СПОРТ

ХАРКІВСЬКИЙ ПОДАРУНОК КИЯНАМ
Центральним матчем сьомого туру чемпіонату стало протистояння між харківським «Металістом» та київським «Динамо». Тиждень тому ці команди зустрілися в поєдинку за національний Кубок. Тоді кращу гру показали підопічні Мирона Маркевича, але перемогу здобули кияни. Тож харків’яни дістали шанс реабілітувати себе перед уболівальниками.

Господарі розпочали матч атаками на ворота киян, але нічого путнього протягом майже 25 хвилин створити не змогли. Лише на початку другої половини першого тайму Джексон Коельо обіграв Юссуфа та зробив простріл до штрафного майданчика, який міг би замкнути Слюсар, але Шовковський надійно зіграв на виході. А до цього епізоду «Динамо» створило два гострих моменти й один з них реалізувало. Спочатку Шевченко зі штрафного пробив у ближній кут, а потім Гіоане добив м’яч у сітку воріт після прориву Мілевського. Екватор першого тайму міг стати переломним у грі. Після згаданого епізоду зі Слюсарем «Металіст» буквально полетів на ворота киян. Часто захисники «Динамо» просто вибивали м’яч подалі від воріт. Наступний реальний момент господарі створили лише наприкінці тайму: Слюсар після передачі Девича пробив над поперечиною.
Після перерви «Динамо» перехопило ініціативу й змусило господарів захищатися. Однак уже в першій контратаці «Металіст» мав би забити — Девич фактично вийшов сам на сам із Шовковським, але влучив у голкіпера. Упродовж наступних п’яти хвилин захисники «Динамо» ще двічі дали суперникам можливість змінити перебіг подій у матчі, але з цієї нагоди не скористалися Обрадович та Слюсар. Кияни не стали марнувати час і відразу забили. Після атаки за участі Шевченка та Ярмоленка через помилку Березовчука м’яч опинився в Гусєва — Олег не схибив. «Металіст» зброї не склав, але щось гідне зміг організувати лише за десять хвилин до завершення зустрічі. Спочатку Зезе «накрутив» захисників та пробив у дальній кут — Шовковський врятував свою команду, а потім Девич таки добив м’яч від дальнього удару у виконанні Гуйє. «Динамо» почало грати на результат і втримало рахунок.
Після програного матчу в Ужгороді в попередньому турі київський «Арсенал» мав шанс реабілітуватися вдома (якщо так можна назвати стадіон у Борисполі, де грають кияни) у грі проти віце-чемпіона країни донецького «Шахтаря». Матч видався видовищним і результативним: глядачі побачили шість забитих м’ячів. А перемогу з рахунком 4:2 святкували донеччани, які забили два вирішальних голи в останній чверті поєдинку. Варто відзначити також перемогу з великим рахунком (3:0) дніпропетровського «Дніпра» над львівськими «Карпатами» та нічию (0:0) на виїзді симферопольської «Таврії» в протистоянні з донецьким «Металургом».
Пропущений матч третього туру між «Металістом» та «Шахтарем» став чи не найкращим у нинішньому сезоні. Тут було все: і цікава гра, і боротьба, і напруга, і красиві голи. Додайте при цьому заповнені трибуни і нормальну роботу арбітра, який командам грати не заважав. Була й турнірна складова. «Металіст» відверто провалив першу половину сезону. А ще — виліт з Ліги Європи і дві поразки від «Динамо». Тож підопічні Маркевича мали в змаганні з «Шахтарем» чи не єдиний шанс хоч якось поліпшити свій імідж.
Матч розпочався без будь-якої розвідки — вже на 11-й секунді міг забити Гладкий. Проте Олександр «врізався» в Горяїнова. Чекати на гол вболівальникам довелося ще сім хвилин, поки про себе не нагадав Кравченко. Півзахисник гостей обіграв Валяєва, змістився ближче до центру і метрів з 27-ми сильно пробив у правий від Горяїнова кут воріт — 0:1.
Для того щоб відігратися, «Металістові» знадобилося всього десять хвилин. Олійник, неочікувано для захисників «Шахтаря», вирішив пробити в дальній від Пятова кут воріт і зрівняв рахунок. Після цього команди заспокоїлися, але наприкінці першої половини гри Девич та Березовчук лише дивом не вивели «Металіст» уперед. Перший з них, опинившись перед воротами, зволікав з ударом і був обіграний Кучером, а другий намагався відправити м’яч у ворота після кутового, але не влучив по шкіряній кулі.
Другий тайм більше запам’ятався не гольовими моментами, а боротьбою. Дуже гаряче біля воріт обох команд стало наприкінці гри. Тричі слушну нагоду втратили харків’яни, причому небезпека від них виходила з правого флангу, де господарював Єрьоменко. Спочатку після подачі фіна не розрахував траєкторії польоту м’яча Жажа. Через кілька миттєвостей він змарнував ще кращу подачу у виконанні Бордіяна — бразилець головою пробив вище воріт. Ще один шанс втратив сам Єрьоменко. Олексій знов зробив подачу, м’яч після рикошету полетів у ворота. Втім, П’ятов останнім часом проводить свої найкращі матчі, ще одним підтвердженням цього став його сейв після подачі— удару хавбека «Металіста».
Що стосується «Шахтаря», то він відповів гідно команда вивела Гладкого на рандеву з Горяїновим, а той у ситуації, коли простіше було забити, не влучив у площину воріт. Після цього ще хвилин п’ять команди намагалися видерти перемогу, втім, без успіху. У підсумку — 1:1, результат, який влаштовує обидві команди.
Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— Матч вийшов дуже видовищним, грали дві приблизно рівні за класом команди. Ми, напевно, більше атакували, а «Металіст» грав від оборони і проводив швидкі контратаки. З цього вийшла нічия. Результат, гадаю, не суперечить тому, що відбувалося на футбольному полі. У кожної з команд наприкінці гри були слушні моменти, але жодна з них цим не скористалася. Не думаю, що за такої гри хтось заслужив на перемогу.
Мирон Маркевич, головний тренер «Металіста»:
— Після матчу з «Динамо», у якому витратили багато енергії, ми прагнули зіграти на доброму рівні. Команда змогла забути про дві поразки від «Динамо». Я задоволений і подякував футболістам за гру та самовіддачу. Основне питання для нас — реалізація моментів.

Результати матчів:
«Зоря» (Луганськ) — «Металург» (Запоріжжя) — 3:1
Голи: 1:0 — Джихані (6), 2:0 — Джихані (18), 2:1 — Рудика (51), 3:1 — Мелікян (76)
«Оболонь» (Київ) — «Закарпаття» (Ужгород) — 0:1
Гол: 0:1 — Давидов (6)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Чорноморець» (Одеса) — 2:0
Голи: 1:0 — Тищенко (29), 2:0 — Якименко (70, автогол)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Карпати» (Львів) — 3:0
Голи: 1:0 — Назаренко (30), 2:0 — Гоменюк (33), Назаренко (82, пен.)
«Ворскла» (Полтава) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 0:0
«Арсенал» (Київ) — «Шахтар (Донецьк) — 2:4
Голи: 1:0 — Воробей (9), 1:1 — Фернандіньо (38), 1:2 — Гладкий (40), 2:2 — Євсєєв (66), 2:3 — Кравченко (71), 2:4 — Кравченко (87)
«Металург» (Донецьк) — «Таврія» (Симферополь) — 0:0
«Металіст» (Харків) — «Динамо» (Київ) — 1:2
Голи: 0:1 — Гіоане (15), 0:2 — Гусєв (66), 1:2 — Девич (84)
«Металіст» (Харків) — «Шахтар» (Донецьк) — 1:1
Голи: 0:1 — Кравченко (7), 1:1 — Олійник (17)
Напередодні відбулося жеребкування 1/4 фіналу Кубка України, його результати такі:
«Волинь» (Луцьк) — «Металург» (Запоріжжя), «Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ), «Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Металург» (Донецьк), «Таврія» (Симферополь) — «Оболонь» (Київ). Матчі відбудуться 28 жовтня.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОКУБКИ: «ШАХТАР» НАСЛІДУЄ «ДИНАМО»
  • ВАЛВЕРДЕ ВИХОДИТЬ ІЗ «ТІНІ»
  • ТЕНІСНА ЕЛІТА ЗАЧЕКАЄ