РОЗМАЇТТЯ

ВИРІШИЛИ ВИСАДИТИ АВОКАДО, А ЗНАЙШЛИ ПІРАМІДУ
Мексиканські фермери шукали зручне місце для висаджування авокадо і випадково виявили зарослу бур'янами піраміду на території муніципалітету Аріо (штат Мічоакен), повідомляє Infox.ru. Вони частково очистили споруду від рослинності, зробили кілька фотографій і сповістили про знахідку національний інститут антропології та історії.

Археолог Роберто Гонсалес Суньїга вивчив надіслані світлини і дійшов висновку, що знайдена споруда — «яката», ступінчаста піраміда, яка поєднує в собі прямокутні й закруглені елементи. Вона часто слугувала основою для палаців і храмів.
Збереглося шість нижніх ярусів піраміди, верхівку, мабуть, розібрали, щоб не заважала сільськогосподарським роботам. Висота споруди — 4 м, а довжина сторін її прямокутної основи — 20 на 14 м. Імовірно, її звели в класичний період історії Мічоакена (300–850 роки). Можливо, вона була частиною церемоніального центру, на формування якого значний вплив справило знамените місто Теотіуакан, найбільший міський і церемоніальний центр Мезоамерики.
«Метод будівництва і використані матеріали нагадують знахідки з археологічного комплексу Тімбангато поряд з містом Пацкуаро. Там висота подібної піраміди становить 9 м, а довжина сторін основи — 35 м»,— зазначає Суньїга.
На території, на якій нині розкинувся штат Мічоакен, у доколоніальний період розвивалася культура пурепеча (або тараско). Проте, за словами ученого, тут жили в той час й інші народи: «Були масауа, науа і отомі, тому складно однозначно стверджувати, хто саме побудував цю піраміду. Але за її місцерозташуванням я можу відразу сказати, що будували її не пурепеча».
Дослідження знахідки триває. У майбутньому цю ділянку влада має намір відкрити для відвідування туристами.

GOOGLE EARTH ДОПОМІГ ЗНАЙТИ ЛОХНЕССЬКЕ ЧУДОВИСЬКО
Нессі — чудовисько з дна шотландського озера Лох-Несс — удалося розгледіти одному з читачів британського таблоїду «Sun» під час перегляду зображень із супутника на сайті Google Earth, повідомляє tsn.ua.
Він помітив на водній гладіні озера зображення, схоже на велику морську тварину з двома парами ласт і великим хвостом. На думку видання, ця фотографія може бути слабким, але все-таки доказом існування лохнесського чудовиська.
За словами інших користувачів Google Earth, що побачили фотографію Нессі, вона точно нагадує описи дивної тварини, що раніше траплялися в пресі.
Озеро Лох-Несс в Шотландії здобуло світову славу завдяки легенді про чудовисько на ім'я Нессі, яке живе на дні водойми. Нині здійснюються численні комерційні маршрути по озеру для туристів, що бажають не лише насолодитися природою, а й, можливо, побачити міфічного монстра.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ФАКТ
  • РЕКОРДИ
  • ДИВА
  • ЖАХ!