Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ВАНКУВЕР: ДВА ТИЖНІ ЗИМОВОЇ КАЗКИ
Сьогодні на західному узбережжі Канади стартує головна подія зимового спортивного чотириріччя. Різниця у часі між Ванкувером і Києвом — десять годин, тому в українській столиці буде четверта ранку, коли о 18-й за місцевим часом розпочнеться церемонія відкриття ігор 21-ї зимової Олімпіади.

Ванкувер — найбільший населений пункт провінції Британська Колумбія і третє за величиною місто в країні. Населення становить 600 тисяч осіб, але у Великому Ванкувері, до якого належать також понад 20 передмість, живе понад два мільйони людей.
2005 року Ванкуверу присвоїли звання «найкращого міста на землі». Відтоді олімпійська столиця постійно входить до першої п'ятірки найбажаніших місць для проживання.
У Ванкувері заборонено будувати великі хмарочоси, щоб не псувати краєвид на гори.
У цьому місті мешкає близько 18 тисяч етнічних українців, тож уболівати за «синьо-жовтих» буде кому.
Клімат Ванкувера — помірний, за канадськими мірками. Літні місяці звичайно сухі. Інші пори року багаті на опади, особливо період з жовтня до березня.
Саме погода перед стартом Олімпіади принесла неприємні сюрпризи — в олімпійській столиці фіксується плюсова температура, метеорологи зазначають, що нинішній лютий — найтепліший за останні 83 роки. Втім, проблемою це є лише для фристайлістів і сноубордистів, змагання яких відбуватимуться в Західному Ванкувері на схилах Сіпрес-Маунтін. Організатори Ігор працюють у надзвичайному режимі 24 години на добу: завозять тюки з соломою та сніг з вищих місць.
«Замість чотирьох-п'яти метрів снігу в нас буде три метри соломи і два метри снігу»,— з сумом констатував віце-президент організаційного комітету Ігор-2010 Тім Гайд.
Решта видів спорту, які побачать ванкуверці й гості міста, є «зальними» — це хокей, фігурне катання, керлінг, ковзанярський спорт, шорт-трек, тож цим змаганням витівки небесної канцелярії не загрожують.
Не менш важливим за Ванкувер є розташований на відстані 125 км на північ гірськолижний курорт Вістлер. Він стане базою для лижних дисциплін (біатлон, гірськолижний спорт, лижний спорт, стрибки з трампліна). У цьому містечку також збудовано Слайдинг-Сентер, на цій арені змагатимуться саночники, бобслеїсти і скелетоністи. З погодою у Вістлері все гаразд: ще в січні там випало 10 м снігу, що є найвищим показником з 1979 року.
Ванкувер — не перше місто, яке має проблеми зі снігом напередодні головного зимового старту. 1998-го в Нагано напередодні Ігор не було снігу, але потім він несподівано випав. Щось схоже було і в Інсбруку в 1964 році.
Україну на Олімпіаді представлятимуть 47 спортсменів. Головні сподівання пов'язані, звісно ж, із найпопулярнішим в Україні зимовим видом спорту — біатлоном. Це й не дивно: ще з норвезького Ліллехаммера, де 1994 року наші олімпійці дебютували, біатлоністки стали головними постачальницями олімпійських медалей. Піонером була Валентина Цербе, яка фінішувала третьою в спринті. На такий самий результат спромоглася чотири роки тому в Турині Лілія Єфремова. 1998-го на Олімпіаді в японському Нагано срібну нагороду в індивідуальній гонці виборола Олена Петрова. У Вістлері сподіваємося не тільки на жінок, а й на чоловіків. Сергій Седнєв 21 січня в італійському Антхольці-Антерсельві на останньому перед початком Олімпіади етапі Кубка світу вперше в кар'єрі піднявся на найвищу сходинку п'єдесталу пошани в індивідуальній гонці — 26-літній спортсмен спромігся закрити всі двадцять мішеней.
Набагато сильнішою, ніж чотири роки тому, вважає українську біатлонну збірну її головний тренер Євген Колупаєв: «До Турина ми їхали, розуміючи, що тільки Єфремова за умови точної стрільби зможе показати високий результат. А зараз на це здатні Седнєв, Дериземля і Семенов. Я вже не кажу про дівчат. Будь-яка може бути на п'єдесталі. Нинішня команда настільки мобільна і сильна, що її навіть не варто порівнювати з тією, що була в Турині. Різниця дуже велика»,— стверджує Колупаєв.
Він також назвав склад стартових четвірок на спринтерські гонки, які відкриють програму змагань з біатлону у Ванкувері.
«Планується участь у спринті Дериземлі, Седнєва, Семенова і Деркача. Серед жінок братимуть участь Єфремова, сестри Семеренко і Хвостенко»,— розповів наставник.
Вдалий результат на коронній лижній дистанції 30 км вільним стилем може показати досвідчена Валентина Шевченко. Інші вітчизняні лижники медальних амбіцій не мають.
Нагороди українській збірній на Олімпіадах також приносили фігуристи. Та зараз очевидно, що часи Оксани Баюл давно минули, завершили кар'єру і танцюристи Олена Грушина і Руслан Гончаров, які на туринському льоду спромоглися стати третіми. Шанси гідно виступити мають Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов. Утім, успіхом для них стане навіть потрапляння до шістки, адже на недавній континентальній першості наша спортивна пара задовольнилася четвертим місцем, а на Олімпіаді до сильних європейських конкурентів приєднаються ще сильні китайські і північноамериканські дуети.
Порушити німецьку гегемонію намагатиметься саночниця Наталія Якушенко. Випередити когось із зіркового німецького тріо буде непросто, та нічого нереального все ж немає.
Інші українські олімпійці, найімовірніше, перебуватимуть у ролі статистів. На інше за нинішнього ставлення до зимових видів спорту розраховувати навряд чи доводиться.
також у паперовій версії читайте:
  • ГАННА БЕЗСОНОВА: «ХОЧУ БАГАТО ЧОГО НАВЧИТИСЯ»
  • ПЕРША ДЕСЯТКА СІЛЛАХА
  • ДРУГА МОЛОДІСТЬ ВІРТА
  • ГРОЗНИЙ У ПОШУКУ
  • ДАЛІ БЕЗ «МОСКВИ»
  • А ЩАСТЯ БУЛО ТАКИМ БЛИЗЬКИМ
  • ЖЕРЕБ КИНУТО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».