Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ОЛІМПІЙСЬКІ ЕТЮДИ, або ВАНКУВЕР ОЧИМА ОЧЕВИДЦЯ
Зимові Олімпійські ігри у Ванкувері вже стали історією. Наразі хочеться зосередити увагу не на суто спортивних досягненнях атлетів (прихильники спорту й так їх добре знають), а на тому, що відбувалося за лаштунками Ігор.

Це третя Олімпіада, яку приймала Канада, і перша, що відбулась у провінції Британська Колумбія. Крім того, зимові Ігри-2010 стали першими на стадіонах Національної хокейної ліги, а Ванкувер ще до початку змагань установив рекорд як найтепліше місто, де відбувалася зимова Олімпіада. Середньомісячна температура в лютому дорівнювала 4,8 °C, а під час самих змагань не опускалася нижче плюс шести градусів за Цельсієм. До того ж у Ванкувері вперше за часів проведення Ігор церемонії відкриття і закриття відбулися на критому майданчику.
Здивували канадці і своїми нагородами. Переможці зимової Олімпіади-2010 отримали унікальні медалі. Вперше в історії до металу, який використовують для виготовлення олімпійських відзнак, було додано золото, срібло та мідь, отримані в результаті утилізації компонентів комп'ютерів, клавіатур, телевізорів і електричних кабелів. У такий спосіб Олімпійський комітет Канади зробив свій внесок у боротьбу за очищення довкілля від технологічних відходів. Окрім того, ці нагороди мають дуже незвичну форму. Дизайнери Коррін Хант і Омер Арбель працювали над їхнім створенням близько двох років. Це найбільші за розміром і за вагою відзнаки за всю історію олімпійського руху. Нагороди для чемпіонів зроблені з круглої заготовки діаметром 100 мм і товщиною 6 мм. Вага виробу майже півкілограма (від 500 до 576 г). Однак самі медалі не плоскі. Їхня поверхня хвиляста, що уособлює гори Ванкувера і хвилі Тихого океану, на березі якого стоїть це місто. Нагороди такої оригінальної форми на Олімпіадах ще не вручали. За допомогою лазера та комп'ютера на кожну з них було нанесено візерунок-гравірування, що не повторюється на жодній іншій. Отже, кожна олімпійська відзнака — золота, срібна чи бронзова — єдина і неповторна.
Не обійшлося і без сумних подій. За кілька годин до відкриття Ігор трагічно загинув грузинський саночник Нодар Кумаріташвілі. Він вилетів із дистанції й врізався в стовп під час тренувальних заїздів. Йому був 21 рік. На парад олімпійських збірних делегація Грузії вийшла в траурних пов'язках і чорних шарфах. Чорна стрічка була прив'язана і до національного прапора країни, а всі присутні на стадіоні вшанували пам`ять загиблого хвилиною мовчання. За день до цієї події схожий випадок стався з румунською саночницею Віолеттою Страматурару. При цьому їй вдалося уникнути серйозних травм. Санно-бобслейна траса у Вістлері була зведена спеціально для цих Олімпійських ігор і, на думку фахівців, є однією з найнебезпечніших у світі.
Двадцять перша зимова Олімпіада у Ванкувері запам'ятається світу не тільки запаморочливими злетами і гучними провалами спортсменів, а й безліччю курйозних історій. Причому найбільший курйоз Ігор стався в перший же день на очах у мільйонів глядачів. У найбільш відповідальний момент церемонії відкриття, коли спортсмени готові були запалити чашу олімпійського вогню, одна з колон не піднялася через технічні проблеми. Організатори вирішили виправити цей прикрий промах у останній день Олімпіади. Церемонія закриття почалася саме з того, що клоун у костюмі ремонтника «підняв» четверту стійку, яка об'єдналася з основною конструкцією, і вогонь спалахнув.
Ще одна безглузда помилка організаторів виявилася, коли біатлоністи збірної Польщі отримали спортивну форму, на якій був прапор князівства Монако. Справа в тому, що і в Польщі, і в Монако червоно-білі прапори. Однак відрізняє їх те, що в поляків у білий колір забарвлена верхня горизонтальна смуга, а у жителів найменшого європейського князівства — нижня. Знайти винуватців цієї помилки виявилося не так-то просто. У Національному олімпійському комітеті заявили, що це недогляд керівництва Польської асоціації біатлону, а ті у свою чергу переклали всю провину на виробників та НОК.
В історії Олімпійських ігор це далеко не перший «політичний конфуз» з екіпіровкою. Так, на Олімпіаді в Турині німецькі біатлоністи три дні виступали під бельгійським прапором, поки, нарешті, не помітили, що кольори в ньому переплутані.
Чергова невдача трапилась у гірськолижному комплексі Сайпресс: організатори були змушені повернути 400 тис. дол. глядачам, які придбали квитки на змагання зі сноубордингу. Річ у тім, що зливи змили сніг, тож побудувати безпечні трибуни для глядачів стало неможливо.
Не раз спортивні коментатори у Ванкувері згадували історію чотирирічної давнини, коли тренер норвезької збірної з лижних гонок Бьорнар Хааконсмоен отримав від канадців п'ять тонн кленового сиропу (близько 7,5 тис. банок) на знак подяки за те, що він допоміг канадській лижниці. Коли під час командного спринту Сара Реннер зламала палицю, допомогти їй не встиг жоден із тренерів. Однак на допомогу несподівано прийшов Хааконсмоен: він подав Реннер палицю, що допомогло збірній Канади посісти друге місце.
А ось тренер голландського ковзаняра Свена Крамера відзначився на Олімпіаді у Ванкувері далеко не кращим чином. Через його помилку чемпіон Ванкувера з бігу на 5000 м переплутав доріжки і втратив друге «золото» Олімпіади. Після забігу Крамер не став приховувати, що дуже засмучений і злий, адже цей забіг на 10000 м був найкращим у його кар'єрі. Голландець зрозумів, що припустився помилки, коли побачив, як його дівчина на трибуні тримається за голову.
Варто сказати кілька слів про допінг. Особлива система допінг-контролю ледь не позбавила хокеїстку збірної Росії Світлану Ткачову права на участь в Олімпіаді через простий спрей для носа. Приїхавши до Ванкувера, дівчина відчула перші ознаки застуди і перед сном вирішила прийняти ліки. Вранці комісія міжнародного Олімпійського комітету заявила, що хокеїстка застосувала незадекларований медикамент. На щастя, незабаром звинувачення у вживанні допінгу були зняті.
Більше за всіх відзначилися на Олімпіаді канадські хокеїстки. І справа тут не стільки в їхній тріумфальній перемозі, як у скандальній поведінці після неї. Вигравши фінальний матч у збірної США, канадки відчули себе справжніми господинями льоду і за кілька хвилин після гри почали відзначати перемогу просто на хокейному майданчику. Дівчата вийшли на лід з сигарами, пляшками пива та шампанського. Одна з них сіла за кермо заливальної машини. Подібні бурхливі святкування — звичайна справа для північноамериканських хокеїстів, проте, зазвичай, переможні гулянки не виходять за межі роздягалень. Члени МОК назвали поведінку хокеїсток антиспортивною.
також у паперовій версії читайте:
  • «РЕАЛ» ВИЛІТАЄ, «БАВАРІЯ» ПРОПОВЗАЄ
  • РЕСТАРТ ЧЕМПІОНАТУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».