Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ТАЛЛІННСЬКА ЗУСТРІЧ НАТО
Минулого тижня у Таллінні відбулася зустріч міністрів оборони країн членів НАТО.

Головними питаннями порядку денного були: підготовка нової редакції стратегії Північноатлантичного альянсу та розгляд тенденцій розвитку ситуації в Афганістані. Стосовно стратегічних перспектив НАТО учасники зустрічі зайняли консолідовану позицію. Її виразником став Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. Він наголосив, що країни-члени Альянсу повинні не просто тримати на нинішньому рівні військові бюджети, а й по можливості збільшувати їх. Це допоможе «новачкам» остаточно адаптувати свої збройні сили до стандартів взаємодії зі «старими» членами цього військово-політичного союзу.
Крім того, Генсек НАТО закликав союзників підтримати ідею створення спільної системи протиракетної оборони, яка має поширюватись як на США та Канаду, так і на європейських членів Альянсу. Зрозуміло, що все це вимагатиме чималих інвестицій у військову сферу. На думку експертів, ці витрати окупляться за рахунок розвитку нових технологій та створення нових робочих місць у інноваційних секторах економіки.
Напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО очікувалася непроста дискусія щодо афганської кампанії. Адже у багатьох країнах Альянсу вона не просто є непопулярною, а й створює серйозні внутрішньополітичні проблеми. Яскравий приклад цього, Велика Британія та ФРН. У Британії консерватори та ліберальні демократи критикують лейбористський уряд за неефективну стратегію в Ісламській республіці.
Аналогічної думки й німецька опозиція щодо уряду Ангели Меркель. Правда, бундесканцлер запевнила, що ФРН залишить війська в Афганістані. Однак така заява стала можливою лише за умови згоди НАТО переглянути свою стратегію. Альянс збирається у поточному році передати відповідальність за безпеку на Середньому Сході місцевим військовим. Причому вже найближчим часом стане зрозумілим, наскільки ця стратегія буде ефективною.
Також на порядку денному талліннської зустрічі були питання підготовки потенційних нових членів Альянсу. Зокрема, Боснія та Герцеговина отримала план дій щодо набуття членства в НАТО. Це розглядається як крок до загальної стабілізації становища на Балканах.
Активно обговорювалися й питання відносин НАТО з країнами-партнерами. Цього разу засідання Комісії співробітництва Росія–НАТО відбулося у режимі телевізійного мосту. Приводом для цього стали проблеми з вулканічним пилом, які завадили російській делегації прибути до Таллінна. Але частина оглядачів вважає, що приводом для цього стала й заява Генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена, який вважає, що нова російська військова доктрина не відповідає реальності, оскільки визнає НАТО за потенційного військового супротивника.
У свою чергу, державний секретар США Гілларі Клінтон запевнила, що Росія не має права вето на рішення НАТО, а Альянс не визнає російську зону впливу на пострадянському просторі. Очікуваним сюрпризом для учасників талліннської зустрічі стало повідомлення про продовження терміну перебування в Криму російської бази Чорноморського флоту. Керівництво НАТО відреагувало на цю новину дипломатично, висловивши сподівання, що угода щодо флоту не вплине на відносини Альянсу з Росією та Україною. Принаймні Україна у червні та липні планує провести військові навчання з флотом Росії «Фарватер миру» та з НАТО «Морський вітер». Зрештою, від нормальних відносин з Україною та Росією залежить перспектива стабілізації ситуації щодо безпеки в Європі. Адже саме це є важливою метою НАТО.
також у паперовій версії читайте:
  • КІПР ВТРАЧАЄ НАДІЇ?
  • БІЛОРУСЬКИЙ ШЛЯХ
  • СКАНДИНАВСЬКИЙ ВЕКТОР РОСІЇ
  • США: ТОРГІВЕЛЬНА ДИПЛОМАТІЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».