Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
В’ЯЧЕСЛАВ ГРОЗНИЙ:«ХОЧУ, ЩОБ ЗБІРНА УКРАЇНИ СТАЛА ЧЕМПІОНОМ ЄВРОПИ»
Відомий український футбольний тренер В’ячеслав Грозний повернувся в Україну. Останнім часом в ЗМІ регулярно з’являється інформація про переговори тренера з представниками різних клубів. Тож саме з цієї теми розпочалася розмова кореспондента «ДУ» із заслуженим тренером України та Росії.

— В’ячеславе Вікторовичу, ще восени Ви говорили про те, що своїм працевлаштуванням займатиметесь після Нового року. Як просувається процес?
— Днями повернувся з-за кордону. Відпочивав, а також мав ділові зустрічі. Але, запевняю, жодних угод не підписував. Останнім часом куди мене тільки не «сватали». До російських команд, болгарських, румунських. В українські клуби ЗМІ поки що мене не відправляли. Не приховую, отримав пропозиції від деяких зарубіжних команд, навіть пропонують очолити збірну, але нікому ще не дав «добро». До кінця місяця вирішу, займатимуся тренерською роботою або чимось іншим.
— Від чого залежатиме Ваше рішення?
— Усе залежатиме від того, чи знайдеться пропозиція, яка мене зацікавить у творчому плані. Чи буде взаємодовіра з власником клубу. Це два основні моменти. Мені нецікаво тренувати кого-небудь. Останнім часом довелося вирішувати серйозні завдання. Хочу сказати, що боротися за зону єврокубків значно легше, ніж за виживання. Психологічно різні навантаження.
— Як вважаєте, до збірної України потрібно запросити іноземного тренера чи варто шукати «свої» кадри?
— Збірну України повинен очолити український наставник. Лише вітчизняний фахівець досконало знає можливості наших футболістів, наш менталітет. Якщо приїде іноземець, то він тут нічого не втрачає. Якщо не вдасться виконати завдання, він візьме свої гроші за контрактом і поїде. А українець у себе вдома зробить усе для того, щоб збірна перемагала.
Іноземець прийде після чемпіонату світу на все готове, не підготувавши в нас жодного гравця. Поки він вивчить мову, чемпіонат Європи 2012 року завершиться. Так не повинно бути. Наші тренери не гірші від іноземців, українські фахівці це не раз доводили. Іноземцям у наших умовах складно працювати, а ми до всього звикли. Зрештою, серед закордонних фахівців професіонали найвищого класу мають роботу. Той самий Венгер, Капелло, Фергюнсон. Запрошувати когось із посередніх наставників, платити величезну зарплату — не бачу в цьому сенсу. Потрібно поважати своїх фахівців, а не шукати панацею від усіх бід за кордоном. Ніхто сюди не прийде з одними добрими намірами. Для іноземців Україна — лише можливість заробити, а не вкласти у справу душу.
— Ті ж росіяни запросили Гууса Хіддінка, після чого їхня збірна почала грати «симпатичніше»...
— Згоден, але можу сказати, що за часів Олега Романцева збірна теж грала непогано, потрапляла на чемпіонати Європи та світу. За час його роботи виросло чимало футболістів. Романцев, повірте, не гірший тренер, аніж Хіддінк. Просто Гууса забезпечили такими умовами, яких не було в жодного російського наставника. Якби Романцев працював у таких умовах, у Росії ніколи б не постало питання про іноземного тренера. В голландця зарплатня була сім мільйонів євро на рік, порівняно з ним усі інші тренери російської збірної отримували копійки. Крім того, Хіддінку на всіх рівнях сприяли так, як не робили цього за жодного його попередника. Безумовно, Гуус гарний фахівець, але Романцев ні в чому йому не поступається.
— Який з провідних європейських чемпіонатів Вам найбільше імпонує?
— Напевно, за стилем мені близька Іспанія, бо люблю тонкий футбол — «спартаківський». З команд мені імпонують «Барселона» та «Арсенал». Я — прихильник поєднання кращих зразків київського «Динамо» і «Спартака». Це класно, якщо все поєднати. Англійський чемпіонат надзвичайно сильний. Прем’єр-ліга потужна, треба бути готовим комбінаційно. Тактично сильна Серія А, іспанська Прімера — ажурний футбол із сильними виконавцями. Французький чемпіонат мені імпонує давно, там поєднання тактики і техніки. Ці чотири чемпіонати подобаються найбільше. Бундесліга прагматичніша. У будь-якому чемпіонаті цікаво працювати. Коли я був у «Спартаку», чемпіонат Росії був одним, а коли працював у «Тереку», чемпіонат Росії значно піднявся. Я радий, що як український тренер працював там, обіграючи грандів з командою, котра ніколи не була у Прем’єр-лізі. Щодо «Терека», нам удалося залишити команду у вищому дивізіоні. Вдячний президентові Чечні Рамзану Кадирову, усьому його народові.
— Якщо будуть приблизно однакові пропозиції з України та Росії, де Вам буде цікавіше?
— Складно сказати. Якщо водночас будуть пропозиції з Росії та України, то одразу наберу вас і скажу напевно. Які команди з Росії чи України, чи рівнозначні вони, команда з Ліги чемпіонів в одній з країн чи команда, яка бореться за виживання, чи одного рівня, середні, чи команди, які тільки дебютують у лізі... Коли такі пропозиції надійдуть, то я скажу чесно: так, так і так. У Росії добре ставляться до українського чемпіонату, поважають українських футболістів, тренерів. Українських гравців беруть, бо вони серйозні, дисципліновані, відпрацьовують свої гроші. Думка про українських футболістів висока. Як в Україні, так і в Росії я комфортно почувався і знаходив спільну мову з футболістами різних національностей. Конфлікти, звісно, були і будуть. Професія тренера обумовлює вибір з 25 футболістів 11-ти. З 14-ма футболістами одразу виникає конфлікт, бо їх не поставили до складу. Хочу, щоб наша збірна стала чемпіоном Євро-2012. Нічого нереального в цьому немає — греки ж стали чемпіонами Європи. У це треба вірити всім: тренерові, гравцям.
— Що Ви думаєте з приводу рівня української першості?
— Рівень чемпіонату України зростає. «Шахтар» виграв Кубок УЄФА, далеко в цьому турнірі зайшли київське «Динамо», харківський «Металіст». Збірна України продемонструвала непоганий результат на чемпіонаті світу в Німеччині. В українському футболі чимало уваги приділяють дисципліні в захисті. Гравцям нападу складно забивати, тому багато забивають захисники. Вважаю, хто добре проявив себе в українському чемпіонаті, той здатний зіграти в будь-якій європейській першості.
Найскладніше нашим гравцям в англійській Прем’єр-лізі. Взагалі футбол англійців надто важкий. Подивіться, скільки наших футболістів не змогло адаптуватися там. Чи не єдиним винятком є команда Арсена Венгера. Білорус Олександр Глєб в «Арсеналі» пристосувався, тепер на провідних ролях там росіянин Андрій Аршавін. Річ у тім, що Венгер — хороший фахівець, він уміє допомогти футболістові розкритися. Англійський футбол атлетичний, сильний, комбінаційний, у кожному протистоянні потрібно показувати максимальну самовіддачу. А це — нелегко.
Перед підписанням матеріалу в номер стало відомо, що В’ячеслава Грозного призначено головним тренером київського «Арсеналу». Перед новим тренером керівництво поставило завдання: досягти «єврозони» уже нинішнього сезону. Найближчими днями президент клубу «Арсенал» Вадим Рабинович обов’язково ознайомить ЗМІ із ситуацією в клубі й прокоментує ухвалені рішення.
також у паперовій версії читайте:
  • ШІСТЬ ПРЕТЕНДЕНТІВ НА ОДНУ ПОСАДУ
  • КОЛИ ФОРТУНА НЕ ЗА НАС
  • СЕРГІЙ СЕДНЄВ: ЗАЯВКА НА ВАНКУВЕР

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».