БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

ІМУНІТЕТ І ХАРЧУВАННЯ
Щоб підвищити імунний захист організму, варто звернути увагу насамперед на харчування, зазначають фахівці. Подбайте, аби у вашому раціоні було якомога більше свіжої зелені: петрушки, кропу, коренеплодів і листя селери. Дуже корисним є чай з насіння фенхеля, яке можна купити в аптеках. Чудовий ефект дає регулярне вживання гарбуза, кабачків, патисонів, цукіні. Вони корисні у будь-якому вигляді: овочеве рагу, оладки з кабачків, пшоняна каша з гарбузом.

Швидкому підсиленню імунітету сприяє японська або середземноморська дієта, у якій перевага віддається різноманітним морепродуктам: кальмарам, креветкам, трісці, хеку, окуню. Якщо для когось ці продукти здаються дорогуватими, їх можна замінити дешевшими, але не менш ефективними аналогами: минтаєм, льодяною рибою, пікшею, горбушею. Корисні також слабосолоні сорти червоної риби, які не зазнали термообробки, свіжоморожена форель, лосось й оселедець (бочковий, а не з консервної бляшанки).
Періодично включайте в меню морожену скумбрію. Хоча її вважають дещо важкуватою їжею, і калорій у ній чимало, зате вона містить необхідну для організму кількість ненасичених жирних кислот, що помітно підвищують захисні сили організму. Слід мати на увазі, що в процесі копчення і смаження ці корисні речовини руйнуються.
Підвищити імунітет допоможуть перепелині яйця. Їх треба випивати зранку натщесерце відразу не менш як 7–8 штук. Можна замінити їх двома курячими яйцями, але тоді краще пити тільки білки.
Позитивний ефект справляють такі лікарські рослини, як ялівець, хвощ, мучниця, бруньки берези. Та, якщо ви страждаєте від сечокам'яної хвороби чи нефриту, замість них можна вживати рослинні засоби більш м'якої дії: коріння солодки і лопуха, листя берези, траву фіалки, насіння кропу і льону, підбіл.
Зовсім уникнути стресів — нереально. Простіше розпочати зміцнення нервової системи, щоб допомогти своєму організму протидіяти хворобам. Для цього слід вживати різні заспокійливі збори трав, які можна придбати в аптеках. Наприклад, траву сухоцвіту драговинного змішувати в рівних частинах з мелісою, коренем валеріани, шишками хмелю, цвітом липи, травою материнки, собачою кропивою і насінням коріандру. Заварюється збір у заздалегідь обшпареному заварювальному чайнику з розрахунку одна столова ложка (з верхом) збору на 0,5 літра окропу. Чайник треба укутати і дати йому постояти мінімум 1,5–2 години, а краще — всю ніч. Випивати цю порцію треба впродовж дня за 2–3 рази. Крім зміцнення імунітету, збір допомагає позбутися аритмії, прискореного серцебиття, корисний він і для судин. Якщо збільшити в ньому вміст сухоцвіту, то він, до того ж, стане хорошим засобом лікування гастритів і панкреатитів.
Для зміцнення нервової системи дуже корисним є мед, особливо зі спіреї. Оскільки він має певний потогінний ефект, не треба вживати його перед душем або виходом на двір. Досить з'їдати по одній столовій ложці такого меду на ніч. Можна запивати його теплою водою, але ні в якому разі не холодною — може виникнути сильний різкий біль у животі.
Для тих, хто страждає на гастрит або виразку шлунка, краще підійде конюшиновий або знітовий мед. За поганої роботи печінки і жовчного міхура бажано вживати мед з коріандру. Хороший загальнозміцнювальний ефект справляють липовий і гречаний мед.
Одним з природних стимуляторів, які підвищують адаптивні сили організму й одночасно є чудовим протипухлинним засобом, справедливо вважають алтайський золотий корінь. Однак його не можна споживати постійно. Необхідні перерви, інакше можуть бути неприємні наслідки, зокрема стійке підвищення артеріального тиску. Золотий корінь не рекомендують і за підвищеного внутрішньочерепного тиску.
Бажано якомога менше їсти важкої їжі, що погано перетравлюється: жирного м'яса, копченостей, консервів, ковбас, сосисок, м'ясних напівфабрикатів. Слід уникати гострих і дуже перчених страв, консервованих гострих соусів і прянощів.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ Є БЕЗПЕЧНІ ЛІКИ?
  • РАК ШКІРИ ЗНАЧНО «ПОМОЛОДШАВ»
  • КОЛИ ПРИХОДИТЬ ІНСУЛЬТ
  • ПІВЛІТРА МОЛОКА НЕ ЗАВАДИТЬ