УКРАЇНА І СВІТ

ЛУКАШЕНКОВІ ШУКАЮТЬ ЗАМІНУ?
Росіяни не раз були вражені несподіваними заявами Лукашенка, тому з певного часу вважають політиків лівої опозиції прийнятнішими за нього.

Москва почала зондувати ґрунт для можливої заміни Лукашенка на наступних президентських виборах. Нинішній глава білоруської держави, який неприємно здивував Кремль, мусить зважати на можливу конкуренцію з боку підтримуваного Росією кандидата.
Недавно двоє опозиційних лідерів гостювали в Москві, а третій дедалі наполегливіше демонструє свою проросійськість. «Вони тепер проводять різноманітні консультації. Москва почала думати над тим, що далі робити з Білоруссю»,— заявив, повернувшись з Білокам'яної, колишній опозиційний кандидат у президенти Олександр Казулін. Політик, який після виборів 2006 року просидів півтора року в білоруській в'язниці, відмовився повідомити деталі своєї зустрічі з керівником комітету російської Думи з питань співпраці з країнами СНД Олександром Островським. «Ми просто розмовляли про життя» — так він намагався відбитись від наполегливих журналістів.
За повідомленням «Нашої ниви», він є не єдиним опозиціонером, якого бачили в Москві. Ще одним мав бути соціал-демократ Анатоль Лявкович. Він не захотів говорити на цю тему з кореспондентом «Независимой газеты», пояснивши: «Я їжджу в різні місця». Аура таємничості навколо візитів опозиціонерів до Росії може свідчити про те, що в Москві розглядають можливість підтримати потенційного суперника Лукашенка. Білоруський президент, відчувши поліпшення своєї міжнародної позиції після контактів з представниками ЄС, викликає в Кремлі дедалі сильніше роздратування. Мінськ торпедує ключові спільні проекти, такі як запровадження в Білорусі російського рубля. Більше того, після тривалого зволікання Лукашенко відмовився визнавати незалежність Абхазії і Південної Осетії. У липні МЗС Білорусі нагадало своїм громадянам, щоб на територію обох сепаратистських утворень вони в'їжджали «згідно з грузинським законодавством». У Москві така рішуча заява була інтерпретована як підтримка позиції Тбілісі, згідно з якою обидва регіони є невід'ємною частиною Грузії. «Очевидно, комусь набридло бути президентом Білорусі»,— висловився з цього приводу один з чиновників в оточенні президента Дмитра Медведєва.
«Якщо нині подивитись білоруське телебачення, Мінськ не має більшого ворога, ніж Росія»,— зауважив лідер білоруських комуністів Сергій Калякін. Подібної думки дотримується і впливовий депутат від «Єдиної Росії» Костянтин Затулін. «Тепер складно знайти в Європі найменш прихильний до Росії уряд, ніж білоруський»,— сказав він журналістам. Тому Кремль шукає альтернативу Лукашенкові до чергових виборів. Одним з політиків, які можуть сподіватися на підтримку з боку Росії, є Калякін. Опозиціонер, який на виборах 2006 року був керівником штабу Олександра Милинкевича, все частіше критикує нинішнього президента з проросійських позицій.
На його думку, Мінськ повинен визнати незалежність Осетії і Абхазії, запровадити російський рубль і координувати з Москвою оборонну політику. «Ми маємо більше спільного з Росією, ніж з Європою»,— пояснює він.
Для частини експертів зацікавлення Москви опозицією не означає її підтримки. «Це радше один з елементів тиску на Лукашенка і не що інше, як спосіб показати йому, що в разі виникнення проблем росіяни можуть знайти йому заміну»,— переконує демократ Анатоль Лебедько.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • КУБА В ТУМАНІ