КРИМІНАЛ

НАТИСК НА КОРУПЦІЮ ПОСИЛЮЄТЬСЯ

Цього тижня Міністерство внутрішніх справ поінформувало громадськість про свої досягнення на ниві боротьби з корупцією у різних ешелонах влади.

Протягом семи місяців нинішнього року правоохоронцями викрито 449 осіб, які скоїли 1065 злочинів у сфері службової діяльності. Серед них 125 зловмисників — посадовці в органах влади та управління, 79 — працівники контрольних органів, 16 представників Державної податкової адміністрації, 11 суддів, шестеро митників.
Є серед затриманих й один, правда, вже колишній, працівник міліції. Він очолював організоване злочинне угруповання із співробітників Придніпровської залізниці, які, користаючись із службового становища, систематично розкрадали металопрокат, що перевозився потягами по Дніпропетровській області. Сума завданих збитків — 388 тисяч гривень.
Що ж до решти злочинів, то левова частка, як і раніше, припадає на земельні відносини. Зауважимо, що ситуація і в подальшому не зміниться, поки в країні не буде запроваджена вільна купівля-продаж землі. Коли це станеться, відпаде необхідність у тіньових маніпуляціях для переведення ділянок з однієї категорії в іншу, і тоді хабарництво у цій сфері відійде в історію, як свого часу відійшов у минуле продаж дефіциту з-під прилавка. Звісно, що хабарництво остаточно не щезне ніколи, але земля перестане бути його сферою.
Поки цього не сталося, міліція й надалі реєструватиме все нові й нові рекорди на цій ниві. Останній з них належить голові однієї з сільських рад Баришівського району Київської області. Ця посадова особа вимагала чотири з половиною мільйони гривень у приватного підприємця за вирішення питання про надання йому земельної ділянки площею дев’ять гектарів для ведення індивідуального садівництва. Її затримали в приміщенні сільради в момент отримання 3950 тис. грн. Більшої суми на імітацію хабара не змогли «нашкребти» навіть в Центральному антикорупційному бюро ГУБОЗ МВС.
Найбільш характерними злочинами у сфері земельних відносин є отримання хабарів за виготовлення службової документації на незаконний перерозподіл землі та допомогу у вирішенні питання щодо безоплатної передачі земельної ділянки у власність або довгострокову оренду. А ще хабарники вимагають гроші за сприяння якнайшвидшому ухваленню сесією місцевої ради рішення щодо надання дозволу на розробку проектів відведення земельних ділянок, зміну їхнього цільового призначення. Зазвичай суб’єктами таких злочинів є голови міських, селищних та сільських рад, а також службові особи органів землевпорядкування, тобто районних управлінь земельних ресурсів, місцевих земельних комісій чи кадастрових установ.
У Києві, наприклад, зовсім недавно за це затримали одного з далеко не останніх чиновників міської державної адміністрації, який обіймав посаду начальника відділу в управлінні дозвільної документації та організаційно-правових питань. Зловмисник вимагав і отримав 16 тисяч доларів США за підготовку та затвердження попереднього висновку щодо проекту відведення земельної ділянки в Дарницькому районі столиці.
Посадовця дещо вищого рангу викрили в Миколаївській області. Там на хабарі в 150 тисяч доларів «погорів» керівник однієї з районних державних адміністрацій. Гроші він отримав за те, що передав одній з приватних фірм корпоративні права на довгострокову оренду земельної ділянки площею 23 гектари. Кримінальну справу відносно нього порушила Генеральна прокуратура України.
На Черкащині заступник голови райдержадміністрації й одночасно голова комісії з питань виділення земельних ділянок узяв 10 тисяч доларів за дозвіл на збір матеріалів для попереднього погодження стосовно надання гектара землі. Зловмисника затримали «на гарячому».
А от на Львівщині, судячи з усього, гектар землі коштує дорожче. Там за документи на право власності на земельну ділянку саме такої площі хабарники взяли аж 200 тисяч доларів. Діяла організована злочинна група з п’ятьох осіб: тимчасовий виконувач обов’язків голови райдержадміністрації, його заступник, голова та двоє депутатів сільради.
Утім, не землею єдиною живий хабарник, ліцензування — теж ласий шмат. Хабарників викрито в Головній інспекції на автомобільному транспорті в Київській області — підрозділі, що підпорядкований Міністерству транспорту і зв’язку України. Начальник одного з управлінь цієї структури вкупі із своїм заступником отримали дві тисячі доларів від приватного підприємця за прискорене вирішення питання щодо видачі ліцензії на внутрішні перевезення пасажирів легковими автомобілями на замовлення. Їх затримали в службовому кабінеті під час передавання грошей.
Загалом з тисячі з лишком службових злочинів, викритих цього року, хабарі лише на другому місці — 278 (ст. 368 ККУ). А найбільше — 329 фактів — це зловживання владою чи службовим становищем (ст. 364 ККУ). Ідеться про випадки, коли корисливої зацікавленості зловмисника або не було, або під час розслідування злочину її не виявлено.
Яскравий приклад — викриття представника суддівського корпусу, а саме судді одного з районних судів Автономної Республіки Крим. Достеменно з’ясовано, що він виніс явно неправосудну ухвалу про затвердження мирової угоди між державним підприємством і приватною фірмою. Згідно з цим рішенням фірма набула права власності на майно держпідприємства на суму 533 тисячі гривень. Але факту, що суддя отримав за це хабар або яку-небудь іншу подяку, правоохоронці не виявили, тож не лишається нічого іншого, як повірити, що він допоміг комерсантам поцупити півмільйона тільки «за красиві очі».

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ВЕТЕРИНАРНА МІЛІЦІЯ ДІЄ
  • РОЗПЛАТА САМОГОННИКУ
  • ХРОНІКА ПРИГОД