Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ТОЧКА ЗОРУ
ЗА СПРАВЕДЛИВІСТЮ— У СВІТИ
WorldPublicOpinion.org — це дослідницький проект, який об'єднує соціологічні організації різних країн світу. Координується він Програмою з дослідження сприйняття міжнародних стратегій (PIPA, the Program of International Policy Attitudes) університету Меріленда.

В одному з останніх своїх опитувань фахівці проекту шукали відповідь на запитання: як люди у світі ставляться до судової системи? Виявилося, що більшість із них вірить у справедливість Світового суду. Народи 17 із 21 країни вважають, що для урядів їхніх держав міжнародні закони мають бути вищими за національні інтереси. Чимало респондентів у двох третинах опитаних країн переконані, що Міжнародний суд (знаний як Світовий суд) поставився б до їхньої держави справедливо та неупереджено.
Під час опитування респондентів просили обрати з двох тверджень найближче до їхньої власної думки. Перше звучало так: «Наша країна має постійно дотримуватися міжнародних законів. Порушувати їх так само неправильно, як і нехтувати внутрішніми законами держави». Друге було таким: «Якщо наш уряд вважає, що це не в інтересах нашої країни, він не мусить почуватися зобов'язаним дотримуватися міжнародних законів». У середньому в усіх опитаних країнах 57% громадян сказали, що їхній країні слід надати міжнародним законам вищого пріоритету, ніж національним інтересам.
Опитування було проведене з-поміж 20202 респондентів у 21 країні, що становить 64% населення світу. Серед них Китай, Індія, США, Індонезія, Нігерія, Росія, Мексика, Чилі, Німеччина, Велика Британія, Франція, Польща, Україна, Кенія, Азербайджан, Єгипет, Туреччина, Ірак, Пакистан, Південна Корея і територія Палестини. Було опитано також мешканців Тайваню, Гонконгу та Макао.
Найсильнішу підтримку ідея додержання міжнародних законів дістала в Китаї, де 74% громадян на території континентального Китаю сказали, що їхньому урядові слід дотримуватися міжнародних законів, водночас як за верховенство національних інтересів висловилися 18 відсотків.
Віра у перевагу міжнародних законів виявилася сильною у США, Європі, Африці й на Далекому Сході: 70% німців, 69% американців, 68% тайванців і 65% кенійців та нігерійців поставили міжнародні закони вище від національних інтересів.
Єдиними націями, де більшість населення вважає, що задля національних інтересів можна порушити міжнародні закони, стали народи Пакистану (там 56% віддають перевагу національним інтересам, а 38% виступають за дотримання міжнародних законів) і Мексики (53 і 44% відповідно). Обидві країни перебувають у тривалому союзі зі Сполученими Штатами та роками роблять поступки Вашингтону, тож народи цих держав могли втомитися від того, що нав'язує міжнародна спільнота та робить не на їхню користь.
Упевненість у Світовому суді, де вирішують справи, які стосуються міжнародних законів, також є поширеною. Суд, що знаходиться в Гаазі, діє з 1946 року. Це головний судовий орган ООН, який складається з п'ятнадцяти суддів із усього світу.
Респондентів двадцяти держав запитали: якби був суд у справі з їхньою країною, «наскільки впевнені ви були б у тому, що його рішення буде чесним і неупередженим?» Більшість опитаних у 13-ти країнах сказали, що впевнені у цьому більшою чи меншою мірою, але представники п'яти народів зізналися, що не дуже переконані в цьому або не мають такого переконання взагалі. У середньому 54% сказали, що деякою мірою впевнені у справедливості суду, а 36% висловлюють невпевненість. Більшість переконаних у Тайвані (54%), Гонконзі (58) і Макао (65%).
Стівен Кул, який очолює проект, так прокоментував результати дослідження: «Вочевидь, народи світу демонструють сильну міжнародну орієнтацію. Більшість готова підпорядковувати національні інтереси міжнародним законам і вірити в неупередженість Світового суду».
Найсильніша віра у Світовий суд у кенійців, 79% із яких зазначають, що переконані у вільному та чесному розв'язанні справи з їхньою країною, коли така виникне. У цьому впевнені також 74% німців, 73% поляків, 67% єгиптян і 66% нігерійців.
У п'яти країнах, де люди висловили недостатню віру в суд, більшість переважає незначною мірою над рештою населення: у Південній Кореї — це 59%, у Мексиці — 53, на території Палестини — 52, у Туреччині 51 — і в Індонезії — 51 відсоток.
також у паперовій версії читайте:
  • ТОЛЕРАНТНІСТЬ— ВОНА ДЛЯ ВСІХ
  • «КОМПЛЕКСИ» СУСІДСТВА
  • ДОВІРА — АВАНСОМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».