СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА

ЯК ЗАБЕЗПЕЧИТИ ГОЛОВНУ ГАРАНТІЮ?
Невиплата зарплати в нашій державі перетворилася на складну соціальну проблему. Хоча законодавством передбачено різні санкції за невиплату заробітної плати (різного рівня штрафи, аж від 8,5 до 17 тис. грн, позбавлення права обіймати відповідні посади і навіть кримінальна відповідальність), схоже, що це порушників прав працюючих не надто лякає. Тож порушується ст. 43 Конституції щодо винагороди за працю.

Хоча подекуди борги із зарплати зменшуються (скажімо, за нинішній рік київські податківці допомогли майже двом тисячам підприємств виплатити борги із зарплати на суму 227 млн грн і забезпечили надходження до бюджету понад 5,5 млн грн як податок із доходів з фізичних осіб), але не набагато — лише на 80 млн грн. Коли повернуть 1 млрд 559 млн грн боргу, не відомо. Понад один мільярд припадає на економічно активні підприємства, більш ніж 262 млн грн — заборгованість державних і комунальних підприємств.
Найбільші борги (понад 866 млн грн) на підприємствах промисловості, більш як 241 млн — у будівництві, 130 млн грн — у сфері нерухомості, понад 111 млн на транспорті й зв’язку.
Коли розглядати питання на регіональному рівні, то картина така: в Донецькій області борги становлять майже 330 млн грн, у Луганській — більш ніж 125,5 млн грн, у Харківській — близько 109 млн, у Києві — 160 млн грн.
Нині чекають погашення боргів із зарплати 422 тисячі осіб, а середня заборгованість становить 2 тисячі 232 грн.
Уряд прагне, особливо з наближенням виборчої кампанії, покінчити з цим ганебним явищем (скільки урядів хотіли це зробити! Пустовойтенко свого часу навіть щось подібне до цивільної оборони влаштовував для керівників, щоб «вибити» борги).
Нинішній уряд створив тимчасові комісії (в центрі й на місцях), щоб оперативно розв’язувати питання, посилити контроль за виплатою заборгованості із зарплати.
Міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова зауважує:
— Якщо на державних підприємствах уряд намагається жорстко контролювати хід погашення заборгованості й вживати всіх необхідних заходів, то з боку об’єднань роботодавців такої активності не спостерігається.
Мінпраці змушене було підготувати й передати об’єднанню роботодавців списки підприємств-боржників із проханням зробити все можливе, щоб зняти гостроту проблеми, але результату поки не відчувається. Більше того, Міністерство відкрило «гарячу лінію» (тел. 8-800-507-30-90), тож кожен громадянин, якому не виплачують зарплату, щодня (крім неділі) з 8.00 до 21.00 може телефонувати, аби ініціювати перевірку недобросовісних роботодавців.
Хочеться сподіватися, що всі заходи виховного, адміністративного та кримінального впливу допоможуть людям одержати зароблене, бюджету — податки з доходів фізичних осіб. Тоді з’являться гроші на вирішення інших соціальних проблем.
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕРЖБЮДЖЕТ: СОЦІАЛЬНА СКЛАДОВА
  • РОЗСТРОЧЕННЯ ШТРАФІВ І ПЕНІ
  • УСЕ ПРО ПЕНСІЇ НАУКОВЦЯМ
  • АВТОМОБІЛІ ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ