Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КОЛЮЧИЙ ДРІТ — НА ЗВАЛИЩЕ
Офіційний Кишинів вирішив невідкладно ліквідувати дротяне загородження на кордоні з Румунією. Про це заявив на засіданні уряду прем’єр-міністр Молдови Влад Філат, де було вирішено процес зняття колючого дроту «вважати таким, що розпочався вже сьогодні», повідомляє Укрінформ із посиланням на Молдпрес.

«Працюйте без перерізання стрічок або подібних дій. Важливо, щоб усе було доведено до кінця у відведений термін»,— наголосив прем’єр-міністр у розмові з керівництвом прикордонних служб. Він також вимагав від відповідальних представників центральної влади сприяти вирішенню можливих проблем, пов’язаних з цим завданням.
Із Румунією межує одинадцять районів Молдови. В одному з них дріт уже ліквідовано. Всього належить зняти 360 км колючого загородження. Питання про його зняття було одним із пріоритетних у межах відновленого діалогу між Кишиневом і Бухарестом.
«Відлига» у румунсько-молдовських відносинах сталася після зміни влади у РМ (у другій половині 2009 р.) Остаточним підтвердженням цього став візит президента Румунії Траяна Бесеску до Кишинева наприкінці січня цього року. Керівники обох держав залишилися задоволеними результатами перемовин.
Таким чином, ліквідація загородження демонструє змінений підхід нової влади Молдови, роблячи кордон між державами «прозорішим». Раніше позиція офіційного Кишинева щодо цього питання була іншою. Екс-президент Молдови Володимир Воронін стверджував, що подібні рішення у контексті уніоністських настроїв у Румунії могли зашкодити суверенітету і територіальній цілісності Республіки.

США ЗАМІТАЄ СНІГОМ
Значна частина території східного узбережжя Сполучених Штатів Америки потерпає через тривалі снігопади та надзвичайно сильний вітер. У Вашингтоні закрито багато урядових установ. Палата представників американського Конгресу змушена відкласти ряд засідань. У столичному регіоні США не працюють школи, дошкільні заклади та державні організації. Аеропорти не приймають ні міжнародні, ні внутрішні рейси, швидкісні траси перекриті.
Місцева влада попереджала про можливі снігопади заздалегідь, аби у жителів регіону був час підготуватися. Тепер людей просять не залишати домівок без крайньої потреби і відмінити усі заплановані подорожі. Тим більше, що служба повітряного транспорту США скасувала понад 1,5 тис. авіарейсів. Під питанням залишається і те, коли зможуть відновити пасажирські перевезення автобуси й потяги.
Міністр транспорту Рей Лахуд зазначив, що владні структури кинули усі сили на боротьбу зі стихією. «Мер Вашингтона підключив навіть національну гвардію, аби спробувати звільнити від снігу центральні вулиці. Усі працюють в аеропортах»,— пояснив він.
Столичний регіон США кілька днів тому пережив потужний сніговий шторм і ще не встиг упоратися з його наслідками.
Якщо у деяких штатах вимушені канікули для школярів та незаплановані вихідні для дорослих почалися тільки в середу, то у Вашингтоні вони тривають з п’ятниці. За даними Національної метеорологічної служби, минулої суботи в Окрузі Колумбія та штаті Вірджинія шар снігового покрову сягав 70–75 см. Такого не пам’ятають навіть старші покоління місцевих жителів, оскільки востаннє подібна ситуація була зафіксована у січні 1922 року.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛІТОЛОГ ЗАКЛИКАЄ НЕ ПОСПІШАТИ
  • УКРАЇНЦІ ДОВІРЯЮТЬ ЦВК
  • СВІТ СТАРІШАЄ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».