СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА

ДОПОМОГА ДІТЯМ-ІНВАЛІДАМ, СІМ’ЯМ ІЗ ДІТЬМИ
Оскільки законодавство з питань соціальної політики часто змінюється (соціальні стандарти хай потроху, але зростають і до чинних законів вносяться зміни), наші читачі звертаються до газети, щоб з’ясувати розмір певних соціальних виплат. Зокрема, батьки дітей-інвалідів хочуть з’ясувати, на яку, так би мовити, копійчину вони можуть тепер розраховувати.

Законом «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам» визначено право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів державного бюджету України та соціальний захист інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів, яке встановлюється у відсотках до прожиткового мінімуму.
Інвалідам з дитинства, які мають водночас право на державну соціальну допомогу відповідно до згаданого закону, на пенсію та державну соціальну допомогу згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам», призначається за вибором інваліда з дитинства один із видів допомоги або пенсія. Якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до цього закону, ці виплати призначаються водночас.
Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» призначається на весь час інвалідності, встановленої МСЕК. Державна соціальна допомога призначається і виплачується у повному розмірі органами праці та соціального захисту населення від дня звернення за її призначенням.
Держсоцдопомога інвалідам з дитинства І групи призначається у розмірі 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Надбавка на догляд за інвалідом з дитинства І групи встановлюється в розмірі 50 відсотків цього прожиткового мінімуму.
Для інвалідів з дитинства ІІ і ІІІ груп — 80 і 60 відсотків прожиткового мінімуму. Одиноким інвалідам з дитинства ІІ і ІІІ груп, які за висновками МСЕК потребують постійного стороннього догляду, передбачено надбавку на догляд до держсоцдопомоги в розмірі 15 відсотків прожиткового мінімуму.
Державна соціальна допомога на дітей-інвалідів віком до 18 років призначається у розмірі 70 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.
Крім того, до державної соціальної допомоги дітям-інвалідам може бути призначена надбавка на догляд. Ця надбавка на догляд за дитиною-інвалідом віком до 6 років і від 6 до 18-ти становить 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку і призначається одному з батьків-усиновителів, опікуну, піклувальникові, котрі не працюють і фактично доглядають за дитиною, причому ця надбавка призначається без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї, в якій виховується дитина.
Інваліди з дитинства, котрі перебувають на повному державному утриманні, одержують 25 відсотків призначеного розміру державної соціальної допомоги. Решта перераховується установі, де перебуває інвалід з дитинства, на поліпшення умов його проживання.
Дітям-інвалідам, які перебувають на повному державному утриманні, соціальна допомога виплачується в розмірі 50 відсотків призначеної суми та перераховується на їхні особисті рахунки в банку, інші 50 відсотків — на рахунок установи. Дітям-інвалідам з числа сиріт за перебування на повному державному утриманні державна соціальна допомога виплачується в повному розмірі й перераховується на їхні особисті рахунки.
У поточному році розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам випливають із прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, на рівні грудня 2008 року, як передбачено ст. 54 Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік».
Так, розмір державної соціальної допомоги (з урахуванням норм постанов Кабінету Міністрів № 265 «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян», № 654 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян» і № 198 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян») з 1 жовтня 2009 р. становить:
— для інвалідів з дитинства І групи: непрацюючих — 775,4 грн, працюючих — 747 грн; для інвалідів з дитинства ІІ і ІІІ груп: непрацюючих — 572,4 грн, працюючих — 544,00 грн;
— для дітей-інвалідів (без надбавки на догляд) — 572,4 грн; для дітей-інвалідів (з надбавкою на догляд) — від 655,5 до 727,5 грн;
— для дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язано з Чорнобильською катастрофою, з надбавкою на догляд — від 829,8 до 901,8 грн.
До речі, нині на обліку в органах праці та соціального захисту перебуває понад 294 тис. інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів. Наступного року передбачається збільшити видатки на виплату державної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам на 33 відсотки (на це спрямують 5,2 млрд грн).
Узагалі держава налаштована підтримувати не тільки дітей-інвалідів, а й сім’ї з дітьми. Видатки на виплату допомоги при народженні дитини наступного року зростуть на 3,5 млрд грн. Це пов’язано зі збільшенням народжуваності (сума допомоги залишається тією самою, що й тепер). А от допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку малозабезпеченим родинам уперше у 2010 році зросте і становитиме 100 відсотків прожиткового мінімуму, або 734 грн, сказала міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова. Передбачається також збільшити на 9,7 відсотка допомогу на дітей одиноким матерям, на дітей, які не одержують аліментів і допомогу на дітей, котрі перебувають під опікою чи піклуванням.
Уперше в 2010 році 240 тисяч багатодітних сімей одержать знижку на 50 відсотків із оплати житлово-комунальних послуг та послуг зв’язку і право безплатного проїзду всіма видами міського й приміського транспорту. Загальна сума грошової допомоги і державної підтримки малозабезпечених багатодітних сімей збільшиться в півтора раза і становитиме 1100 грн (на 366 грн більше). У 6,7 раза збільшаться видатки на одноразову винагороду «Матерям-героїням». Розмір такої винагороди цим жінкам на початок наступного року становитиме 6810 гривень.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ЗІГРІЄ КОМПЕНСАЦІЯ?
  • ПРО КОНЦЕПЦІЮ ПЕНСІЙНОЇ РЕФОРМИ ТА СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ
  • КРЕДИТИ ДЛЯ ЗДОБУТТЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ