне обладнання, встановлене на американській потужній вантажівці. Цю вантажівку можна було б не купувати за шалені гроші, бо в Кременчуці виробляють не гірші, й їх охоче беруть за кордоном. Фірма спробувала налагодити співробітництво американських виробників обладнання з українським заводом, але поки що не вийшло. Тут мусить втрутитися уряд, бо українська армія безробітних надто велика.
Відвідувачі раділи, роздивляючись невеликий вертоліт, установлений на височенній будівельній платформі. Гелікоптер спроектовано та побудовано в Полтаві. Його придбало керівництво великої фірми, будівельні майданчики якої знаходяться в багатьох місцях. Мати справу з такою фірмою — одне задоволення, бо її керівництво має тепер можливість швидко реагувати на ситуацію. До того ж воно підтримало не зарубіжних, а полтавських виробників. Можна уявити, які труднощі переборювали полтавчани, створюючи свій вертоліт!
Мабуть, українським будівельникам було б важко без співпраці з такою західною фірмою як Plettac. Вона має багатий досвід у спорудженні швидкозбірних сталевих будівель. Наприклад, із використанням її риштувань та оснастки в світі з'явилися аеропорти, заводи, фабрики, складські приміщення центрів логістики або павільйони з продажу автомобілів і сільгосптехніки. Напевно, знайдеться українська фірма, яка організує виробництво комплектуючих та оснастки за ліцензією Plettac, бо возити все це із Західної Європи дорого. Тут Україна і виграє, і втрачає водночас, особливо, якщо перевізники не українські.
Багато нарікань на погане зберігання овочевої продукції, через це вона стала недоступною. Відсутність сховищ не можна виправдати. За бажання такі сховища можна звести за лічені дні, скориставшись досвідом фірми Plettac. Звичайно, вона на нашому ринку не одна. Існує фірма «Трактель» з мобільними риштуваннями з Люксембургу. Або польські чи італійські фірми. Треба було кошти спрямувати не на друкування «портретів», а на будівництво, це краще спрацювало б на кандидатів у президенти.
Із західних країн до нас потрапляють різні машини, які прискорюють будівництво й полегшують роботу. Скажімо, фірма «Бауматех» із Рівного пропонувала штукатурну станцію, виготовлену в Німеччині. Поки що таке необхідне обладнання в Україні не випускають. Міністерство промислової політики мусить потурбуватися, щоб будівельникам не доводилось завозити все із-за кордону. Українці могли б спочатку виготовляти техніку за ліцензією, бо відстаємо у багатьох галузях. Завозити все з-за кордону і в майбутньому нерозважливо, особливо, коли в Україні не працюють промислові підприємства і чимало безробітних.

Марнотратство
Як погодитися з політикою керівництва фірми, котра пропонувала на виставці свої басейни-спа за 25 тис. євро. Такі басейни можуть виготовляти українські підприємства, приміром суднобудівні. Західні товстосуми замовляють корпуси розкішних яхт із композиційних матеріалів в Україні. Отже, якість наших виробів гарантована і немає сенсу везти простенькі, але дорогі басейни із Заходу.
За непомірно високу ціну завозять і продають навіть аксесуари для саун: дерев'яний лежак за 442 євро чи вішалку для рушників за 85 євро. Або дерев'яну лавочку за 326 євро. Я згадав, що таку ми робили в шкільній майстерні для нашого спортзалу. Мабуть, з такими «хазяями» повинна попрацювати митниця та КРУ, бо видно, що горе-комерсанти гроші за предмети розкоші платитимуть не свої, чесно зароблені, а наші з вами.
Здивував і розсмішив один виробник бордюрних каменів. Виявилось, що каркаси бордюрів, зварених на автоматі зі сталевої арматури, завозять з Польщі. Представник фірми виправдовував такий «бізнес» тим, що для зварювання каркаса потрібно мати автомат, бо вручну зварювати такі вироби невигідно. І це правда.
Тому слід знову запитати Міністерство промислової політики: «Що це робиться в нашій державі?» Українці зварювали корпуси танків ще до війни, а нині не можуть налагодити випуск каркасів із арматурних прутиків для бордюрів. От яка «ефективність» керівництва промисловістю!

Екологія та енергозбереження
Екології та збереженню енергетичних ресурсів будівельники приділяють все більше уваги. Представлено проект будівлі з системою акумуляції сонячного й ґрунтового тепла. Колектори з труб, прокладені на подвір'ї та під долівкою будинку, дають економію енергії на 30–40 відсотків. Цікаво, що при розробці проекту попрацювали... історики. Вони виявили, що таку систему підігріву та охолодження долівки використовували ще стародавні римляни.
Є й сучасні експонати. Матеріал — кварцевий агломерат — спочатку почали використовувати в авіації, де з нього робили покриття для столиків бортових буфетів. Нічого надзвичайного в ньому немає — це кварцевий пісок, змішаний з поліефірною смолою. Після затвердіння смоли утворюється надзвичайно тверда поверхня, на якій залишає слід лише алмаз. Відполірований кварцевий агломерат завжди має привабливий вигляд, а смолу можна робити різнокольоровою, отримуючи гарні та екологічно чисті вироби.
Із сучасними матеріалами успішно конкурують такі природні камені, як мармур, онікс, лабрадорит чи граніт. Вироби з них мають вишуканий вигляд. Завітайте до фірми «УкрГрандСтиль» — самі переконаєтесь. Столи, долівки, стіни — все це можуть перетворити на вироби мистецтва «Гранд» її спеціалісти.
Формальдегідні смоли та азбест невдовзі назавжди «полишать» наші домівки. Одеська фірма «Вірамакс» пропонує широкий вибір гарних виробів із екологічно чистих матеріалів. Кияни випускають бетонні вироби за новими українськими технологіями.
Назва фірми Stone de Luxe не українська, а свої вишукані вироби виготовляє зі звичайнісінького українського каміння. Це — каміни, підвіконня, елементи інтер'єру, столи, гарнітури для ванних кімнат. Такі вироби охоче купують, бо вони екологічно чисті.
Якщо природа «розгнівається» на своїх нерозумних дітей, то врятуватися від її «гніву» допоможуть легкі каркасні споруди німецької фірми «Рьодер». І в цьому разі можна було б не витрачати валюту на закупівлю, бо каркаси з труб і поліефірну плівку на тканинній основі легко виготовити на вітчизняних підприємствах.

Поезія прозаїчної справи
Коли фундамент готовий, каркас чи стіни будівель зведено, починається робота людей, в яких є художній смак, навіть щось поетичне. Візьмемо підвісні стелі. Їх можуть виготовити за бажанням замовника. Наприклад, зробити над головою зоряне небо або у діамантах. А ще фірми пропонують растрові, дзеркальні та клеєні стелі — всі вони напрочуд гарні й... дорогі. Воно й не дивно, адже матеріали купили за кордоном, а там ціни розраховували не на зарплати наших трудівників. І так майже завжди. Якщо перед вами вироби високого ґатунку, то їхня вартість не дасть можливості щось придбати.
Відвідувачі милувалися чудовими виробами майстрів ковальської справи. Вибір художніх виробів — на всі смаки. Багато майстрів їздять на закордонні виставки, мають визнання і дипломи.
Майстрів-ковалів звинувачувати в «легких» грошах нікому й на думку не спаде, бо все треба зробити важким молотом біля відкритого вогню.
Найбільше ковальських майстерень є в Києві та столичній області. Швидко розвивається художнє ковальство і в західних областях та Одесі.

* * *

Перший етап будівництва в незалежній Україні, за багатьма ознаками, закінчився разом із кризою. Якщо будівельні компанії хочуть бути з прибутками, то їм доведеться перейти до будівництва житла за реальними українськими цінами. Це велика соціальна проблема.
Надії на оздоровлення обстановки виставка «Інтербуд-2010» засвідчила. Представниця фірми з символічною назвою «ВіраМакс» задоволено повідомила: «Продаж пішов угору!»

Володимир РЕПАЛО
також у паперовій версії читайте:
  • СТРОНЦІЙ І ЦЕЗІЙ З НАМИ. НА ЖАЛЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».