Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НОВИНИ ШОУ-БІЗНЕСУ
У ЛОНДОНІ ВРУЧИЛИ ПРЕМІЇ BAFTA
У лондонському Королівському театрі опери та балету відбулася церемонія присудження премій британської Академії кінематографічних і телевізійних мистецтв (BAFTA). Найкращим визнано фільм «Володар бурі», який отримав шість нагород, у тому числі за найкращу режисуру, найкращий оригінальний сценарій, найкращий звук, найкращу операторську роботу і найкращий монтаж, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Стрічка Кетрін Бігелоу обійшла тривимірний блокбастер «Аватар» американського режисера Джеймса Кемерона, що цього року також претендував на вісім нагород BAFTA. У результаті картині дісталася премія за спецефекти і декорації.
Кетрін Бігелоу стала першою жінкою, котра завоювала приз за найкращу режисуру за всю історію премії.
Найкращим актором у головній ролі академія назвала Коліна Ферта за роль науковця-гомосексуаліста у фільмі «Самотній чоловік» — першій режисерській роботі відомого дизайнера Тома Форда. Найкращою актрисою стала Кері Малліган, котра зіграла головну роль у картині «Виховання почуттів».
З-поміж інших лауреатів премії британської академії у номінаціях за найкращий адаптований сценарій — комедія «Мені б у небо» з Джорджем Клуні в головній ролі; за найкращу роль другого плану — австрійський актор Крістофер Валтц, що зіграв у фільмі «Безславні виродки», та американська актриса Монік (повне ім'я — Монік Аймес), котра виконала роль у стрічці «Дорогоцінна».
Картину «Акваріум» названо найкращим британським фільмом, а французьку стрічку «Провісник» — найкращою картиною іноземною мовою. Мультиплікаційну стрічку виробництва Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios «Угору» визнано найкращим анімаційним фільмом. Приз у категорії «Зірка, що сходить» — єдина нагорода, яку присуджує британська публіка — дістався молодій актрисі Крістен Стюарт, котра виконала головну роль у фільмі про вампірів «Сутінки».
Під час закриття церемонії онук британської королеви Єлизавети ІІ принц Вільям і актриса Ума Турман вручили спеціальну премію академії «За видатний внесок у мистецтво кінематографії» 73-річній британській актрисі Ванессі Редгрейв.
Церемонія вручення кінематографічних нагород BAFTA разом із присудженням премії «Золотий глобус», лауреатів якої обирають члени Асоціації іноземної преси Голлівуду, є своєрідною репетицією «Оскара» — головної світової кінопремії, котру присуджує Американська академія кіномистецтва.

РОСІЯНИ СТАЛИ ТРІУМФАТОРАМИ «БЕРЛІНАЛЕ-2010»
Фільм російського режисера Олексія Попогребського «Як я провів це літо» взяв одразу трьох «Срібних ведмедів» 60-го Берлінського кінофестивалю, повідомляє utro.ua. Нагороду за видатне художнє досягнення вручено російському оператору Павлові Костомарову. Від його імені (бо він не приїхав до Берліна) почесний приз із рук голови журі Вернера Херцога отримав режисер фільму. Нагороди за найкраще виконання чоловічої ролі поділили російські актори Олексій Пускепаліс і Григорій Добригін, що зіграли у фільмі полярних дослідників. «Це моя перша роль... І такий початок!» — вигукнув під захоплені оплески берлінської аудиторії Григорій Добригін.
У центрі сюжету російської стрічки — доля двох полярників різних поколінь, які допрацьовують вахту на важкодоступній станції в Північному Льодовитому океані, розповідь про те, як особистість і характер розкриваються в екстремальних обставинах. Американський журнал Variety назвав малобюджетну картину «Як я провів це літо», зняту за підтримки російського «Держкіно» і адміністрації Чукотки, «приголомшливим дослідженням природи людської слабкості», а режисера — «одним із найяскравіших і найталановитіших режисерів з Росії, чиї фільми можуть бути з успіхом експортовані за кордон».
Головну нагороду фестивалю «Золотого ведмедя» отримала кінострічка спільного турецько-німецького виробництва «Мед» режисера Семіха Капланоглу. Це розповідь про шестирічного хлопчика, який відчайдушно намагається знайти у лісі батька-пасічника, що загубився.
«Срібного ведмедя» за найкращу режисуру присуджено класику Романові Поланські за фільм «Письменник-примара». У картині йдеться про письменника, котрий має написати мемуари колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Адама Ланга і під час роботи над твором розкриває глобальну змову. Попередній автор за загадкових обставин потонув. У ролі письменника знявся Еван Макгрегор, прем'єр-міністра зіграв Пірс Броснан. Сам Поланські не був на врученні нагороди, тому що перебуває у своєму будинку в швейцарському Гштааді під домашнім арештом.
Приз імені Альфреда Бауера за новаторство в кінематографі присуджено румунському режисеру Флоріанові Сербану за дебютний фільм «Якщо я захочу свистіти, свисну». Йому також вручено другий за значенням приз фестивалю — Гран-прі журі. Малобюджетна драма, знята в стилістиці румунської «нової хвилі», розповідає історію про юного злочинця, що втікає з колонії для малолітніх. Флоріан Сербан присвятив високу винагороду «всім дітям, які ніколи не бачили своїх матерів».
«Срібний ведмідь» за найкращий сценарій отримав китаєць Ван Чуанань за пацифістську стрічку «Разом порізно».
Приз за виконання найкращої жіночої ролі отримала японська актриса Синобу Терадзіма, що зіграла дружину військового ветерана в новаторському хорорі «Гусениця» режисера-класика Кодзі Вакамацу.
Від України цього року на «Берлінале» було представлено роботу режисера Мирослава Слабошпицького «Глухота», яка, на жаль, залишилася без нагороди. Загалом у міжнародному кінофестивалі, що стартував 11 лютого, взяли участь понад 400 фільмів із кількох десятків країн.
також у паперовій версії читайте:
  • ОГОЛОШЕНО ПЕРЕМОЖЦЯ ФЕСТИВАЛЮ У САН-РЕМО
  • НОВІ ПРАВИЛА ЦЕРЕМОНІЇ ВРУЧЕННЯ «ОСКАРА»
  • ПАУЗА В КАР'ЄРІ
  • УСПІХ LADУ GAGA
  • КНИГА ЗА МОТИВАМИ НАЙКАСОВІШОГО БЛОКБАСТЕРА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».