СПОРТ

ЖИТТЯ ПРЕКРАСНЕ
Відкритий чемпіонат США з тенісу цього року вдався на славу! Були скандали, відкриття, розчарування, а фінальним акордом стали перемоги тенісистів, яких до початку турніру аж ніяк не вважали фаворитами.

Переможниця жіночого турніру бельгійка Кім Клійстерс не просто несподівано — тріумфально вийшла з тіні. Третій турнір після дворічної відсутності — і відразу перемога на змаганнях Великого шолому. Два тижні тому навряд чи хто міг подумати, що таке може статися. А вже напередодні фіналу практично ніхто не сумнівався, що Клійстерс виграє в молодої Кароліни Возняцької — такою значною здавалася перевага Кім. Колишня перша ракетка світу має у своєму активі перемогу на турнірі Великого шолому, вона значно досвідченіша за свою візаві, яка вперше в кар’єрі дійшла до фіналу подібного турніру. Кім обіграла й обох сестер Вільямс, кожна з яких претендувала на першість. Зрештою, далася взнаки банальна різниця в класі та манері гри. Було б нелогічно, якби фінал на швидкому харді виграла Кароліна, тенісистка відверто захисного плану.
Однак логіка логікою, але не можна сказати, що ця перемога далася Кім легко. У певний момент навіть виникли побоювання, що матч може затягнутися, а в таких випадках результат часто буває непередбачуваним. Кім швидко повела в рахунку — 2:0, але Кароліна не змусила на себе довго чекати й виграла чотири гейми поспіль. Клійстерс пощастило зрівняти рахунок, здавалося, що вона без проблем доведе сет до перемоги, але за рахунку 4:4 програла власну подачу. Лише після цього бельгійка зробила фінішний ривок з трьох виграних геймів поспіль. Другий сет Клійстерс провела на одному диханні і переграла свою суперницю з рахунком 6:3.
Варто відзначити і виступ на турнірі нашої Катерини Бондаренко. Українка зуміла дійти до чвертьфіналу і, за підсумками турніру, піднялася на 34-ту сходинку у світовому рейтингу та стала першою ракеткою України.
Однак фінал відкритої чоловічої першості США перекрив всі жіночі «досягнення». Хуан Мартін Дель Потро — переможець US Open-2009, а Роджер Федерер — переможений. Що це був за матч! Цікаво, чи хтось припускав, що Федерер може цей фінал програти? Напевно, таких було небагато, настільки логічною видавалася перемога Роджера. Переможець 15 турнірів Великого шолому — проти простого аргентинського хлопця, який вперше потрапив до фіналу подібного турніру. Приводом сумніватися в перемозі Федерера досі був лише Надаль — чи не єдиний, кому швейцарець поступався у фіналах Великого шолому. І, можливо, ще Мюррей, який переважав в особистих зустрічах. Але першість Дель Потро, на прізвисько Клієнт, який програв Федереру шість з шести поєдинків,— це здавалося нереальним.
На початку це справді видавалося неймовірним. Зміна ритму, напрямку ударів, «королівські» виходи до сітки — швейцарець робив усе, що хотів, а Дель Потро скидався на статиста. Перші ознаки, що ситуація може змінитися, з’явилися в третьому геймі другого сету — аргентинець узяв подачу суперника. Тоді це здалося дрібницею. Злам настав, коли Федерер вів у рахунку 5:4 і мав 30:0 на своїй подачі. З того моменту перебіг подій круто змінився. Два м’ячі залишалося швейцарцеві до перемоги в сеті, і якби він їх виграв, то, певніше за все, ми б підраховували нові рекорди Федерера. За рахунку 30:30 у Дель Потро вперше пройшов обвідний удар по лінії. Ще один подібний удар — і 5:5. А коли після цього аргентинець взяв свою подачу «під нуль», це був тривожний дзвінок: Федерер загрався. На тай-брейку за рахунку 3:3 м’яч зірвався з ракетки швейцарця і полетів на трибуни. Хуан Мартін взяв свої два очки, отримав три сетболи і в підсумку виграв сет. Після цього глядачі стали свідками справжнього видовища. У сьомому геймі Роджер віддав подачу за рахунку 30:0, оскільки програв чотири м’ячі поспіль. Федерер розлютився. Він, зрозуміло, поставив собі за мету відігратися — і зробив це на подачі суперника. Наступні два гейми також виграв швейцарець — 6:4.
У четвертому сеті за рахунку 2:1 Федерер мав брейкпойнт, але не реалізував його. Після цього Дель Потро виграв гейм на подачі Федерера «під нуль». Потім ще один на своїй подачі — 4:2. Федерер відповів виграшем на своїй подачі та брейком — 4:4. Згодом швейцарець без особливих труднощів узяв свою подачу. Йому залишалося для перемоги виграти лише один гейм. Можна сказати, що цей гейм став кульмінацією всього матчу. Аргентинець розпочав його з двох прикрих помилок, але неймовірними зусиллями досяг рівноваги — 5:5. У подальшому суперники обмінялися виграними геймами і знову справа дійшла до тай-брейку. (Цікаво, що за попередній сезон Федерер програв лише три тай-брейки, а в цьому матчі — відразу два). Долю його вирішило, як і долю попереднього, одне-єдине очко — у першому розіграші швейцарець припустився подвійної помилки, і згодом Дель Потро оформив перемогу в сеті.
Після закінчення четвертого сету промайнула думка, що Клієнт радше живий, ніж мертвий і Федерер може цей матч програти. Це припущення дуже скоро знайшло підтвердження. Федерер гейм за геймом програвав майже без боротьби, а Дель Потро легко взяв дві подачі суперника. Остаточний рахунок сету — 6:2 на користь аргентинця. Тож Дель Потро несподівано для фахівців та вболівальників (а можливо, й для самого себе) переміг у турнірі такого ґатунку.
також у паперовій версії читайте:
  • ФАВОРИТИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ
  • БАТИЙ З МЕЧЕМ, «ДИНАМО» — З М’ЯЧЕМ