Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ НАЦИЗМУ
27 січня — День пам'яті жертв Голокосту. 65 років тому радянські війська звільнили в'язнів Освенцима (Аушвіц-Біркенау), найбільшого концтабору Третього рейху. Він знаходився на території окупованої Польщі, за 70 км від Кракова, навколо нього було ще 45 таборів для масового знищення людей.

За різними оцінками, жертвами нацистів стали від 1,5 до 2 мільйонів осіб, громадян двох десятків країн світу. Значна частина з них — євреї. Коли війна закінчилася, держави-союзники ухвалили рішення залишити табір у недоторканності, як згадку про страшні знущання з людини.
У 2005 році Генасамблея ООН затвердила резолюцію, якою засуджується заперечення Голокосту як історичного факту.
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у своєму посланні закликав усіх пам'ятати про цю трагедію і відстоювати людську гідність. «Через жахи гетто і нацистських таборів смерті пройшло безліч чоловіків, жінок і дітей, яким, проте, вдалося вижити. Всі вони хочуть донести до кожного з нас найважливіше — думку про тріумф людського духу»,— йдеться в посланні.
Заходи, присвячені Дню пам'яті жертв Голокосту, пройшли в багатьох державах світу, у тому числі в Україні.
За різними даними, в Україні за роки німецької окупації (1941–1944 рр.) загинуло від 1,2 до 1,4 млн євреїв (більш як половина всіх знищених євреїв СРСР). Відомо понад дві сотні місць їхнього масового вбивства, найвідоміші з яких — Бабин Яр у Києві, Яновський табір у Львові, Дробицький Яр поблизу Харкова, Жандармська Балка в Дніпропетровську.
Президент Віктор Ющенко нагородив 121 громадянина України «за мужність і самопожертву, виявлені у роки Другої світової війни при врятуванні осіб єврейської національності від фашистського геноциду, збереження пам'яті жертв Голокосту». Згідно з указом, оприлюдненим на офіційному сайті глави держави, українців нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ВР ЗВІЛЬНИЛА ЛУЦЕНКА
  • ТЕЛЕДЕБАТИ МОЖУТЬ ВПЛИВАТИ НА ВИБІР
  • УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО ВСЕ ЩЕ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ЗАКРИТИМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».