Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
НАША ЛЮБОВ ДО НЬОГО БЕЗСМЕРТНА
Цього року світ відзначає 170-ліття від дня народження Петра Чайковського (1840–1893). Продовжуючи традиції Михайла Глінки, Петро Ілліч знайшов власний шлях розвитку музичного мистецтва. Композитор залишив багату спадщину: десять опер, три балети, шість симфоній, симфонічну фантазію «Буря», програмну симфонію за В. Шекспіром «Манфред», три увертюри-фантазії та інші твори.

Чайковський був новатором у балетному жанрі. Популярна і камерна музика митця — поетичні романси, фортепіанні тріо, струнні квартети. Композитор багато мандрував, диригував своїми творами в США, Німеччині, Швейцарії, Італії. Враження від тамтешньої природи та народних свят відображено в його музиці: у струнному секстеті «Спогади про Флоренцію», «Італійському капричіо» тощо. Також він створив три концерти для фортепіано з оркестром, поетичні «Пори року», «Дитячий альбом», концерт і твори для скрипки, віолончелі, музику до вистави «Снігуронька» М. Островського.
Композитор любив відпочивати у сестри в українському містечку Кам’янка. Національні мелодії та інтонації зазвучали в його 2-й симфонії, у фіналі 1-го фортепіанного концерту, в операх «Мазепа» і «Черевички».
Головний диригент Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії народний артист України Микола Дядюра присвятив абонемент № 10 творчості Петра Ілліча Чайковського. У концерті прозвучала лірико-комічна опера «Черевички». Уперше її поставили в 1887 році у Великому театрі Москви, а в Києві — в оперному театрі 1919 року. У Національній філармонії України постановку здійснила автор композиції й режисер Ірина Нестеренко. У дійстві брав участь хор Київського академічного муніципального театру опери і балету для дітей та юнацтва (хормейстер-постановник Анжела Масленнікова). Прекрасні співаки Сурен Максутов (Вакула), Вікторія Ченська (Оксана), Мирослава Гаврилюк (Солоха) та інші.
Загалом в абонементі шість концертів. Останній — «Гала Чайковський» — відбудеться 11 червня.
«Від століття до століття, від покоління до покоління передається любов до Чайковського, його прекрасної музики, і в цьому її безсмертя»,— сказав Дмитро Шостакович.

Раїса ВАХРАМЄЄВА
також у паперовій версії читайте:
  • КІНО БЕЗ ЗОРЕПАДУ. АЛЕ ЗІ ЗМІЄЮ ТА БЛИСКАВКОЮ
  • ДЕБЮТ «ВІОЛОНЧЕЛІ»
  • ПАМ’ЯТАЙМО ЛЕОНІДА ОСИКУ...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».