Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ТЕХНІКА
НА ОРБІТІ — НАШ ЗЕМЛЯК
Останніми днями минулого року з космодрому Байконур успішно стартував російський ракетно-космічний корабель «Союз ТМА-17», на борту якого на той час перебував інтернаціональний екіпаж — уродженець України Олег Котов, американець Тімоті Кример і японець Соіті Ногуті. Через день вони пристикувалися в автоматичному режимі до Максима Сураєва і Джеффері Уільямса, які перебувають на Міжнародній космічній станції (МКС) з жовтня 2009-го. Новий екіпаж буде на орбіті півроку.

За період перебування на орбіті космонавти приймуть два шатли і три російські вантажні кораблі. Крім того, зроблять один вихід у відкритий космос. Усі члени експедиції займатимуться науковими дослідженнями. Олег Котов і Максим Сураєв мають посадити город, посіяти і виростити врожай пшениці й два урожаї салатної капусти. Д. Уільямс і Т. Кример проводитимуть медичні експерименти. С. Ногуті освоюватиме орбітальну лабораторію «Кібо». Згаданий модуль створили його співвітчизники.
Програма робіт на МКС ретельно спланована, насичена і різноманітна. Членам експедиції належить модернізувати російський сегмент, зустріти і пристикувати новий модуль «Світанок», який у травні 2010-го доправить на орбіту шатл, а також завершити американський сегмент МКС після доставки їхнього модуля. Космонавтам потрібно виконати понад сто різних наукових експериментів, запланованих російськими, американськими і японськими спеціалістами.
Тепер докладніше про нашого земляка, космонавта-дослідника, полковника медичної служби Олега Котова. Народився він 27 жовтня 1965 р. у Симферополі. Закінчив факультет підготовки лікарів Військово-медичної академії з дипломом військового лікаря, пройшов дворічний курс підготовки у Центральному військовому науково-дослідному авіаційному госпіталі Росії, де вивчав методики обстеження льотного складу у барокамері, був допущений до самостійної роботи із забезпечення висотних тренувань космонавтів.
Служив помічником ведучого лікаря Центру підготовки космонавтів (ЦПК), проводив індивідуальні тренування на перенесення різних ступеней розрідженості атмосфери, готував екіпаж орбітального комплексу «Мир». У 1993 р. нашого земляка зараховують до загону космонавтів на посаду ведучого лікаря-дослідника — старшого наукового співробітника 1-го науково-дослідного інституту ЦПК. Працював інструктором з медико-біологічної підготовки екіпажів на орбітальний комплекс «Мир».
Протягом двох років Олег Котов освоював кваліфікацію космонавта-дослідника. Екстерном закінчив Качинське вище військове авіаційне училище льотчиків, одержав спеціальність «Льотчик-інженер». А ще пройшов підготовку як космонавт-дослідник дублюючого екіпажу основної експедиції-26 (ЕО-26) разом із Сергієм Залетіним і Олександром Калері. Довелося бути дублером космонавта-дослідника космічного корабля «Союз ТМ-28» Юрія Батуріна. З 1999-го він стає координатором ЦПК у NASA з присвоєнням кваліфікації космонавта-дослідника. Багаторічна підготовка у складі групи за програмою МКС виявилася тривалою і складною.
І нарешті збувається довгоочікувана мрія Олега Котова: його зараховують до складу екіпажу космічного корабля «Союз ТМА-17». Відомо, що десятки льотчиків-космонавтів, дослідників-космонавтів, випробувачів-космонавтів, котрі пройшли космічну підготовку, одержали кваліфікацію, в космос з різних причин так і не полетіли. Саме така доля спіткала київського журналіста Юрія Крикуна, Анатолія Карташова (1932–2005), Григорія Нелюбова (1934–1966), Петра Колодіна, Олександра Петрушенка (1942–1992), Володимира Фартушного, Олега Кононенка, Юрія Степанова та ін.
Олега Котова не просто зараховують до польоту на космічному кораблі «Союз ТМА-17», він — командир інтернаціонального екіпажу. Це висока відповідальність, врешті, це авторитет держави. Понервували перед стартом батьки, сестра Ольга, дружина Світлана, донька Валерія. Попереду щоденні хвилювання, що триватимуть всі 162 доби. Завдяки надійному космічному зв’язку уважно і зацікавлено стежитимуть за кожним кроком підкорювачів Всесвіту насамперед у США, Японії, Росії, Україні.

Валентин САНДУЛ, член Авіакосмічного товариства України
також у паперовій версії читайте:
  • НЕБО ЧЕКАЄ...
  • БАНКІВСЬКА КАРТКА ПОКАЗУЄ СТАН РАХУНКУ
  • ІНТЕРНЕТ ДЛЯ БІДНИХ
  • «СПРУТ» ПРОТИ БОРЖНИКІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».