Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВЕСНА. ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ
Зима не минає безслідно: позначається брак овочів і фруктів, нестача сонячного тепла і тривалих прогулянок на свіжому повітрі. У природі все прокидається від довгого сну, а ми, навпаки, немов засинаємо на ходу, постійно скаржимося на втому, виглядаємо погано, стаємо дратівливими і неуважними. Загалом нас «наздоганяє» нещадний авітаміноз. Що це таке і як з ним боротися? Відповісти на ці запитання нам допоможе лікар-дієтолог Борис Скачко.

— Якщо ви звернетеся до словника медичних термінів, то побачите, що слово «авітаміноз» має дещо інше значення, ніж те, яке приписують йому в народі. Воно означає повну відсутність в організмі вітамінів. Таке захворювання зустрічається надзвичайно рідко, тому правильніше використовувати інший термін — «гіповітаміноз». Розвивається він унаслідок недостатнього надходження в організм вітамінів, які мають бути в щоденному раціоні людини і відповідають за певні імунні функції організму. Серед необхідних нам щодня речовин — ретинол, тіамін, рибофлавін, піридоксин, кобаламін, аскорбінова кислота, холікальциферол, токоферол, більш відомі як вітаміни A, B1, B2, B6, B12, C, D, E.
— Ми часто чуємо, що найкраще вживати «природні» вітаміни.
— Це правильно. На щастя, лікування гіповітамінозу, мабуть, є найсмачнішим. Апельсини і лимони — наші рятівники, вони містять вітамін С, який необхідний будь-якої пори року. Ще одна приємна річ: в апельсині 38 калорій, тобто тим, хто хоче схуднути, можна вживати їх щодня.
Грейпфрут — найближчий родич апельсина як за кількістю вітамінів, так і за складом. Сік цього плоду поліпшує апетит, є чудовим профілактичним засобом проти інфекцій, виявляє зміцнювальну дію при захворюваннях серця. Джерелом вітамінів навесні можуть бути волоські горіхи, фундук, часник, гречка, дріжджі, субпродукти: печінка, нирки, серце, а також молоко і молочні продукти, хліб грубого помелу.
Узагалі найефективніший спосіб вітамінізації організму — натуральний сік. Для тривалого вживання — 100–150 г соку вранці перед їдою. Для різноманітності змішуйте за смаком. Потім йдуть заморожені овочі, фрукти і ягоди. Важлива умова: розморожувати потрібно безпосередньо перед уживанням. Термічна обробка в разі використання заморожених продуктів в їжу має бути мінімально необхідною. Не нехтуйте зеленню цибулі й часнику, яку легко виростити на підвіконні.
— Я десь читала: щоб, скажімо, отримати добову потребу вітаміну С, слід випити 15–20 склянок свіжовичавленого яблучного соку. Але, на жаль, наші яблука на початок весни втрачають свою вітамінну цінність, а ті, що ми бачимо в супермаркетах, певніше за все, «наповнені» хімічними речовинами для збереження при тривалих перевезеннях. Навряд чи в них ми знайдемо щось корисне для себе. Те саме можна сказати про ягоди, які в зимово-весняний період продають у замороженому вигляді й невідомо, чи дотримувалися норми їхнього зберігання і заморожування...
— Навесні, як я згадував, організм найбільше потребує вітамінів: А (групи В), С, Д, Е, а також мінералів: селену, магнію, заліза. Такі необхідні вітаміни, як А, Д, Е містяться у висококалорійних продуктах (печінці, молоці, м’ясі, маслі). Проте з наближенням літа ми як ніколи намагаємося схуднути, покращити фігуру. Тому для профілактики гіповітамінозу в аптеках продають вітаміни.
— Але вітаміни — та ж хімія?
— Синтетичні вітаміни за своєю структурою такі ж, як і природні, лише отримані хімічним шляхом. Мають однакові властивості, до того ж менш алергійні. При виборі вітамінів найперше слід звертати увагу на їхній склад, який завжди зазначений на упаковці. Зараз для зручності прийому великий вибір: пігулки, капсули, порошки, драже, сиропи. Найзручнішими, на мій погляд, є капсули. Оскільки у міру просування шлунково-кишковим трактом вітаміни вивільняються не всі відразу, а поступово, по черзі. Це знижує ризик нейтралізації одних іншими. Зазвичай добова норма становить кілька капсул. Склад кожної з них дібрано з урахуванням сумісності компонентів, що знову ж таки дає змогу уникнути небажаної взаємодії. Адже відомо, що мідь руйнує аскорбінову кислоту, вітамін А окислюється під дією заліза тощо.
— Чи є якийсь порядок під час уживання вітамінів?
— Уживати вітаміни краще вранці. Разом із ними ми отримуємо заряд бадьорості й енергії. Не можна запивати вітаміни кавою, газованою водою, бо порушується їхнє засвоєння. Більшість вітамінів лікарі рекомендують вживати з їжею, запиваючи невеликою кількістю води. Вживати вітаміни треба регулярно. Профілактичний курс — від двох до п’яти тижнів, згідно з інструкцією або призначенням лікаря. Ще одне: зберігати вітаміни слід у захищеному від світла місці, оскільки частина з них руйнується під дією світла і повітря.
— Як не помилитися при виборі вітамінів?
— Поява вугрів, сухість і лущення шкіри, стомлюваність, безсоння, потовщена лускоподібна шкіра на долонях і підошвах, часті інфекції, сухість очей, сухість у роті — ознаки того, що в організмі недостатньо вітаміну А. Симптомами відсутності B1 є порушення сну, зниження апетиту, погана концентрація уваги, дратівливість. Дефіцит B2 виявляється в появі тріщин на губах, запалення і лущення на шкірі, ламкості нігтів. Про нестачу B6 свідчить поганий апетит, дратівливість, запалення на шкірі й язиці, карієс. Швидка стомлюваність, слабкість, запаморочення вказують на недостатність вітаміну B12. Вітамін С відповідає за імунітет, його нестача викликає м’язову слабкість, нервозність, дратівливість, стомлюваність тощо.
Однак пам’ятайте, що зловживати вітамінними препаратами не варто. Їхній надлишок не кращий за дефіцит. Більше того, незважаючи на збалансованість полівітамінних комплексів, вони все ж можуть спричиняти алергічні реакції. Тому не нехтуйте інструкцією, в ній вказано вікове дозування і курс уживання препарату. Уважно ознайомтеся зі складом комплексу і обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Валентина СОТНИКОВА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ЗБЕРЕГТИ ВІТАМІНИ?
  • ПРОДУКТИ БАДЬОРОСТІ
  • ХОЧ ПОТРОХУ, АЛЕ РЕГУЛЯРНО
  • ЛЮДИНА В ЦАРСТВІ КОЛЬОРІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».