Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ПРОКУРАТУРА ПІДБИВАЄ ПІДСУМКИ

Минулого тижня в Генеральній прокуратурі України пройшло засідання її колегії, де було проаналізовано результати роботи за 2009 рік.

Як і в МВС, де аналогічний захід було проведено за два тижні до того, знаковою подією минулого року було визнано зростання кількості зареєстрованих злочинів, спричинене змінами у законодавстві. Якщо раніше, скажімо, за фактом крадіжки на суму 61 гривня виносилася постанова про відмову в порушенні кримінальної справи через малозначність, то тепер кримінальна справа порушується і подія реєструється як злочин. Через те формально злочинність зросла на 13 відсотків, хоча цілком ймовірно, що красти не стали більше. Майже кожен третій злочин у державі залишається нерозкритим.
Разом з тим приємно відзначити, що зменшилася кількість навмисних убивств, тяжких тілесних ушкоджень, дорожньо-транспортних пригод зі смертельними наслідками. Менше вчинено злочинів неповнолітніми, у тому числі у стані сп’яніння.
Що ж до наглядової функції прокуратури, то її працівниками у 2009 році виявлено та поставлено на облік понад 18 тисяч злочинів, які не були зареєстровані. Підвищилась ефективність реагування на незаконні рішення та порушення конституційних прав громадян при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства.
Досягнуто покращення у протидії кримінально караній корупції. До суду надіслано актуальні кримінальні справи про хабарництво та корупцію у судовій владі, сфері освіти та правоохоронній системі. Майже на третину більше притягнуто до відповідальності за корупційні діяння службовців, які займають відповідальні посади.
Завдяки вжитим заходам протягом останніх п’яти років спостерігається стійка тенденція до суттєвого покращення стану досудового слідства в органах прокуратури. Удвічі зменшилося число громадян, незаконно притягнутих до кримінальної відповідальності. На третину менше закрито справ за відсутністю події або складу злочину. Помітно скоротилася кількість кримінальних справ, повернутих на додаткове розслідування.
У своєму виступі Генеральний прокурор Олександр Медведько похвалив працівників податкової міліції, слідчі підрозділи якої значно підвищили ефективність розслідування кримінальних справ про незаконне відшкодування податку на додану вартість, за якими сума попереджених збитків державі зросла удвічі. Зате дорікнув Службі безпеки, де повільно усуваються недоліки у здійсненні досудового слідства і розслідуванням завершено лише кожну третю справу.
Стабільною є тенденція щодо покращення стану організації роботи з підтримання державного обвинувачення. Проте кожне третє рішення апеляційних судів у першій інстанції переглядається за касаційними скаргами інших учасників судового розгляду. Понад третину незаконних вироків переглянуто після втручання Генеральної прокуратури України.
Завдяки вжитим заходам відбулися позитивні зміни у питаннях нагляду за додержанням конституційних прав громадян під час їх перебування у місцях позбавлення волі: чи то в міліцейських ізоляторах системи МВС, чи то у слідчих ізоляторах Департаменту з питань виконання покарань, чи то у виправно-трудових колоніях. Але в ряді регіонів України, зокрема Вінницькій, Дніпропетровській, Луганській, Київській та Чернігівській областях мали місце факти вчинення засудженими особливо тяжких злочинів проти особи, допускалися порушення засудженими режимних вимог, знаходження у них в охоронюваних зонах значної кількості заборонених предметів.
Ефективно здійснювався нагляд за додержанням і застосуванням законів. У порядку нагляду порушено 15,5 тис. кримінальних справ, з яких 12,3 тис. надіслано до суду. За актами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 123 тис. посадових осіб, відшкодовано 3,5 млрд грн, з яких 902 млн грн — до бюджету.
Залишається складною ситуація у сфері оплати праці. Заборгованість становить 1,47 млрд грн. Найбільше вона зросла в Автономній Республіці Крим, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Сумській областях та м. Києві. До Пенсійного фонду України не сплачено 3,9 млрд грн внесків.
Заходами прокурорського реагування в усіх областях поновлено права 185 тисяч дітей у сфері охорони життя і здоров’я, доступної та безкоштовної освіти, соціального захисту і оздоровлення. На їх користь відшкодовано 55 млн грн пенсій, аліментів та державної допомоги.
Посилено нагляд за додержанням законів у банківській системі. Зокрема, апаратом Генеральної прокуратури України порушено низку кримінальних справ щодо службових осіб банків, сумарні збитки у яких становлять понад 600 млн грн. Активізовано нагляд за додержанням законів на транспорті. Понад 70 відсотків кримінальних справ, порушених за наслідками наглядових перевірок, направлено до суду, майже удвічі зросла сума відшкодованих коштів, до відповідальності притягнуто більш як 6 тис. службових осіб.
Покращилися результати нагляду за додержанням законів на підприємствах оборонної промисловості. Майже утричі збільшилася сума відшкодувань до бюджету, за реагуванням прокурорів погашено понад 100 млн грн заборгованості з виплати заробітної плати.
Вжито заходів для підвищення ефективності наглядової діяльності військових прокурорів. Так, до різних судів надіслано більш як тисячу справ, з яких кожна четверта — про злочини у сфері економіки. За актами реагування відшкодовано понад 68 млн грн. Реально виконано судових рішень за позовами військових прокурорів на суму майже 67 млн грн.

За повідомленням прес-служби Генеральної прокуратури України
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • ТЕЛЕФОННІ ТЕРОРИСТИ
  • КОНТРАБАНДИСТКИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».