СПОРТ

ПОВЕРНЕННЯ ШЕВЧЕНКА
Головною подією шостого туру Прем’єр-ліги стало повернення до київського «Динамо» Андрія Шевченка. У центральному матчі туру між «Динамо» та донецьким «Металургом» Андрій вийшов на поле на початку другого тайму. Важко оцінювати гру екс-гравця «Челсі», та загалом, як для дебюту, Шевченко відіграв непогано.

Перші хвилини матчу минули за переваги господарів поля. Утім, і «металурги» не відсиджувалися в обороні — намагалися атакувати суперника. І перший гострий момент створили саме гості. Кінгслі отримав м’яч у штрафному майданчику, пробив, але влучив у поперечину. Не забиваєш ти — забивають тобі. Це футбольне правило спрацювало на 38-й хвилині. Мілевський обіграв двох захисників, віддав ідеальну передачу на Нинковича, і той не схибив. А на 42-й хвилині чемпіон Європи серед юнаків Гармаш, який уперше в сезоні вийшов на поле в стартовому складі, вирішив додати інтриги в матчі. Він віддав передачу назад на форварда гостей Танасу, і той відновив рівновагу — 1:1. Щоправда, вже через дві хвилини Денис виправився, коли продовжив подачу з кутового на Ярмоленка, який у підсумку і забив — 2:1.
У другому таймі гравці «Динамо» почали грати на Шевченка, який залишився єдиним «чистим» нападником (Мілевський відійшов дещо назад). Тільки от не щастило новоспеченому «динамівцю»: то в стійку влучить, то в захисника, то в голкіпера. І так тривало до компенсованих арбітром хвилин, коли Андрій заробив і реалізував пенальті. Що відбувалося після цього на трибунах! Враження було таке, ніби кияни щойно виграли єврокубок. Отже, перемога киян з рахунком 3:1.
Валерій Газзаєв, головний тренер «Динамо»:
— Сьогодні хлопці хотіли підіграти Шевченкові, вивести його на ударну позицію. Ми побачили, що майстерність в Андрія не зникла, йому залишилося тільки вийти на свій рівень готовності.
Ніколай Костов, головний тренер донецького «Металурга»:
— Наші гравці не встигли відновитися після матчу з «Аустрією». Звітний матч показав, що в нас є слабкі сторони, над якими необхідно працювати.
Андрій Шевченко, нападник київського «Динамо»:
— Я докладу максимум зусиль, щоб команда, у яку я повернувся після довгої перерви, успішно зіграла в Лізі чемпіонів. Група нам дісталася важка, але шанс вийти з неї — цілком реальний. Я сказав, що хочу повернутися в «Динамо», оскільки вішати бутси на цвях тепер або через рік, залишившись в пам’яті вболівальників не бомбардиром, а ветераном, який частіше сидів на лавці, мені б не хотілося.
Тим часом «Шахтар» не надто ризикував, граючи домашній матч на виїзді. Донеччани вже відновили свій моральний дух після вильоту з Ліги чемпіонів і на сьогодні являють собою більш ніж боєздатний колектив. Та перші хвилини поєдинку з луганською «Зорею» довели, що неповага до суперника може дорого коштувати. «Гірники», які розпочали матч далеко не основним складом, відразу запропонували луганчанам швидку гру, і команда Юрія Дудника її прийняла. І поки «Шахтар» набирав оберти і марнував нагоду за нагодою, «Зоря» грала максимально ефективно. Зусилля номінальних гостей принесли їм результат на 8-й хвилині. Лазарович вільно пройшов до центру штрафного майданчика і сильно пробив у ближній кут — 0:1. Та довго чекати на гол у відповідь не довелося. Після кількох небезпечних ударів «гірників» зі штрафних свій дальній удар вирішив випробувати Левандовський — 1:1. Минуло ще 10 хвилин — і «Шахтар» вийшов уперед. Штрафний реалізував Жадсон.
У другому таймі швидкість помітно впала. Голкіперові донеччан Худжамову так жодного разу і не довелося продемонструвати свою майстерність. А наприкінці зустрічі знову відзначилися гірники — штрафний удар блискуче реалізував Костянтин Кравченко.
Симферопольська «Таврія» здобула важку перемогу над полтавською «Ворсклою» з рахунком 1:0. І хоча після гри з «Бенфікою» наставник «Ворскли» обіцяв виставити на гру другий склад, привіз він «основу», оскільки чемпіонат України — єдиний турнір, у якому полтавські футболісти цього сезону ще будуть грати. Перший тайм команди завершили нульовою нічиєю. Початок другого тайму минув за переваги «Таврії». Спочатку атака лівим флангом закінчилася ударом Платона, який відкрив рахунок у цій зустрічі. А вже через три хвилини львівський суддя Шандор призначив суперечливий пенальті у ворота «Ворскли». Ковпак несильно пробив у кут воріт, і Долганський забрав м’яч. «Ворскла» намагалася відігратися, втім, могла ще не раз пропустити гол у свої ворота. Побачити більше одного забитого м’яча в цій грі вболівальникам так і не вдалося. «Таврія» здобула четверту перемогу в шести іграх.
Микола Павлов, головний тренер полтавської «Ворскли»:
— Перший м’яч, що нам не зарахували, був забитий чисто. Ніякого положення поза грою не було. Пенальті в наші ворота призначають в ситуації, коли двоє футболістів б’ються за м’яч і їм обом надають швидку допомогу. Мені здається, що в таких ситуаціях за рахунку 1:0, людина, яка поважає працю футболістів, не добиватиме лежачого. Один суддівський свисток перетворює зусилля тренера і його кваліфікацію на нуль. Ми побачили необ’єктивне суддівство (я не кажу — упереджене, у мене немає доказів). Тому мені дуже шкода моїх футболістів.
Після програного австрійському «Штурму» матчу Мирон Маркевич у гостьовому поєдинку чемпіонату із запорізьким «Металургом» посадив на лаву запасних Шелаєва, Олійника, Майдану та Девича. Матч гостріше розпочали гості і вже на 11-й хвилині вийшли вперед. Валяєв подав зліва, Буркхард ефектно через себе намагався пробити, а вийшла передача на Коельо, який з другої спроби переграв воротаря. У другому таймі той-таки Коельо зі штрафного встановив остаточний результат зустрічі.
Олег Блохін так і не став головним тренером одеського «Чорноморця». Це місце посів Андрій Баль, а Блохін став спортивним директором. Але найцікавіше, що за день до цього Олег Володимирович заявив, нібито «Чорноморець» — не його рівень.

Результати матчів шостого туру:
«Закарпаття» (Ужгород) — «Арсенал» (Київ) — 2:1
Голи: 1:0 — Давидов (36), 1:1 — Гусєв (65), 2:1 — Гомес (83, пен.)
«Чорноморець» (Одеса) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:1
Гол: 0:1 — Гоменюк (81)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 0:2
Голи: 0:1— Ліма (75), 0:2 — Тищенко (90+1)
«Таврія» (Симферополь) — «Ворскла» (Полтава) — 1:0
Гол: 1:0 — Платон (55)
«Металург» (Запоріжжя) — «Металіст» (Харків) — 0:2
Голи: 0:1 — Коельо (11), 0:2 — Коельо (84)
«Карпати» (Львів) — «Оболонь» (Київ) — 5:0
Голи: 1:0 — Худоб’як (10), 2:0 — Худоб’як (16), 3:0 — Зеньов (41), 4:0 — Кузнецов (53), 5:0 — Батиста (90)
«Шахтар» (Донецьк) — «Зоря» (Луганськ) — 3:1
Голи: 0:1 — Лазарович (8), 1:1 — Левандовський (29), 2:1 — Жадсон (39), 3:1 — Кравченко (90+1)
«Динамо» (Київ) — «Металург» (Донецьк) — 3:1
Голи: 1:0 — Нинкович (38), 1:1 — Танаса (42), 2:1 — Ярмоленко (44), 3:1 — Шевченко (90+5, пен.)
також у паперовій версії читайте:
  • «ГРУПА СМЕРТІ» ДЛЯ «ДИНАМО», «КВАРТЕТ ЖИТТЯ» ДЛЯ «ШАХТАРЯ»
  • ЗАКОНОМІРНА ПОРАЗКА
  • СЕСТРИНСЬКИЙ ТАНДЕМ