Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПОЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ
10 квітня 2010 року на підльоті до Смоленська розбився літак, на борту якого була офіційна польська делегація на чолі з президентом Лехом Качинським. Вона мала відвідати Катинь, аби вшанувати пам’ять поляків, які були розстріляні за наказом Сталіна в 1940 році. Разом із президентом Польщі загинули ще понад дев’яносто громадян цієї країни. Серед них було фактично все командування Війська Польського та спеціальних служб країни.

Тамтешні засоби масової інформації, висвітлюючи домінуючі суспільні настрої, говорять про «другу Катинь». Нова польська трагедія радикально змінила внутрішньополітичний розклад. Маршалок сейму Броніслав Комаровський, який зараз виконує обов’язки президента Польщі, закликав лівих і правих об’єднатися в лиху годину заради консолідації нації. Авіакатастрофа змінила й графік президентської виборчої кампанії. Якщо досі вибори мали відбутись у листопаді поточного року, то тепер вони проходитимуть упродовж наступних двох місяців.
Поки що у Польщі оголошено тижневу жалобу. Виконувач обов’язків президента Польщі Борислав Комаровський протягом чотирнадцяти днів має призначити дату позачергових виборів. Оглядачі згодні з тим, що трагічна смерть Леха Качинського змінить конфронтаційний характер, який виборча кампанії вже набувала до цієї події. Наразі не зрозуміло, хто представлятиме правоцентристську партію «Право і порядок», офіційним кандидатом від якої на другий президентський термін було названо саме Качинського.
Скоріше за все, кандидатом від партії на позачергових президентських виборах стане його брат, колишній прем’єр-міністр Ярослав Качинський. Експерти вважають, що на хвилі ностальгічних почуттів саме він матиме всі шанси посісти місце свого загиблого брата. З будь-яким іншим кандидатом від «Права і порядку» фаворитом залишиться Броніслав Комаровський. Але для Польщі головне, що будь-який новий президент, обраний поляками, продовжить зовнішньополітичний курс Леха Качинського, який послідовно та рішуче відстоював польські національні інтереси у світі та Європейському Союзі. Це буде найкращим пам’ятником для польського президента, котрий загинув під Катинню.
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКО-АМЕРИКАНСЬКИЙ ДІАЛОГ
  • СПОДІВАННЯ НА ЯДЕРНУ БЕЗПЕКУ
  • СУДАН: ВИБОРИ ПІД ЧАС ВІЙНИ
  • ГЕОПОЛІТИЧНІ ВИКЛИКИ КИРГИЗЬКОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».