Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
УКРАЇНЦІ ЩЕ НЕ РОЗЧАРУВАЛИСЯ В ДЕМОКРАТІЇ
Громадяни відзначають високий рівень корупції, але ще не розчарувалися в демократії.
Про це свідчать результати річної програми соціологічних досліджень «Автопортрет України-2010», проведеної Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна.

Зокрема, експерти інституту за підсумками річної програми дійшли висновку, що Україна продовжує залишатися державою з високим рівнем корупції у владі. При цьому, згідно з результатами програми, майже половина українців вважає, що рівень корупції в органах влади за останній рік збільшився, і стільки ж заявило про те, що цей показник за рік не змінився. Оптимістів, які помітили зниження рівня корупції в органах влади, в Україні лише 2,9% — попри те, що боротьбу з корупцією екс-президент Віктор Ющенко свого часу називав пріоритетним завданням «демократичної влади».
Інститут наводить коментар до результатів програми постійного автора газети «Лівий берег» і ведучого програми «Знак оклику» на каналі TВ-i Артема Шевченка, який зазначає, що саме той факт, що затримані «на гарячому» хабарники як результат уникають в'язниці, є причиною корупційної вседозволеності. «Законопроект Анатолія Гриценка, що передбачав довічний вирок для хабарників — суддів, слідчих і прокурорів, уже проголосований у парламенті, з успіхом було заветовано Президентом Ющенком. А подолати вето народні обранці вже не захотіли. Подивимося, як діятиме Президент Янукович, хоча особливих ілюзій очікувати не варто: у можновладців, незалежно від кольору політичних прапорів, існує своєрідний корупційний консенсус. Наскільки він непорушний, покаже завершення гучних корупційних історій на зразок справи «судді-сіяча» Ігоря Зварича»,— сказав він.
Проте, наголошують в Інституті Горшеніна, незважаючи ні на що, люди не засумнівалися у цінності демократичної влади. За підсумками програми «Автопортрет України-2010», більш як 60% опитаних вважає, що саме така влада потрібна нашій державі на сучасному етапі її розвитку. Прихильниками того, що влада у країні має бути «точно авторитарною», є наразі менш ніж 15% громадян.
Постійний автор «Лівого берега», політичний оглядач В'ячеслав Піховшек, коментуючи ці результати, висловив думку, що «демократія, котра розуміється як альтернатива авторитарному свавіллю, має достатньо механізмів для ефективної реалізації функцій влади, починаючи від безумовного виконання передвиборчих обіцянок політика, якого підтримала на виборах більшість виборців, котрі проголосували, верховенства права, прозорості державного управління і закінчуючи відновленням керованості країною і умов для виходу держави з кризи».
Проект «Автопортрет України-2010» є репрезентативним дослідженням, яке проводив Інститут Горшеніна протягом 2009 року на території України.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • УРЯД СПОДІВАЄТЬСЯ НА КОМПРОМІС
  • РОСІЯ І США ПОЗБУДУТЬСЯ НАДЛИШКІВ ЗБРОЙОВОГО ПЛУТОНІЮ
  • В УГОРЩИНІ ПЕРЕМОГЛА ОПОЗИЦІЯ
  • ТИМОШЕНКО НЕ ПУСКАЮТЬ НА ТЕЛЕЕКРАНИ
  • КІЛЬКОМА РЯДКАМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».