СУСПІЛЬСТВО

СЕСІЮ ВІДКРИТО. ЧИ БУДЕ РОБОТА?
НАРОДНІ ОБРАНЦІ РОЗПОВІЛИ НАМ ПРО ПІРАТІВ,
БАНКІВСЬКУ МАФІЮ, ФАНТАСМАГОРІЮ І «ЕКОНОМІЧНІ КОТЛЕТИ»


Традиційні для початку чергової сесії виступи голів фракцій відкрив лідер Партії регіонів Віктор Янукович.
«Ми ініціюватимемо створення національного антикризового центру. Для початку ми для цього задіємо опозиційний уряд»,— сказав він.

За його словами, нинішня влада перетворила країну «на піратський корабель із заручниками, але без капітана, руля і вітрил». Він зазначив, що державний механізм управління зруйнований — «як то кажуть, хто в ліс, а хто по дрова». «Закінчується п'ятий рік правління цієї влади, залишилося трохи більше чотирьох місяців. В Україні другий рік вирує криза і беззаконня»,— заявив керівник опозиції.
Янукович звернув увагу, що в ситуації, яка склалася, Президент обмежується тільки заявами і прес-конференціями, а влада сконцентрована у Кабміні, де все вирішується в одному кабінеті, тоді як парламентська коаліція — це просто фантом.
«Замість реальних дій і антикризових програм уряд використовує гіпноз для населення і наркоз для економіки»,— констатує він.
Віктор Янукович також вважає, що всі виправдання влади про ситуацію в країні, яка пояснюється світовою фінансовою кризою,— «фіговий листок», за яким ховаються серйозні проблеми.
Лідер ПР ще раз нагадав, що в умовах кризи потрібно підвищувати зарплати і пенсії для населення. При цьому він переконаний, що уряд бореться з кризою тільки на словах і по телебаченню, і намагається вийти із кризи, «йдучи з простягнутою рукою».
Натомість коаліція пропонує внести законопроект про підвищення соціальних гарантій у проект закону про держбюджет наступного року. Так, лідер фракції БЮТ Іван Кириленко зазначив, що коаліція не відмовляється від своїх слів «і підтримує захист людей», але за розумного підходу до цього питання. «Щоб не було так, що 10 гривень віддали одним, а сто забрали в інших»,— додав бютівець. За його словами, «тільки за таких умов підняття соцстандартів принесе реальне поліпшення рівня життя нашим громадянам. Ми підтримуємо соціальний захист людей, особливо малозабезпечених, за умови, якщо це буде узгоджено з урядом, бюджетним комітетом і не спричинить колосальну інфляцію і знецінення гривні». Лідер фракції також зауважив, що запропонований законопроект ПР щодо «соціалки» «не просто неузгоджений, а небезпечний».
«Тому ми чітко пропонуємо без популізму, тріскотні, давайте все ще раз детально врахуємо і запропонуємо реальні речі, а не чергову фантасмагорію»,— заявив Кириленко. Він наголосив, що Кабмін вчасно подасть до Верховної Ради проект держбюджету.
А ось лідер КПУ Петро Симоненко наполягає на ухваленні парламентом закону про націоналізацію, закону про заборону на продаж землі сільгосппризначення, а також продаж землі іноземцям.
Він зауважив, що КПУ вимагає наведення ладу у банківській сфері, оскільки нині банківська мафія «наживає мільярди».
П. Симоненко підкреслив, що його політсила вимагає припинити політичні торги, пов'язані з проведенням президентської кампанії в Україні. Звернув увагу на те, що вже «коронували» Леоніда Кравчука, Леоніда Кучму, а також Віктора Ющенка, проте українцям не стало жити легше.
Виступи голів фракцій завершив керівник НУ–НС Микола Мартиненко. На його думку, зокрема, потрібно звернути увагу на одну з причин загострення російсько-українських відносин. «Заяви деяких російських керівників — це політичні заяви, які викликані внутрішньою конкуренцією»,— додав він.
М. Мартиненко нагадав, що народні депутати із НУ–НС підготували проект постанови про двосторонні відносини України та Росії й закликав усі фракції парламенту виробити спільну позицію з приводу заяви російського президента Дмитра Медведєва. «Ми готові до діалогу з усіма фракціями без винятку, щоб наш український парламент мав українську позицію з цього питання. В України й Росії немає альтернативи діалогу і продовження співпраці, хто б там які провокації не влаштовував і не придумував казок про грізних українських бойовиків»,— заявив лідер фракції.
При цьому він назвав заяви деяких російських керівників суто політичними, зумовленими внутрішньою конкуренцією. «До речі, Путін зберігає красномовне мовчання,— зазначив Мартиненко.— Ці заяви явно покликані вплинути на хід виборчої кампанії в Україні, підірвати і поляризувати політику і суспільство».
«Незважаючи на всі конфлікти, російський газ ми отримуємо. Отже, економічні котлети окремо, а політичні мухи з їхнім гучним дзижчанням — окремо»,— зазначив керівник НУ– НС.
Утім, плідно попрацювати народним обранцям не вдалось: після провального голосування за внесений «регіоналами» законопроект щодо підвищення соціальних стандартів, фракція ПР традиційно заблокувала трибуну.
Голові Верховної Ради Володимирові Литвину нічого не залишалось, як закрити засідання. Наступне засідання (чергове «позачергове»), присвячене проблемам місцевого самоврядування, на вимогу фракції БЮТ має відбутись сьогодні. Дочекаємось?
також у паперовій версії читайте:
  • ПОТРІБНА РЕФОРМА
  • КОМІСАР РАДИ ЄВРОПИ СТУРБОВАНИЙ
  • ХТО КОМУ ВИНЕН?
  • «ВОНИ БЛОКУЮТЬ, ВОНА — ПРАЦЮЄ»