КРИМІНАЛ

ЗВІТУЄ СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Цього тижня відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з питань протидії корупції, на якій СБУ, разом з іншими, відзвітувала про свою роботу протягом семи місяців року.

За цей час завдяки зусиллям спецпідрозділів Служби безпеки України було порушено 1033 кримінальні справи за злочинами, скоєними у сфері службової діяльності, а також припинено 300 випадків зловживань владою. Серед них 240 кримінальних справ за фактом одержання хабара.
Приміром, на Донеччині оперативники затримали заступника начальника Головного управління МНС України в Донецькій області, який вимагав хабар у громадянина за видавання дозволу на експлуатацію будівлі торговельного центру і одержав частину хабара у сумі 110 тис. грн. За цим фактом прокуратурою проти зловмисника порушено кримінальну справу.
За матеріалами спецпідрозділу ГУ СБ України у м. Києві та Київській області прокурором м. Києва порушено кримінальну справу проти депутата — заступника начальника управління Шевченківської райради, який вимагав хабар у сумі 35 тис. доларів США за вирішення питання щодо приватизації житлового приміщення і отримання свідоцтва про право власності на нього.
Згідно із Законом «Про боротьбу з корупцією» працівниками спецслужби складено 1438 протоколів про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупційними діями державних службовців і осіб, уповноважених на виконання функцій держави. З них, зокрема, 103 — проти державних службовців 1–3-ї категорій. Судовими органами розглянуто 1133 протоколи, до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 947 осіб.
У суспільстві особливе обурення викликає корумпованість судової системи, проте оперативники СБУ щодо цього не сидять, склавши руки. Бо під час реалізації заходів із протидії корупційним проявам в органах правосуддя завдяки ним протягом січня–липня 2009 року порушено 69 кримінальних справ проти представників суддівського корпусу, з них 21 — за хабарництво. Крім того, складено 25 адміністративних протоколів про корупційні діяння.
Значна увага приділялась боротьбі з корупцією та хабарництвом у правоохоронних, митних і контролюючих органах, установах виконання покарань. За матеріалами СБУ порушено 325 кримінальних справ за злочинами, скоєними працівниками цих відомств. Із них проти правоохоронців — 181, податкової служби — 69, органів прокуратури — 10, представників пенітенціарної системи — 13, митників — 52. З цього числа, зокрема по лінії хабарництва, «відзначилися» 94 представники міліції, шестеро — прокуратури, 23 — податкової служби, 10 — митної, 3 — пенітенціарної.
Проти 47 міліціянтів, 36 працівників Департаменту виконання покарань, 38 податківців і 74 митників складено протоколи про скоєння корупційних діянь.
У роботі правоохоронних органів високу ефективність показали регіональні міжвідомчі оперативні групи. Так, співробітниками управління СБ України в Луганській області спільно з уповноваженими працівниками ДПА Луганщини знешкоджено організовану злочинну групу з числа працівників Алчевської податкової інспекції й попереджено незаконне відшкодування ПДВ на загальну суму понад 4,6 млн грн. За фактами зловживання службовим становищем і службового підроблення проти зловмисників прокуратурою Луганської області порушено кримінальну справу.
Відповідно до інформації, що надійшла на адресу Координаційно-аналітичного центру Міжвідомчої робочої групи, за цей рік у межах діяльності регіональних оперативних груп забезпечено підвищення ефективності діяльності всіх правоохоронних органів у сфері протидії корупції. Так, органами прокуратури протягом зазначеного періоду відправлено до суду 760 кримінальних справ про корупційні злочини, з них 14 — проти злочинних угруповань.
Усіма правоохоронними органами вживались заходи щодо боротьби з корупційними проявами у сферах, які мають стратегічне значення для економіки держави. Передовсім це стосується сфери земельних правовідносин, де за фактами незаконних діянь порушено понад 240 кримінальних справ.
Спецпідрозділом УСБ України в Запорізькій області викрито та припинено спробу фальсифікації представниками суддівського корпусу Запорізької області рішення судді Приазовського районного суду Запорізької області за цивільною справою. Невстановлені зловмисники підробили його підпис на судовому рішенні, згідно з яким змінювалося цільове призначення 200 га природно-заповідних земель на території заказника «Степанівська коса», а райдержадміністрація Приазовського району зобов'язана була укласти з конкретним громадянином договір оренди цієї ділянки. У серпні цього року Приазовським райвідділом міліції порушено кримінальну справу за фактом підроблення. Таким чином, у результаті вжитих заходів попереджено незаконне відчуження 107 га земель рекреаційної зони Азовського узбережжя, що могло завдати державі збитків на загальну суму більш ніж 60 млн грн.
За матеріалами МВС Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за отримання хабара у сумі чотирьох мільйонів гривень проти голови Селичівської сільради Баришівського району Київської області. Ці гроші вона одержала за вирішення питання про погодження та виділення земельної ділянки на території Селичівської сільради площею 9 га для ведення індивідуального садівництва. За що й була затримана.
Останнім часом зусилля правоохоронців послідовно переорієнтовуються на викриття корумпованих посадовців вищих категорій. Як наслідок, сталою є тенденція до зростання виявлених фактів корупції, вчинених державними службовцями 1–4-ї категорій. Проти них правоохоронними органами України за останні п'ять місяців було порушено 726 кримінальних справ. Але щодо реального покарання представників цього контингенту є певні проблеми. Наприклад, викликає стурбованість чимало нерозглянутих судами адміністративних справ про корупцію. Зокрема, кожен третій з відправлених до суду протоколів залишився без розгляду.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • ПОДАРУНОК ПРЕМ'ЄРА ЗГОРІВ НА РОБОТІ
  • ГУБОЗ ВИКРИВАЄ ГРАЛЬНЕ ПІДПІЛЛЯ