Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
БІБЛІОТЕКА ПІД ВІДКРИТИМ НЕБОМ
В австрійській столиці встановили так звану «відкриту книжкову шафу». Тепер кожний читач може без формальності взяти з неї будь-яку книжку, але за однієї умови — натомість він має залишити іншу зі своєї особистої бібліотеки, повідомляє Укрінформ.

Автором такого незвичайного і оригінального проекту є уродженець Відня — діяч мистецтва Франк Гасснер. Раніше такі «бібліотеки» вже розміщували в німецьких містах Берліні, Бонні, Майнці, а також в австрійському Граці.
«Шафа» розташована на тротуарі й доступна 24 години на добу, в ній три великі стелажі, які вміщають близько 240 книг. Нові примірники позначатимуть спеціальними етикетками, що допоможе читачеві легше зорієнтуватися під час вибору твору. Для того щоб у «бібліотеці» не було всіляких легковажних книг, одна організація, котра «побажала залишитися не названою», пожертвувала збірку, в якій знайшлося місце «Вступу в серфінг» і «Екологічному балансу Австрії».
Для захисту від несприятливих погодних умов організатори подбали не лише про похилу конструкцію «шафи», а й про двоє скляних дверцят. Офіційно ця незвичайна бібліотека працюватиме до 11 червня.

ГОСПОДАРІ КІШОК ОСВІЧЕНІШІ, НІЖ ГОСПОДАРІ СОБАК
Такого висновку дійшли британські вчені з Брістольського університету, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на Daily Telegraph. Результати дослідження вказують на те, що любителі котів мають університетські ступені у 1,36 раза частіше, ніж собачники. З’ясувалося також, що власники кішок старші за віком, серед них більше жінок і вони частіше мають заміські ділянки.
Проте учені вважають, що ця тенденція зумовлена не тим, що господарі проводять багато часу з кішками, а тим, що освіченіші люди зазвичай більше працюють, тому добирають собі тварин, що «вписуються в їхній графік». На відміну від собак, кішок не треба вигулювати і вони не вимагають постійної людської уваги.
«На кішок витрачають менше часу, ніж на собак, тому вони популярніші серед освічених людей, які працюють допізна і долають у дорозі великі відстані», — пояснює доктор Джейн Мюррей, котра керувала дослідженням.
З’ясувалося також, що у Великій Британії живуть понад 20,8 млн собак і кішок — майже на 50% більше, ніж вважали раніше. Учені мають намір провести повторне дослідження 2011 року.
До речі, дослідники створили зображення тварини, яка, за опитуванням громадської думки, є збірним образом ідеального домашнього улюбленця британської сім’ї — істота з вухами кролика, мордою кішки, тілом золотистого ретрівера і хвостом коня. Вони назвали своє творіння, гідне місця в лабораторії доктора Франкенштейна, Equicanigattus (від латинських слів equus — «кінь», canis — «собака» і gattus — «кішка») і назвали його Макс.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • МІСЯЦЕСЛІВ
  • ІМЕНИННИКИ У БЕРЕЗНІ
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • РЕКОРДИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».