Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПАНДЕМІЯ ГРИПУ: НА ЯКОМУ МИ ЕТАПІ?
Про особливості пандемії грипу, який трохи був сповільнив свою ходу, наш кореспондент попросила розповісти директора Інституту інфекційних хвороб імені Л. Громашевського, доктора медичних наук Віктора Марієвського.

— Про те, що над світом нависла загроза нової пандемії грипу, було відомо ще 1997 року,— каже Віктор Федорович.— Тоді в Гонконгу 18 людей захворіло на пташиний грип. Шестеро з них згинули. Оскільки такого раніше не траплялося, медики дуже занепокоїлися. Уряд Гонконгу ухвалив безпрецедентне рішення — знищити всю домашню птицю в країні, незважаючи на колосальні збитки. Спалах інфекції тоді відразу загасили.
Попри те, що очікування нової пандемії тривало 12 років, ніхто напевне не знав, яким саме вірусом вона буде спричинена. У минулому столітті трапилося три пандемії, які були зумовлені кардинально новими за своєю структурою вірусами: 1918 рік — пандемія так званої іспанки, викликана вірусом А(Н1N1), коли, за різними оцінками, померло від 20 до 40 мільйонів людей. У 1957 році пандемію «азійського» грипу спричинив вірус А(Н2N2), тоді померло близько мільйона осіб. А 1968 року «гонконзький» грип дав початок циркуляції нового вірусу А(Н3N2). Під час тодішньої пандемії число померлих наближалося до півмільйона.
Зважаючи на минулий досвід, наука почала заздалегідь готуватися до чергової пандемії, тільки-но виникла її загроза.
На жаль, прогнози справдились. Наприкінці квітня 2009 року в Мексиці та США були зареєстровані випадки захворювання, викликані новим вірусом грипу А(Н1N1)v, який утворився внаслідок потрійної рекомбінації трьох вірусів грипу — людини, свиней та птахів. Цей збудник був абсолютно новим за генетичною та антигенною структурою і раніше ніколи не траплявся ні в людей, ні в свиней. Після виявлення нового пандемічного вірусу 29 квітня ВООЗ підвищила рівень загрози пандемії — з 4 до 5 за шестибальною шкалою. П'ятий рівень загрози пандемії означає стійку передачу нового збудника від людини до людини і поширення інфекції на різні континенти. Коли стало зрозумілим, що глобального поширення нового вірусу не уникнути, 11 червня 2009 року ВООЗ оголосила про початок нової пандемії грипу — рівень попередження досяг найвищої, 6-ї, фази.
Україні тоді пощастило, бо поява нового вірусу в країні збіглася з настанням літа, а це означає відсутність сприятливих умов для поширення вірусів через повітря. Ускладнень епідемічної ситуації очікували восени. Так і сталося.
Уже наприкінці жовтня — на початку листопада в країнах Північної півкулі можна було спостерігати суттєву активізацію грипу, пов'язану переважно з циркуляцією нового пандемічного штаму вірусу А(Н1N1). Такий ранній початок епідемічного сезону грипу в Європі та США був незвичним. Протягом останніх 30 років жодного разу епідемія грипу не розпочиналася в жовтні. Нинішня ситуація зумовлена появою у світі нового пандемічного збудника,
В Україні незвично різке зростання захворюваності почалося із західних областей у другій половині жовтня. На початку листопада були зареєстровані найвищі показники захворюваності — на перший тиждень листопада припав пік епідемії грипу в країні.
Незважаючи на оголошені в школах позачергові канікули, показники захворюваності серед дітей 7–14 років зросли в більшості міст. Епідемічні пороги на піку епідемії були перевищені в західних областях більш ніж у три рази. Проведені в нашому інституті лабораторні дослідження засвідчили, що більш як половина тестованих зразків від хворих були позитивними на новий пандемічний вірус грипу А(Н1N1). На той час найбільше хворіли дорослі молоді люди — їхня частка сягала 70%. Починаючи з середини грудня, в країні знову почала зростати захворюваність, причому переважно серед дітей шкільного віку. Ми прогнозували, що цей процес розпочнеться після канікул у школах.
Оскільки, за багаторічними спостереженнями, епідемія в країні зазвичай «укладається» в 10–11 тижнів, отже тепер маємо сподіватися на зниження рівня захворюваності на грип. З огляду на те, що останніми тижнями частка пандемічного вірусу грипу А(Н1N1) суттєво зменшилася — і за даними лабораторних досліджень в Україні, і за тими, що проводяться у світі,— можна припустити високу вірогідність зростання частки сезонних вірусів грипу серед усіх збудників.
Важливо розуміти, що не кожного хворого слід обстежувати на наявність збудника грипу. Тим більше, не слід очікувати результатів лабораторних досліджень для вибору тактики лікування. Лікар має призначати лікування відповідно до клінічних симптомів хвороби, тоді як лабораторні дослідження потрібні для того, щоб слідкувати, якими саме збудниками викликані захворювання, чи не з'явилися нові збудники. Це потрібно також для прогнозування епідемічної ситуації в країні.
Вакцинація — найнадійніший засіб, який може відвернути захворювання на грип. Тому в цьому незвичному епідемічному сезоні в умовах появи нового вірусу захищеним від грипу може вважати себе той, хто зробив щеплення й проти сезонного, і проти пандемічного грипу.

P. S. Після свят ситуація в Україні щодо грипу та ГРІ залишається нестабільною. Рівні захворюваності коливаються від 61 до 9 тис. випадків залежно від ефективності впроваджуваних протиепідемічних заходів, головним чином, розмежувальних в організованих колективах, «різдвяних канікул». Залишається значною кількість госпіталізованих, що свідчить про тяжкість перебігу респіраторного захворювання. Протягом останнього тижня цей показник коливався від 3720 до 1596 випадків. На превеликий жаль, від грипу та ГРІ продовжують помирати люди. За останній тиждень щоденно реєструють від 3 до 24 летальних випадків, сім із яких — серед вагітних жінок.
У Києві ситуація щодо захворюваності на грип та ГРІ порівняно з минулим тижнем знизилась в 1,4 раза, і хоча епідемічний поріг не перевищено, однак захворюваність наближається до цього граничного показника.

Записала Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ПОМІРНІСТЬ НЕ ЗАЙВА
  • ТЕХНІКА НА МЕЖІ ФАНТАСТИКИ
  • БЕЗ ЧУЖОЇ КРОВІ
  • ОСЬ У ЧОМУ СІЛЬ!
  • БУМ АНТИДЕПРЕСАНТІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».