УКРАЇНА І СВІТ

НОВА НІМЕЦЬКА КОАЛІЦІЯ
Беззаперечною чеснотою політиків лишається вміння тримати слово. Нагадаємо, що відразу після парламентських виборів лідер християнських демократів Ангела Меркель пообіцяла, що нова правляча коаліція буде створена до початку офіційних святкувань двадцятиріччя падіння берлінського муру.

Коментуючи завершення переговорів між християнськими демократами, баварським Християнсько-соціальним союзом і ліберальною Вільною демократичною партію щодо формування нової правоцентристської коаліції, тамтешня преса зазначає, що переможцями виглядають саме ліберали. Адже вони домоглися суттєвих поступок щодо скорочення рівня оподаткування, відмови від закриття атомних станцій, стимулювання розвитку ринку праці. Формулювання з передвиборчої програми Вільної демократичної партії увійшли до кінцевого варіанта коаліційної угоди, над реалізацією положень якої християнсько-ліберальна коаліція працюватиме впродовж подальших чотирьох років.
Днями бундесканцлером на наступні роки стала християнська демократка Ангела Меркель. Як очікувалося, віце-канцлером і міністром закордонних справ став молодший партнер із коаліції лідер вільних демократів Гвідо Вестервеллє. Несподіваними були призначення на низку інших ключових посад в уряді.
Так, міністром фінансів став колишній міністр внутрішніх справ «великої коаліції» Вольфганг Шойблє, міністром соціальної політики — екс-міністр оборони Карл Юнг, натомість міністром оборони є представник німецької аристократії молодий перспективний політик Карл цу Гуттенберг. В існуючих прогнозах стверджується, що від нової урядової коаліції очікують рішучості у проведенні внутрішніх реформ. Однак ліберальні економісти звинувачують новий уряд у небажанні здійснювати болісну санацію економіки країни. Заплановане зменшення рівня оподаткування відкладається ще на рік. Новопризначений міністр фінансів Вольфганг Шойблє зазначає, що уряду протягом чергового кризового 2010 року доведеться боротися з величезним державним боргом.
Професійні спілки невдоволені наміром реформувати систему охорони здоров’я. Перегляд умов медичного та пенсійного страхування може спровокувати соціальні конфлікти. Поки що на початку другого канцлерського терміну перебування при владі Ангели Меркель почався традиційний стоденний «медовий» місяць. Цьогоріч він збігся з урочистостями з нагоди двадцятиріччя об’єднання Німеччини.
Символічно, що опитування громадської думки засвідчили: молоде покоління німців, яке народилося в єдиній Німеччині, не поділяє країну на схід і захід. Тобто психологічний бар’єр, який прийшов на зміну політичному, зникає. Однак непроста робота над наближенням стандартів життя на сході до західних норм триває. Тож невипадково схід Німеччини лишається вотчиною соціал-демократів і лівої партії.
Водночас на початку діяльності нової християнсько-ліберальної коаліції спостерігається посилання символічних сигналів до світових столиць щодо пріоритетів зовнішньої політики уряду Меркель та Вестервеллє. Міністр закордонних справ ФРН Гвідо Вестервеллє перший візит на новій посаді зробив до Варшави, продемонструвавши важливість для Німеччини відносин із Польщею. Тільки після цього він відвідав Париж.
У свою чергу, бундесканцлер Ангела Меркель 3 листопада побувала у США. Вона підтвердила намір зберігати в Афганістані німецький контингент принаймні до кінця 2010 року. Наголошувалося також на важливості німецько-американської співпраці в процесі виведення світової економіки з кризи. Правозахисники переконані, що зовнішня політика ФРН не повинна залежати лише від економічних інтересів, а має звертати увагу на проблеми захисту прав людини у ключових країнах — торговельних партнерах Німеччини.
Однак німецька корпоративна практика поки суперечить цій тенденції. Днями оголосили, що німецький енергетичний концерн «ЕОН» обмінявся 25% акцій Ямальського родовища «Газпрому». Натомість російський енергетичний монополіст отримав таку саму частку пакета акцій німецького концерну «ЕОН». У політичному сенсі це означає, що підтримка процесу побудови «Північноєвропейського газопроводу» буде забезпечена й новим німецьким урядом. До речі, офіційними лобістами конкуруючих проектів газової інфраструктури — «Північноєвропейського» та «Набукко» — є колишні партнери з коаліції соціал-демократів і Партії зелених Герхард Шредер та Йошка Фішер.
Цей факт засвідчує неоднозначність позиції різних «фракцій» німецької економічної й політичної еліти щодо визначення стратегічних завдань в процесі захисту німецьких інтересів. Через це процес вироблення та ухвалення рішень партнерами з християнсько-ліберальної коаліції також обіцяє бути непростим. Проте німецька бюрократична машина продовжує працювати безперебійно, що забезпечить високу ефективність просування німецьких товарів та інтересів по всьому світові.
також у паперовій версії читайте:
  • «ПОЛІВІННЯ» ЛАТИНСЬКОЇ АМЕРИКИ ТРИВАЄ
  • УСПІШНА МІСІЯ НЕМОЖЛИВА?