БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

ЯК ПОЗБУТИСЯ СУДОМ
Добре, якщо вони мають поодинокий характер, але є категорія людей, котрі страждають частими, спонтанними або нічними судомами ніг. Що є їхньою причиною і як із ними боротися? На це та інші запитання ми попросили відповісти доцента кафедри неврології та рефлексотерапії НМАПО імені П. Шупика, кандидата медичних наук Наталію Мурашко.

— Наталіє Костянтинівно, чим зазвичай викликаються судоми?
— Найпоширеніше явище, яке повторюється лише за певної ситуації,— судоми від переохолодження. Це трапляється при купанні в холодній воді або за низьких температур у зимовий час. Цей вид судом не є ознакою якогось захворювання і буває рідко. Якщо судоми стали хронічними, їм передував тривалий період болі у ногах, набряки і відчуття важкості, це може сигналізувати про розвиток варикозного розширення судин. Крім того, судоми можуть провокуватися плоскостопістю або нестачею в організмі таких мікроелементів як калій і кальцій.
— Що робити в такому разі?
— Для запобігання нестачі названих мною мікроелементів потрібно регулярно додавати до свого раціону продукти з високим умістом кальцію — бобові, тверді сири, а також банани, курагу і яблука, які містять велику кількість калію. Коли нестача мікроелементів набагато перевищує норму, слід уживати вітамінні препарати двічі на рік курсами.
— Чи завжди можна бути упевненим, що справа лише в нестачі мікроелементів?
— Іноді часті, спонтанні судоми ніг можуть свідчити про якесь приховане захворювання організму. Для визначення їхньої причини необхідно здати аналізи і підкоригувати стан здоров’я разом із лікарем.
— Чи існують при судомах, так би мовити, способи швидкої допомоги?
— Якщо спазм м’язів виник через тривале перебування у незручній позі й внаслідок цього сталося затиснення нерва м’яза у м’язовому каналі, треба терміново прийняти зручне положення, розслабити групу м’язів, що затекла, і провести легкий розминаючий масаж. Для того щоб полегшити біль при судомах, можна кілька разів ущипнути хворе місце, розтерти ногу зігрівальною маззю або зробити масаж. Регулярний масаж — чудовий профілактичний засіб проти судом. Сучасні лікарі сходяться на думці, що однією з причин їхнього виникнення може бути надмірне надходження в організм нікотину і кофеїну. Тому варто скоротити кількість викурюваних цигарок і зменшити споживання кави. Не рекомендується при частих судомах вживати велику кількість цукру.
— Ви згадали і про приховані причини виникнення судом...
— Найсерйознішими можуть стати приховані травми, пухлини мозку, епілепсія, спазмофілія, еклампсія, неврологічні захворювання, сильні інфекційні або запальні процеси. При підозрі на такі захворювання потрібно проконсультуватись у невролога, флеболога і ендокринолога.
— Чи існують якісь профілактичні заходи, щоб запобігти виникненню судом?
— Найперше йдеться про лікувальну фізкультуру. У нашій практиці добре зарекомендували себе кілька вправ, виконуючи які, можна значно зменшити виникнення судом ніг. Ляжте на спину, витягніть руки вздовж тулуба і випряміть ноги. Не відриваючи п’ятку від ліжка, витягніть ліву ногу якнайдалі, потягнувши носок на себе. Через 5 с розслабте ногу і виконайте рух правою ногою, а потім двома ногами водночас. Повторіть вправу п’ять разів. Підніміться на носках так, щоб п’ятки високо відірвалися від підлоги, і різко опустіть їх на підлогу. Виконуйте десять разів. Сидячи або стоячи, поставте стопи навхрест і зіпріться на їхні зовнішні краї. Затримайтеся у такому положенні на 10 с. Виконайте п’ять разів. Повільно згинайте і розгинайте пальці ніг протягом 3 хв. Сядьте на підлогу, ноги витягніть перед собою і виконуйте повільні обертання стопами. Робіть вправу 3 хв.
Завершити виконання комплексу вправ можна контрастними ваннами для ніг. Проте не забувайте, що при варикозному розширенні вен вода не повинна бути дуже гарячою, а різниця температур — надто різкою.
— Що рекомендує при судомах народна медицина?
— Добре допомагає лимон. Уранці й увечері соком свіжого лимона потрібно змащувати підошви ніг і не витирати. Після того як сік висохне, треба одягнути шкарпетки і взутися. Курс лікування — не більше двох тижнів.
Як не парадоксально, але при судомах допомагає корок від вина. Корки від винних пляшок нанизують на нитку і надягають це «намисто» на литку або на стягнутий судомою м’яз. Судома відразу проходить. Інколи достатньо потерти корком хворе місце.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК
також у паперовій версії читайте:
  • РАК ПЕРЕЖИЛИ. ЧИ ПЕРЕЖИВЕМО ВИСЕЛЕННЯ?
  • ДІАГНОЗ: РОЗСІЯНИЙ СКЛЕРОЗ