Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«ГАЗПРОМ» ПРИСТОСОВУЄТЬСЯ ДО РЕАЛІЙ
Останнім часом у світових медіа з’явилось багато повідомлень, які стверджують, ніби «Газпром» вирішив ухвалити виняткове для його стратегії рішення. Концерн погодився на частковий і, як сам стверджує, тимчасовий перегляд умов багаторічних контрактів з найважливішими європейськими партнерами: італійським ENI, німецьким E.ON, французьким GdF, турецьким Botas.

Сутністю модифікації контрактів у більшості випадків є стримування ціни на частину газу, який продається, згідно з контрактами, за спотовою ціною (замість обов’язкової індексації до ціни нафти). У нинішній ринковій ситуації перевищення пропозиції над попитом і відносно низькі ціни на біржах викликали зниження вартості «блакитного» палива. У окремих випадках правдоподібними є також зміни у контрактах щодо обсягів купованого газу.
Поступки з боку «Газпрому» значною мірою є вимушеними через зниження, внаслідок змін на ринку, конкурентоспроможності російської сировини і пов’язане з цим значне падіння експорту. Вирішивши модифікувати контракти, «Газпром» намагається утримати свою частину на європейському ринку газу, забезпечивши збут певного його обсягу. Водночас такі дії, впливаючи на поведінку інших експортерів, можуть призвести до посилення конкуренції в газовій галузі Євросоюзу.

Фактори змін
Безпрецедентне рішення «Газпрому» про збільшення гнучкості контрактів із найважливішими покупцями є наслідком складної ситуації концерну і наявності кількох проблем, які він мусить вирішувати. Зниження попиту, надлишок пропозиції та конкуренція з боку нетрадиційних джерел спричинили зниження цін на європейському ринку. Це дуже негативно вплинуло на конкурентоспроможність ціни газу, який продається найбільшими постачальниками російського палива в Євросоюзі. Прогнозується, що нинішні тренди утримаються принаймні найближчим часом, тож продовження досліджень щодо можливості здійснення у Європі видобутку «блакитного» палива зі сланців становить серйозний ризик для концерну протягом наступних років.
Конкуренти російського монополіста (наприклад норвезький концерн «Статойл-Гідро», який у жовтні 2009 року дозволив усім клієнтам скорегувати умови багаторічних контрактів) швидше і набагато гнучкіше реагують на зміни на газовому ринку. Тим часом внаслідок жорсткої політики «Газпрому» ціна російського газу залишалась у першій половині 2009 року найвищою у Європі, а протягом другого півріччя на кілька десятків відсотків вищою, ніж на біржі. Зрештою, це спричинило зменшення обсягів експорту (на майже 12% порівняно з 2008 роком) та скорочення участі на ринку ЄС (на 1%).
Зниження експорту «Газпрому» було особливо відчутним серед найбільших покупців російського палива: ENI, E.ON, GdF, Botas, які купують понад половину всього європейського обсягу. Впродовж кількох місяців у зв’язку з обмеженням імпорту в 2009 році та загрозою штрафу за невибраний газ концерни вели переговори з «Газпромом» (як і з іншими постачальниками) про збільшення гнучкості контрактів та вимагали від росіян відмови від умовних штрафів.

Зміни контрактів
Про зміни у довготермінових контрактах повідомили світові медіа, цитуючи анонімні джерела в «Газпромі», висловлювання заступника голови російського концерну Олександра Медведєва та керівників окремих європейських фірм. Деталі контрактів і спосіб їхньої реалізації невідомі (у зв’язку з тим, що вони є комерційною таємницею). Напевне, у випадку кожної фірми йдеться про різні вирішення, але принцип залишається незмінним. За словами Медведєва, 10–15% обсягів контрактованого палива буде продаватись за ціною, пов’язаною зі спотовим ринком.
Можливим стає також обмеження обсягів купованої сировини. Водночас концерн хоче обмежити час дії цих змін трьома роками (2010–2012). Кращі умови закупівлі російського газу запропоновані турецькому концерну Botas, але відсутнє нагадування про зв’язок його ціни з цінами на ринку. Ідеться лише про її зниження на 6,5%. Нині ще невідомо, чи є остаточним список фірм, які користуються пільговими умовами купівлі російського газу, чи поступки отримають й інші концерни (серед них, наприклад, німецький Winterschall та литовська Lietuvos Dujos, яка також домагається змін у контракті).

Наслідки змін
Модифікація умов контрактів і фактичне зниження ціни є значною зміною у стратегії «Газпрому». Це свідчить про часткове і вибіркове пристосування концерну до зростаючої цінової конкуренції, що, між іншим, є наслідком кризи і лібералізації ринку газу в Євросоюзі. Отже, «Газпром» прагне передовсім утримати свою частку на ринку, забезпечити збут російського газу і збільшити цінову конкурентоспроможність (поширюються чутки про намагання отримати податкові пільги для газу з «Норд Стрим», який продаватиметься у Німеччині).
Опосередковано дії концерну можуть бути розраховані на збільшення рентабельності пріоритетних російських інфраструктурних проектів («Норд Стрим» і «Зюйд Стрим»). Взамін на корисніші умови поставок «Газпром» прагнутиме отримати від своїх європейських контрагентів зобов’язання більшого використання ними газопроводу «Норд Стрим», (про це свідчать оголошені контракти чергових поставок GdF за умови приєднання до консорціуму з будівництва газопроводу), а, можливо, у подальшій перспективі й «Зюйд Стрим» чи тісної співпраці в галузі електроенергетики. Водночас модифікація контрактів призведе до зміцнення позиції провідних партнерів «Газпрому» на європейському ринку, переважно за кошт менших фірм, які отримають гірші умови поставок. Але дуже можливо, що інші споживачі намагатимуться ввести аналогічні зміни до своїх умов договорів із «Газпромом».
Отже, тимчасове рішення про зміни умов контрактів із часом може започаткувати процес незворотних змін принципів торгівлі російським «блакитним» паливом та стати суттєвим елементом впливу на європейський газовий ринок. Дії «Газпрому» доводять, що існує шанс на стимулювання розвитку конкуренції та подальше пристосування торгівлі російським газом до ринкових умов.
Опинившись перед загрозою зниження експорту, «Газпром» виявився готовим врахувати побажання найважливіших контрагентів. Водночас дії російського концерну будуть, напевно, впливати на спосіб функціонування на європейському ринку інших постачальників газу і тому змусять окремих із них (наприклад Алжир) до більшої гнучкості поведінки на ринку.
Нині складно сказати, що стало головною причиною змін умов довготермінових контрактів, у тому числі тривалого від’єднання ціни газу від ціни нафти чи поступової відмови від обов’язкового відбору всього законтрактованого газу. Натомість дуже правдоподібно, що їхньою метою є протидія відмові контрагентів від багаторічних контрактів на користь короткотермінових.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГЕОПОЛІТИЧНИЙ ТРИКУТНИК

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».