Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НОВА КРИЗА НЕ ЗА ГОРАМИ?
У швейцарському містечку Давос розпочався традиційний щорічний Світовий економічний форум. Фактично він стає ареною погодження міжнародного порядку денного пріоритетів розвитку світової економіки. Естафету в Давоського економічного форуму навесні підхоплять саміти «великої двадцятки», «великої вісімки» та групи БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай).

Наразі на форумі експерти обговорювали перспективи завершення світової економічної кризи. На превеликий жаль, поки прогнози щодо цього є невтішними. Такий переважно песимістичний тон обговорення визначив директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан. Він попередив про можливість другої хвилі глобальної економічної кризи. Передумовою для цього є підвищений ризик, який для світової економіки несуть «дешеві» гроші, котрі у великих обсягах виділяли держави з метою монетарної стимуляції своєї економіки. Це може спричини нові спекулятивні фінансові операції на ринках слаборозвинутих країн.
За цих обставин головною проблемою для урядів і національних центральних банків є забезпечення правильного виходу з режиму надзвичайної підтримки фінансово-економічної ситуації. Водночас чимало економічних експертів вважає: різке скорочення державних субсидій може знову розбалансувати національну економіку та кинути її до прірви нової хвилі кризи.
Слушність цього прогнозу довело недавнє обговорення проекту бюджету на поточний рік, що відбулося у німецькому бундестазі. Урядові Ангели Меркель, як і багатьом її колегам у розвинутих західних країнах, доводиться водночас вирішувати протилежні завдання. З одного боку, зберігати високі бюджетні видатки, а з іншого — намагатися скоротити розміри оподаткування. Ціною такого «шпагату» є збільшення бюджетного дефіциту й розбалансування соціальних видатків. Тому експерти Європейського центрального банку вважають: втрата Німеччиною позицій світового чемпіона за рівнем імпорту та збільшення бюджетного дефіциту у низці країн — членів ЄС може стимулювати коливання курсу спільної європейської грошової одиниці євро. Здешевлення євро, в свою чергу, стимулюватиме збільшення імпорту з країн Євросоюзу. Якщо, звичайно, на заваді цьому не стане новий протекціонізм.
Деякі учасники Давоського економічного форуму зазначали, що криза завершиться лише після встановлення у світовій економіці нового технологічного укладу, який спиратиметься на нові джерела енергії. Проте сказати, як швидко це станеться, не може ніхто.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАХМАРЕНИЙ ОБРІЙ ОБАМИ
  • ІСПИТ ДЛЯ БЮРОКРАТІЇ
  • ЯК ПІТИ З АФГАНІСТАНУ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».