РОЗМАЇТТЯ

АРХЕОЛОГИ РОЗКРИВАЮТЬ ТАЄМНИЦІ СТАТУЙ ОСТРОВА ПАСХИ
Науковці з Манчестерського університету та університетського коледжу Лондона стверджують, що зрозуміли, звідки на кам'яних статуях (моаї) з острова Пасхи з'явилися червоні циліндри (пукау), повідомляє Бі-Бі-Сі.
На думку Коліна Річардса і Сью Гамільтон, циліндри виготовляли в каменоломні, влаштованій у жерлі давнього вулкана, а потім котили звідти до статуй по доріжці з червоного вулканічного попелу. Саме таку доріжку, один край якої є вищим за другий, і виявили археологи.


За версією вчених, каменярню в горі Пуна Пау спочатку використовували для виготовлення статуй, а потім і «прикрас» для них, що вилилося в збільшення розміру моаї. Кожний «капелюх», вирізьблений з вулканічних порід, важить кілька тонн.
Усього на острові Пасхи 997 статуй, проте циліндри на голові мають тільки 200 — ті, що встановлені на майданчику для церемоній. Як пукау піднімали й прикріплювали до статуй, досі є загадкою.
Острів Пасхи — одне з найвіддаленіших місць у світі, де живуть люди. Близько тисячі років тому остров'яни почали викладати гігантські червоні циліндри на статуї. За словами Річардса, «полінезійці, котрі сприймали пейзаж, природу як живу істоту, вирізблюючи зі скелі статуї, вірили, що в них всилялися духи».
Колін Річардс і Сью Гамільтон — перші британські археологи на острові. Вони досліджуватимуть тутешні статуї ще протягом наступних п'яти років.

МІСТО СУПЕРХМАРОЧОСІВ
До 2015 року Дубай може стати містом з найбільшою кількістю суперхмарочосів (понад 100 поверхів), повідомляє Укрінформ.
У колекції дубайських супергігантів, що їх будують і проектують,— башта Бурж Дубай, яка після відкриття в грудні отримає статус найвищої у світі будівлі (162 поверхи, 818 м), Пентомініум (120 поверхів, висота 618 м), Бурж аль-Алам (108 поверхів), Марина-101 (101 поверх) та Принцес Тауер (107 поверхів).
Пентомініум, який споруджується, стане найвищою житловою будівлею у світі. Він буде на 8 м вищим за знаменитий 150-поверховий Чикаго Спайр. Крім того, Пентомініум стане другою за висотою будівлею у світі після башти Бурж Дубай.
Нині «близькосхідний Манхеттен», як інакше називають Дубай, має дев'ять будівель заввишки понад 300 м. У його найближчих суперників, Чикаго і Гонконга, таких суперхмарочосів лише шість.
Дубай планує захопити світове лідерство також у категорії «хмарочоси понад 200 метрів». До 2010 року тут буде понад 80 таких висоток. Нині за кількістю подібних споруд місто випереджають лише Гонконг і Нью-Йорк (52 і 50 будівель відповідно).
Перший хмарочос в Дубаї з'явився 1979 року. Ним стала споруда Всесвітнього торговельного центру заввишки 149 м. На час завершення будівництва він був найвищою будівлею на Близькому Сході. Тепер у Дубаї налічується 390 висоток, ще 321 хмарочос будують і 551 — на стадії проектування.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • РЕКОРДИ
  • ФАКТ